Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Vojnový
  • Komédia
  • Akčný

Recenzie (32)

plagát

Krstný otec (1972) 

Film je výstrahou, varovaním. Nechápem preto ľudí, ktorí mafiánsky život obdivujú. Asi nepochopili, o čo ide.

plagát

Monsterproces (2022) (TV film) 

Nepatrím medzi tých, ktorým by osud troch otcov biskupov nič nehovoril. Preto som mal od dokumentu pomerne veľké očakávania. A poviem, úprimne, bolo to vynikajúce! Sú to síce tri ľudské príbehy, ale súčasne jeden spoločný príbeh z obdobia, keď sa bezprávie hralo na právo. Hudba, trefné komentáre historikov, unikátne zábery interiérov aj exteriérov, silné detaily, presvedčivo hrané scény. A najmä, čo ma zvlášť potešilo, aj mená tých, ktorí to koncentrované zlo priamo aplikovali - teda mená komunistických sudcov a prokurátorov. Žiadne hrubé čiary za minulosťou. Namiesto alibistických vykrúcačiek k obdobiu komunistickej totality od poniektorých učiteľov dejepisu by sa mal tento dokument púšťať ôsmakom, deviatakom a stredoškolákom. Zaručene ho mnohí z nich  dopozerajú s otvorenými ústami.

plagát

Osloboditelia (2010) (seriál) 

Graficky zaujímavé. Z hľadiska faktov väčšinou korektné, ale sú tam uvedené aj polopravdy, našli sa aj faktické chyby (najmä v číslach - napr. v 1. časti, v pasáži o vyznamenaniach). O výpraskoch Červenej armády z rokov 1941 a 1942 sa však dozviete absolútne minimum. Zámer je preto jasný. O objektivitu nejde. Treba totiž hovoriť najmä o úspechoch.

plagát

Nesvadbovo (2010) 

Viac k obsahu než k forme. Konanie starostu je absurdné, čiastočne smiešne, čiastočne smutné. Záverečný dialóg však povedal veľa. Žiť na takej periférii a byť k tomu slobodný, nie je jednoduché.

plagát

To ta monarchia (2020) 

Takže padla kosa na kameň. Hrhovský zázrak sa neudial. Spišský Hrhov je dedina na východnom Slovensku, ktorá ma skupinu aktívnejších a ochotnejších ľudí, než iné priemerné dediny. Bodka. Voľne parafrázujúc chlapíka, ktorý si tam staval garáž: Žiaden problém sa tu nevyriešil, lebo tu poriadne žiaden nikdy nebol.    (Takže tak. Jedna vec je dlhoročná mediálna kampaň. Druhá vec je pravda. Pravda je však jednoduchá. Prozaická.) Zaujímavá myšlienka pani učiteľky na záver - túži sa usadiť, postaviť dom; aj keď žila v mnohých krajinách, cíti, že patrí sem. Či bude s týmto rozhodnutím spokojná aj o 20 rokov, to už pochybujem...

plagát

Jozef Mak (2021) (TV film) 

Keď nebojuješ a vzdáš sa - tak potom trp. Nie vždy to ide, veľa tragických udalostí sa nedá poraziť. Ale keď Ťa skrivodlivo potrestajú, odsúdia, obsadia Ti vlastnú chalupu a potom ju ešte predajú?  Je to skvelý film, krásne zábery, krásna hudba. Korunu tomu všetkému dávajú pôvabná Juditka Bárdos a neuveriteľne poetická Szidi Tobias. Záverečná scéna je famózna. "Ešte nie je koniec, Jozef Mak, lebo život je dlhý. Život je dolina, vrchy, kláty, sekera, radosť aj besy v človeku. Nemôžeš len tak zmiznúť zo sveta. Ešte si všeličo vytrpíš. Ale ty vydržíš všetko, lebo si tvrdší než kameň. Lebo si obyčajný človek. Malé zrnko v nekonečnom vesmíre. Jozef Mak. Človek - milión."

plagát

Smutné jazyky (2018) 

Pekný dokument, prekvapilo ma, kto každý sa hlásil ku karpatským Nemcom. Nadstavba dokumentu hovorí o tom, že táto kultúra karpatských Nemcov pomaly končí a nahrádza ju...v závislosti od konkrétneho miesta... iná kultúra.

plagát

Kosenie jastrabej lúky (1981) 

Nejde o kosenie obyčajnej lúky. Je to o mieste, ku ktorému máme špeciálny vzťah, či už je to dolina, potok, vrchol, dedina... Ide o miesto, ku ktorému máme silné spomienky, a ku ktorému sa radi vraciame, či už myšlienkami alebo reálnymi návratmi. Pocit mať sa KAM vrátiť, je na nezaplatenie.

plagát

Noční jazdci (1981) 

Skvelý filmársky počin asi po všetkých stránkach s výbornou pointou na záver. Určite jeden z najlepších slovenských filmov.

Ovládací panel