Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

Xeelee 

všetky recenzie používateľa

Skvělý blockbuster od soudruhů. Už jen ta představa, že jsou ve vesmíru skoro první, v pofidérní plechovce, zoufale neohebných skafandrech, zrealizují první výstup do volného prostoru a netuší co je tam může potkat, má své děsivé kouzlo. A ono to nakonec bylo asi dramatičtější než jakýkoliv jiný let tam nahoru. Zručně natočené a plné překvapení. O problémech s ruským kosmickým programem toho totiž lidé asi moc nevědí, protože vše tenkrát bylo zastřeno propagandou a většinu dobrých filmů na tohle téma natočili Amíci. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Tak tento film o dvojici Beljajev-Leonov je vyborny a na mile daleko za sebou nechal film o Gagarinovi a jine snimky na podobne tema z americke produkce. Napnuty jsem byl jako ksandy, zvlast kdyz se Leonov nemuze dostat zpet do tubusu. Dobre natocene, bez zbytecneho patosu, neskutecne zajimavy pribeh, ktery se opravdu stal. Ma to atmosferu a ac je Mironov o poznani starsi nez hlavni hrdina, tak podoba tam je. Po tomto filmovem zazitku se snad zacnu zajimat o vesmir a kosmonautiku.-). ()

Reklama

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Stejně jako snímek "Gagarin: Pěrvyj v kosmose", je i Vremya Pervykh vizuálně vtahujícím a do historické hloubky jdoucím dramatem, které každého fanouška kosmonautiky zaujme na první pohled. Avšak i přes tento zjevný úspěch mám s filmem dva problémy v podobě příliš dlouhé stopáže a silně citelnou inspirací filmem "Apollo 13", pročež vážně velmi zamrzí, že se režisér Dmitrij Kiseljov nevydal vlastní, originální cestou. Až na tyto detaily se tedy jedná o velmi povedený snímek, ke kterému se rozhodně budu v budoucnu rád vracet. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Po úspešnom snímku Pavla Parchomenka: "Gagarin: Pěrvyj v kosmose", prichádza Dmitrij Kiseljov s ďalším vesmírnym dobrodružstvom podľa skutočnosti. Tento krát, sa samotný režisér zameral na udalosti z roku 1965, kedy pri lete kozmickou loďou Voschod 2, Alexej Archipovič Leonov, ako prvý človek vo vesmíre, vystúpil z družice do voľného priestoru, pričom veliteľom dvojčlennej posádky, bol Leonov najbližší priateľ Pavel Ivanovič Beľajev. Toto je príbeh dvojice kozmonautov, ktorí v čase studenej vojny, s odhodlaním riskovali svoje vlastné životy, aby splnili očakávania vysokých predstaviteľov vlády ZSSR, v boji s najväčším oponentom v snahe o podmanenie vesmíru: USA ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

V porovnaní s tými americkými verziami chýbal tomu ten nádych pátosu, mňa to veru nenadchlo, necítil som z toho filmu veľkosť. Vizuálne bola v niektorých momentoch jasne vidieť práca v štúdiu, najmä pri akože výstupe do voľného vesmíru, to by sa nemalo stávať. Pozitívom sú ale vyhrotené situácie, tie boli dramaticky zvládnuté na jednotku. Film je taký polovičato vesmírny a polovičato survival. Nič čo by som musel vidieť znovu. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)
  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)
  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)

Reklama

Reklama