Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 1

Nezamestnaný absolvent Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred sedemdesiatimi rokmi záhadne zmizol v pohorí Tribeč a keď sa po vyše dvoch mesiacoch rovnako záhadne objavil, mal na tele čudné popáleniny a zranenia. Bol dezorientovaný, nedokázal vysvetliť, čo sa mu stalo, už nikdy sa nespamätal. Igor pátra ďalej a s údivom zisťuje, že Fischerov prípad nie je ojedinelý – zmienky o tajomnom miznutí ľudí v tomto pohorí siahajú hlboko do histórie. Hrôzostrašných prípadov pribúda. Igor s priateľkou Miou, konšpirátorom Andrejom a tvrdým skeptikom Dávidom preniká čoraz hlbšie a odhaľuje skutočnosti, ktoré sú oveľa desivejšie než akákoľvek fantázia. Vyberú sa na výpravu priamo do tribečských lesov, kde zažijú čosi vymykajúce sa chápaniu. Spočiatku nevinné pátranie sa končí tragicky. Toto tajomstvo má totiž príšerne ostré zuby… (Continental film)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (477)

Othello 

všetky recenzie používateľa

Já jsem to hrozně chtěl obhajovat, protože po Č/čáře uznávám Bebjaka jako šikovného žánrového režiséra, který se konečně nesnaží navázat na něco, co tady již osmkrát zemřelo a sedmkrát bylo opět vykopáno. V Trhlině ale zjevně bojoval nejen s původním zadáním třídílné série (proboha proč a čí to byl nápad?), díky čemuž se v první třetině odkláníme od zbytku děje etudou ve strašidelném blázinci, která strašlivě trpí zlým zvukem, ale i rozpočtovým a časovým deficitem. Když se pak čtveřice hrozně zahraných a veskrze na loket postav vydává do řídkého opadaného listnatého lesa, ve kterém chodí po vrstevnici a do toho jančí, že nejsou schopni dojít na vrchol, je vám tak nějak všech líto. Obzvláště, když dle expozice ještě víte, že se dočkáme problémů z cukrovkou, drogovou závislostí, píšťalkami a kdoví čím ještě. Je to škoda, když charakter tajemna natolik připomíná anomálie v PC hře Stalker a třeba scéna, kdy holka protagonisty, jehož nazývá cizím jménem, utíká do tmy a vlevo někde vzadu v záběru krouží podivná spirála ze světel, naznačuje příslib tajemna, které již zbytek filmu není schopný dorovnat. A to lesní horory mi jdou obecně hodně naproti. Jak se dá z mála udělat v lese spousta děsu si lze například vyzkoušet na italském Oltre il guado. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Neviem čo sa vlastne stalo. Mal som pocit, že Bebjakovi môžem veriť. No toto je pre mňa ukážka, že občas aj očakávania môžu sklamať. Najmä ak dostaneme takto rozbitý film. "Trhlina" podľa mňa zlyháva na plnej čiare. Poďme dať rýchlo pozitíva filmu, lebo mám dokopy iba pár. Jaroslav Mottl je jediný herec, ktorý podľa mňa pôsobí uveriteľne počas celej doby, čo sa tu objaví. Tomáš Maštalír je okey. Na začiatku podľa mňa začal dvíhať latku filmu, no postupne sa aj jeho herecké výkony dostali do neprirodzených a začalo to strácať. Scénka, kde nevieme na čo sa pozerá, no pôsobí vydesene je podľa mňa podarená a úvodné časti sú síce nudné, ale aspoň som mal pocit, že začali otvárať nejakú záhadu. No potom sa to celé rozsypalo do absolútnej tragédie, ktorá vyzerá, ako keby ju natáčal absolútny amatér. Neviem čo viac ani k tomu dodať. Matej Marušín je podľa mňa mizerný hlavný hrdina a neveril som mu dokopy asi ani jeden moment. Mária Bartalos - to isté. Juraj Loj je absolútne nepresvedčivý a absolútne zbytočný. A čo sa týka Dávida Hartla, tak ten absolútne nevie čo má vlastne robiť. Ani jedna veta, ktorú povie neznie prirodzene. Neviem či Bebjak hercov mizerne režíroval, alebo čo sa dialo, no nikto nepôsobí v tomto filme prirodzene. Okrem Jaroslava Mottla tu nikto nedal dobrý výkon. Čisté zúfalstvo. Hudba je možno okey, no miestami chce vytvárať atmosféru aj tam, kde by nemusela. A potom to nedokáže filmu pomôcť. A čo sa týka kamery, tak to skoro vyzerá, ako keby sa tu robil found footage film. A to rozhodne cieľom nebolo. Ledaže by kameru držal nejaký piaty člen, ktorého nikto nikdy nevidel ale tam s nimi celý čas bol. A to sú bludy. Okrem toho mám pocit, že film dokopy skombinoval 2 horory dokopy a máme z toho toto. Ktoré? "Sinister" a "The Blair Witch Project". A pravda je taká, že odporúčam si radšej pozrieť tieto filmy. Oba sú oveľa zaujímavejšie, než čokoľvek v tomto filme. Hľadanie záhady a snaha prísť na to čo sa stalo zmiznutým ľuďom a napísať o tom niečo (prvá časť) je zo Sinister. A scénky z lesa je zase Blair Witch. Neviem či to tak napísal Karika a či v tom videl inšpiráciu a dal to dokopy... to nesúdim. Knihu som nečítal. Ale čo sa týka filmu, tak ten zlyhal. Zlyhal, lebo ani originalita, ani nápad, ani dobré spracovanie. Je to hold pád do tmy. Hodnotenie: D- ()

