Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

Helo 

všetky recenzie používateľa

Režijně dobře zvládnuto (až na úvodní scénku s Migem), má to spoustu nádherných nebo obrazově hravých momentů a dokonce i ty podivně nepravděpodobný problémy a jejich řešení, se skutečně staly. Vlastně to asi kazí jen některý horší herecký výkony (promluvy některých lidí mi tam přijdou strašně... prkenný) a asi zbytečně natahovanej závěr se zamrzlým prstem, kterej ve výsledku i přes vážnost situace působil už trochu úsměvně. Jinak spokojenost - je to příjemnej konkurent Apolla 13 (druhý Gravity od toho nečekejte), kterej se nemusí za nic stydět. ()

Porp 

všetky recenzie používateľa

Super, na toto som čakal! Ruská kozmonautika sa má čím pochváliť, možno ani nie tak technikou, ako neskutočnou odvahou svojich kozmonautov, ktorí boli ochotní riskovať život aj s vedomím, že sa nemusia vrátiť. Krásne to ilustruje Leonovova reč tesne pred štartom rakety, keď im Koroljov oznámi, že nemusia nikam letieť pokiaľ sami nechcú. Príjemným osviežením je aj artová vložka (svetlušky) vďaka čomu film nepôsobí až tak suchársky ako Gagarin. Pochopiteľne si tento film v našich kinách určite nepozrieme. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Bajkonur, máme problém. Taký ruský Apollo 13, čo sa týka civilného pojatia. Ale táto misia bola úspešná, pretože Rusi nerobia chyby. A keď náhodou k nejakej dôjde, tak Rusi ich vyriešia, lebo sú kurva Rusi. Celá tá misia o prvom výstupe človeka do voľného vesmíru je čo sa týka postáv pojatá dosť komorne. Film sa viac venuje len trom postavám. Dvom sympatickým ústredným astronautom a mňa najviac bavil vedúci toho celého vesmírneho programu Koroľov. Budil rešpekt a zároveň mal aj srdce a hlavne celý čas zachovával zdravý rozum, zatiaľčo politruci by to hneď už vzdávali a každú chvíľu obetovali kozmonautov. Finále bolo fakt napínavé a doslova som nahlas kričal, tak už vystrel tú blbú svetlicu. Triková stránka je tiež bezchybná a vyrovná a amerikánskym bijákom. Len ten celý príbeh je tak strašne rozťahaný a dejovo sa tam toho veľa nestane. Aj tých pár drobných problémov ku ktorým dôjde sa hneď rýchlo vyriešia, lebo kurva Rusi sa nezľaknú nikoho a ničoho. Takže celkovo aj napriek niekoľkým hluchým miestam to je solídny biják, ktorý stojí za zhliadnutie. 6/10. ()

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Spolu so Salyut-7 vynikajúci počin nielen na pomery Ruska ale aj historických filmov z prostredia kozmických pretekov medzi USA a ZSSR. Technicky bezchybné, patriotisticky znesiteľné, herecky tak akurát, neľutujem, že som si to pozrel a dokonca to môžem spolu so spomínaným Salyut-om-7 len a len odporučiť. Má to prvky drámy, je to uveriteľné a naozaj veľmi dobrý počin, bodaj by ich bola čím ďalej tým viac aj na poli USA. ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Ruská kinematografia ešte nezomrela. Práve naopak, týmto "kozmickým" filmom dokázala, že ešte drží aké také tempo so zahraničnými miliónovými produkciami. Lebo toto je klasický blockbuster. Rusi videli, a vedeli, že v kozme sa stalo mnoho zaujímavých vecí a vedeli aj to, že za čias boľševika sa na svetlo božie nedostalo nič, čo by nebolo prefiltrované aspoň dvadsiatimi politickými komisiami. Američania mali svoje "Apollo 13", Rusi ukázali veľmi dramatický skutočný príbeh z čias, keď si amíci a sovieti merali svoje pipíky a súťažili kto ďalej načúra. Tu konkrétne šlo o to, kto bude prvým človekom vo voľnom kozmickom priestore. Bol to Alexej Leonov. Ako malé dieťa som sa dočítal len to, že Sovietsky zväz ukázal svoju prevahu v dobýjaní kozmu a po prvej družici, po prvom kozmonautovi, prvej žene v kozme šlo už len o to, kto vystúpi ako prvý mimo kozmickú loď. Sovieti by obetovali aj životy letcov - kozmonautov, len aby docikali najďalej práve oni. Preto sa právom tá doba nazýva preteky v dobýjaní vesmíru. Leonov bol prvý, ale doteraz som nemal ani tušenia, aké nesmierne dramatické to bolo. A to mi ukázal práve tento veľmi dobre natočený ruský film, ktorý sa nebál hodiť trošku kritiky na vtedajšiu dobu. Tí čo majú radi "kozmické" filmy podľa skutočnosti by si ho určite nemali nechať ujsť. 4**** ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Generálmajor Sovětských vzdušných sil Alexej Leonov (Jevgenij Mironov) měl svůj další let podstoupit na palubě Sojuzu 11. Při předstartovní prohlídce byl u jednoho z členů posádky, Valerije Kubasova, na rentgenovém snímku zjištěn stín na plicích. I přes Leonovův nesouhlas nebyl vyměněn jen on, ale posádka celá. Náhradníci Dobrovolskij, Volkov a Pacajev se při přistání udusili vinou technické závady. Alexej se však do vesmíru přesto vydal opět v roce 1975, a to jako člen prvního americko - sovětského experimentu Apollo - Sojuz. (kulyk)
  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)
  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama