Reklama

Reklama

Nový život

všetky plagáty

Obsahy(1)

Dokumentárny film Tiny Diosi o živote slovenskej komunity, ktorá žije a pracuje v Nórsku v mäsokombináte. (STV)

Recenzie (3)

Poga 

všetky recenzie používateľa

Zaujimavy pohlad na zivot ludi, ktori kvoli peniazom opustili domov a vydali sa pracovat a zit do Norska. Niekto tam objavil caro ekonomickej migracie, niekto prijal moznosti, ktore sa mu naskytli v ramci Schengenu. Pekna kamera, zaujimava tema, no na to, ze dokument vznikal 3 roky mi chyba pohlad aj z perspektivy aktualnych udalosti v ramci pohybu pracovnej sily. ()

Wallendorfer 

všetky recenzie používateľa

Téma, ktorá sa týka veľkej časti Slovenska (asi mimo BA). Dokument má veľa silných stránok, ale sú tu aj hluché miesta. Možno by bolo vhodné robiť dlhší časový zber na menej objektoch. Inak dobrý postreh niektorých protagonistov, ide väčšinou iba o "peňazovod" z bohatších krajín na Slovensko, vplyv ekonomických migrantov zo Slovenska na ich hostiteľskú krajinu je asi väčšinou nulový. Napadlo ma viacero otázok - čo si myslia Slováci v Nižnej alebo Podbieli o týchto "slovenských Nóroch"? Kto je väčší hrdina - otec, ktorý ostane doma na Slovensku pri rodine za pár stovák eur alebo Slovák migrujúci za prácou, čo nechá rodinu opustenú? Trochu viac sa mohlo povedať o tom odcudzení, disfunkčných rozdelených rodinách, etc.  A otázka za milión - Menia sa Slováci, čo pracujú takto v zahraničí k lepšiemu?  Prichádzajú domov viac sčítaní, viac rozhľadení, rozumnejší? Keďže väčšinou v zahraničí fungujú v bublinách - odpoveď asi poznáte. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Slováci kolonizujú Nórsko. Teda jednu dedinku v blízkosti mäsokombinátu, kde majú dobre platenú manuálnu prácu. Niektorí sa tam kompletne udomácňujú, postavili dom, deti posielajú do škôlky a školy. Väčšina si ale ide iba zarobiť, peniaze poslať alebo doniesť domov a napríklad postaviť za ne dom. V dokumente sú všetky príklady, trochu bez ladu a skladu. U niektorých rodín sa zaberie obdobie pár rokov, od svadby až po narodenie potomkov, tie sú zaujímavejšie, u iných len útržky, ako varia, piknikujú, modlia sa, a negatívnym vrcholom film bol príbeh, ako pánko ide na záchod, raňajkuje a pozerá telku. Mohlo to byť aj lepšie. ()

Reklama

Reklama