Reklama

Necrotongue 

všetky recenzie používateľa

Největším pozitivem tohoto filmu se stalo to, že jsem se vůbec dozvěděl o tribečské záhadě, o které jsem zatím nikdy neslyšel. Tvůrci mi ale mnoho informací nenabídli, všechno jsem si musel dohledat až následně, a to mi právě vadilo nejvíc. Příběh byl totiž tajemnější než Hrad v Karpatech, takže přinesl spoustu otázek, ale vtipně je ponechal bez odpovědí, herecké výkony byly křečovité a nepřesvědčivé, atmosféra se tvůrcům jaksi nevydařila a chvílemi jsem se při lesním putování trochu nudil. ()

Seabeast 

všetky recenzie používateľa

Tak si neodpustím jedno klišé, ale holt: KNIHA > FILM. Filmové zpracování Trhliny se sice ve většině drží příběhové osy v knize, ale v několika momentech, kvůli dramatičtější sledovanosti, vybočuje. Většinou bylo vynecháno to, co by film zbytečně rozmělňovalo nebo ho nijak neposouvalo. Někde se ovšem maličko překrucuje nebo přikrášluje, jak je ve filmových adaptací zvykem. Co je ovšem na škodu, že se společné setkání s nerdem Andrejem a racionalistou Davidem moc dobře nevysvětlí a divák skoro nepostřehne, proč k němu došlo. Podobně jako v knize i zde jsou postavy poněkud ploché a moc si k nim nejde vybudovat vztah. Síla knihy byla především v atmosféře a přijmutí hry, že by se příběh mohl odehrávat na základě skutečné události. Samozřejmě, že se s velkou pravděpodobností jedná o Karikovu fikci, ale díky ponoření se do "reality" mi pomohlo hodně knihu vychutnat. Příběh Trhliny však nejlíp líčí přízviska "Slovenský Blair Witch" anebo "Slovenský bermudský trojúhelník" a možná tak trochu očekáváte i od filmu, ale found footage rozhodně nečekejte. I přes vynikající zpracování, na zdejší poměry víc než obstojné, jsem ale z filmu odvařený nebyl. Nevím co mi přesně chybělo, ale Trhlina byl přesně ten případ, kdy nejste ani vyloženě zklamaný, ale ani totálně nadšený. Možná chybělo lepší uchopení celkové konzistence a větší důraz na atmosféru. A taky i vstřícnější podání pro diváka, který se s knihou nikdy nesetkal. Najde se tu i několik elementů, které zůstávají neobjasněny, ale přitom pro pochopení příběhu nejsou zas tak důležité a pak i momenty, které do filmu přidávat nebo předělávat nemusely. Za mě čistý průměr a spíš bych diváky chtěl odkázat na přečtení této velmi působivé knihy pro pocuchání vašich nervů. Jinak "gratuluji" opět panu LIVINGDEAD ze všeříkající slovní průjem, který je u něho zlatým pravidlem - dostává tímto ode mě nesmrtelné zlaté lejno jako čepičku na hlavu! :-D ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Osobne nemôžem uprieť Bebjakovi talent nakrútiť solídne akúkoľvek žánrovku, vrátane hororu, ako už dokázal v Zle. Aj Trhlina má skvele vybrané lokácie, atmosféru a nenudí dokonca aj napriek scenáru. Takže áno, Bebjak pracuje s tým, čo má na papieri a asi s tým viac urobiť ani nemohol. Zhruba trištvrte hodinu sa dozvedáme spoločne s hrdinom, že vôbec nejaká záhada existuje, pričom toto malo byť predmetom nejakej max dvadsaťminútovej expozície a potom sa konečne vydávame do lesa. Samozrejme aj pobehovanie po bývalej psychiatrickej liečebni má svoje čaro, ale vlastne nevedie k ničomu viac než len tomu, že sa ide do lesa a tam budeme pátrať po príčinách zmiznutí. Rovnako ale do prázdna vyznieva aj celý film, pretože ak ste videli filmy typu Koherencia, tak Trhlina je iba akési torzo podobného námetu, kde sa ani nedozvieme pravidlá fikčného - zrejme- scifi sveta. Pozerať sa ale na to určite dá. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (28)

  • Tvorcovia pripravili pred premiérou filmu výstavu fotografií z nakrúcania od Stanky Topoľskej a Maroša Ďatka. Inštalovaná bola v nevyužívaných priestoroch bývalej tlačiarne Svornosť v Bratislave. Pre verejnosť bola otvorená 12 dní. Následne sa presunula do priestorov Bory Mall, kde mal film premiéru. (Raccoon.city)
  • Vo filme si zahral malú rolu zmiznutého lesníka samotný autor predlohy Jozef Karika. (lemonova)
  • O výrobu filmu sa postarala spoločnosť D.N.A. Production, ktorá má na svedomí napr. seriály Za sklom (od r. 2016) a Rex (od r. 2017). (emdvojka)

Súvisiace novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (viac)

Reklama

Reklama