Reklama

Reklama

Dejiny mafie

(seriál)
  • Francúzsko L'histoire de la mafia (viac)
všetky plagáty
Francúzsko, 2017, 4x52 min

Obsahy(1)

Dokumentárna séria o dejinách talianskej mafie Cosa Nostra. Tvorcovia seriálu odkrývajú tajomstvá tejto zločineckej organizácie, jej aktivity, ale aj pozadie súdov s jej predstaviteľmi - vrátane úlohy žien, pôsobiacich v jej radoch... (RTVS)

Recenzie (8)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Dejiny mafie alebo skôr Dejiny talianskej mafie. Svedectvá a dôkazy toho, že nejaký Krstný otec sa môže schovať, že tá realita bola asi aj oveľa horšia. Zabíjanie v uliciach Palerma na dennom poriadku a každý od strachu mlčal. Zaujímavý bol super proces s vyše 400 mafiánmi v roku 1986. Len neviem, prečo len 19 z nich dostalo doživotie. Mali ich tam všetkých rovno postrieľať. ()

stOKYi 

všetky recenzie používateľa

Pozerané na STV2. Netreba tam hľadať žiadne detaily, žiadne dielčie príbehy. To by musel byť dokument oveľa dlhší. Z hľadiska obsahu to je brané len ako všeobecný prehľad o mafii v taliansku. Avšak, stále výborný dokument, ale aký chumaj z verejnoprávnej televízie mohol nechať vypustiť dokument s francúzkymi titulkami a bez prekladu do slovenčiny? Riadne ma to znervozňovalo, kde sa vyjadrovali rôzny mafiáni pred maxiprocesom a NIČ som im nerozumel. ()

Motinski 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tých jednoduchších dokumentov. Veľmi všeobecných a lacnejšie pôsobiacich. Veľa pasáži (hlavne rozhovory) mi pripomínalo skôr reportáž z televíznych novín ako dokumentárnu sériu. Názov Dejiny Mafie je tiež trochu prestrelený a aspoň prívlastok talianskej by sa hodil aby divák vedel čo má čakať. Za celý čas uvidíme ako prebiehal megaproces v Palerme so 400 mafiánmi. K tomu ešte základné črty Ndranghety a Camorry a to je vlastne všetko. Obsahovo to má čo ponúknuť, no nejde sa do hĺbky a väčších detailov. Chýbali mi pohľady na konkrétnejšie budovanie štruktúr, na jednotlivcov a veľké ryby, a celkovo viac z úplných začiatkov. Každá jedna časť má potenciál na vlastnú sériu, toto bolo až moc skratkovité. Ajtak ale príjemné ubehlo a dobre sa počúvalo. Nečakajte ale niečo extra výnimočné. ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

To, že naša verejnoprávna televízia vysiela tieto všemožné mafiánske dokumenty práve teraz pred voľbami, bude asi "náhoda", zároveň subjektívne dodávam, že veľmi vhodná. Prvé dva diely tohto dokumentu sú výborné, oči som počas nich nespustil z obrazovky a obe by som hodnotil 90%. Tretia časť sa zaoberá N'Dranghetou a už to nebolo tak silné (72%) a časť štvtá (78%) je o neapolskej drogovej mafii Camorra, známej z talianskeho seriálu Gomora. Celku dávam nakoniec iba štyri hviezdy. ()

moviechecker 

všetky recenzie používateľa

Výborný dokument, ktorého prvú časť tvoria rozhovory s preživšími účastníkmi megaprocesu. Koho zaujíma mafiánska tématika určite sa bude páčiť. Bohužiaľ ako už písal stokyi rtvs síce dokument nadabovala, ale nepreložila francúzske titulky pri výpovediach talianskych mafiánov, čo tomu dokumentu pre diváka neznalého francúzštiny či taliančiny dosť uškodí rovnako ako nepreložené informácie o odsúdených bossoch na konci dokumentu. edit 23.1.2018_ 20:10 - dnes vysiela rtvs opravenú verziu prvej časti ()

subic 

všetky recenzie používateľa

3 soudci měli koule a v roce 1986 vyvolali proces s mafií, několik jich bylo zavřeno a hlavně se dostalo spousta faktů o mafii na světlo boží. Rozsudek pak potvrdil i kasační soud v roce 1992. Tolik první díl **** . Díl druhý *** je potom o mafii let devadesátých, o tom, že i ženy měly vysoké postavení v celé hierarchii. Někteří muži seděli, tak ženy to vzaly za ně, zejména ty z Corleone, krev tekla dál a auta taky vybuchovala dál. Takže první 2 díly jsou o mafii na Sicílii, tak pojďme dál. Díl třetí *** je o kalábrijské 'Ndrangheta se 150i letou historií. Kalábrie je hornatý, hůř přístupný, nejchudší a takový vládou nejvíc zapomenutý kraj Itálie, takže to tu jen kvete. A tady ještě víc platí oko za oko a žena se zodpovídá svému muži a nevdané svému bratrovi. A pak to přijde, díl čtvrtý ***** a neapolská La Camorra. A to není jedna organizace, v Neapoli je prý až 200 rodin nebo skupin, každá má svůj flek, ulici, domovní blok či celou čtvrť. A právě kvůli tomu poslednímu dílu to chceš vidět. Celkem 8,5/10 ()

Habanera 

všetky recenzie používateľa

4-dílný dokument o třech zločineckých organizacích na území Itálie. Netuším, proč nevěnovali dil i méně známe Sacra Corona Unita!? Rozhodně nejpoutavější a podrobná byla historie Cosa Nostry a ‘Ndranghety. Za mě velká spokojenost, doloženo videi, rozhovory s památníky, dobovými fotografiemi, pozůstalými obětí. Stran Cosa Nostry stojí za vidění i dokument o Toto Riinovi. ()

Reklama

Reklama