Reklama

Reklama

Žijem Dunajom

(TV film)
  • Česko Žiju Dunajem

Obsahy(1)

Každý človek, ktorý sa narodí na horách, pri mori, či pri rieke, nadobudne k tomuto prostrediu silný vzťah. U filmára Braňa Molnára to je vzťah k rieke Dunaj. S dedkom chodil k rieke chytať ryby a už ako malý chlapec sa učil pliesť rybársku sieť, prútené koše, dožinkové vence či stavať prístrešky z trstiny. Nedotknutú pôvodnú prírodu a množstvo rýb z jeho spomienok dnes nájdeme iba veľmi ťažko. Preto začal po stratenom čare dunajskej prírody pátrať s kamerou. Po 10 rokoch vznikol film, prostredníctvom ktorého môžete do tohto zabudnutého sveta aspoň z časti nahliadnuť. (STV)

(viac)

Recenzie (10)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Autoři si dali záležet na překrásných, až uměleckých či meditačních  záběrech. Lužní lesy jsou překrásné, pokud jsou vymýceny nepůvodní dřeviny zasazené lesníky. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Pocitový dokument s krásnymi obrázkami prírody okolo Dunaja. Autor sa vyznal zo svojej lásky k Dunaju a k pôvodnej forme prírody bez znetvorenia človekom. Priznáva aj niekoľko pozitív vodného diela, ale prevažuje postoj negatívny, trochu sa tak prevtelíme do vodného vtáctva a jeho pohľadu na vec. Veľmi vydarený dokument. –––– Čoraz väčšmi ma zraňuje pohľad na odpad vznášajúci sa na hladine. Je ho čoraz viac. Konzum akoby skonzumoval zdravý rozum. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Krásna hudba, nádherný vizuál, podmanivý hlas rozprávača. Nečakal by som, že z takéhoto dokumentu sa dá vytĺcť taká atmosféra. Skvelá práca: https://dokumenty.tv/ziju-dunajem-zijem-dunajom-dokument/ ()

nascendi

všetky recenzie používateľa

Pekné obrázky, citlivý komentár s nezanedbateľnou prímesou nostalgie, drobnosti, ktoré by dokázali vrátiť krajine jej pôvodný ráz - to všetko obsahuje tento pozoruhodný a veľmi osobný dokument. V jeho pozadí sú neprehliadnuteľné príklady toho, ako človek svojou chamtivosťou a bezohľadnosťou narúša vekmi vytváranú krehkú rovnováhu prírody dunajských lužných lesov. ()

Copacabana 

všetky recenzie používateľa

,,Tati, aha aká špinavá voda.’’ Tak túto vetu som započula v MHD na nábreží Dunaja z úst malého chlapca. ,,No,hej.’’ to bola odpoved tatina. Rieky, ktorých sútokom vzniká Dunaj pramenia v Alpách a jeho voda pochádza z alpských ľadovcov. A ak sa nemýlim aj Evian má povod tiež v ľadovcoch. Tým nechcem povedať, že vody z Dunaja na nábreží by som sa napila, to nie. Je to iba jednoduchý príklad ako sa dá na veci pozrieť z oboch strán. Aby som sa ešte vrátila k tomu chlapcovi, mojou odpoveďou by asi bol tento práve tento film Žijem Dunajom. Predostiera scenérie, aký bol Dunaj kedysi, pred zásahom človeka, ukazuje jeho nedotknuté zákutia, unikátnu vnútrozemskú deltu, ale i príklad tejto rieky ako zimoviska pre rozne druhy vtáctva. Dáva však pohľad aj na tú naozaj ‘špinavú/znečistenú vodu’ ktorá je bohužiaľ smutným svedectvom o tom, kam by stav tejto rieky nemal dospieť. ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama