Reklama

Reklama

Heydrich: Muž so železným srdcom

  • Česko Smrtihlav (viac)
Trailer 1

Tento film sa od väčšiny predošlých filmových spracovaní s touto témou líši. Z výraznej časti sa totiž zameriava na opačnú stranu barikády - na samotného Heydricha. Ten tu nie je iba predmetom atentátu, ale dôležitou aktívnou postavou. Popri príbehu československých parašutistov sleduje film aj Heydrichov život, vzostup a kariéru, ktorú ukončil ako jeden z najväčších prominentov Tretej ríše. Najnovšia verzia atentátu na Heydricha tak ukazuje nielen hrdinstvo, ale aj neľútostné zlo, proti ktorému je namierené. Heydrich bol jedným z inžinierov takzvaného Konečného riešenia židovskej otázky. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (339)

Pítrs85 

všetky recenzie používateľa

Dalo se to natočit dvěma způsoby- buď seriózně, kde by atmosféru tvořily samotné pohnuté dějiny, anebo na sílu, na první signální. Bohužel Frantíci s anglickými herci v rolích Čechoslováků a Němců to natočili druhým způsobem (až se nechce věřit, že tohle není hollywoodský film). Jason Clarke se na roli Řezníka z Prahy hodí jen o něco lépe než Kenneth Branagh (tudíž pořád vůbec (sakra, filmaři, víte vy vůbec, jak Heydrich vypadal?)), no a zbytek ansáblu tu už jen tak přicmrndává, aby se neřeklo (včetně mojí oblíbené Rosamund Pike, která tu aspoň měla takové, ehm, hezké scény... :-). Hodně slabé tři hvězdy, jedna pak speciálně pro Jacka O'Connella a spol. za zpěv československé hymny... Anthropoid je jinde. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

S Anthropoidom sa to nedá veľmi porovnať. Jediné, čo tu za to stálo, bol ukrutne slizký Heydrich, do toho herca sa snáď aj prevtelil. A potom potešila aj malá sonda do jeho osobného života, hoci sa to udialo viac menej okrajovo a je otázne, do akej miery je to verné. Angličania ale úplne zhovadili geografickú i historickú stránku nehovoriac o tom, že film sa netočil ani v Čechách. ()

Reklama

kiddo 

všetky recenzie používateľa

Dálně východoevropský prdelákov, kde hlava na hlavě dřepí vychlastaní Slované ve svátečních adidaskách a diskutují, kdo dá za hospodského patnáctiletou Madlu stováka tentokrát, v civilizovaném člověku samozřejmě žádné vlastenectví vzbuzovat nemůže, a proto když už se naskytne nějaký potrefenec, který je ochoten za tuhle díru teoreticky i položit život, je třeba kultivovanému Zápaďanovi toto jeho pomatení mysli vysvětlit touhou co možná nejdřív svobodně emigrovat, a coby očividný patriot si tak nárokovat svou pravou totožnost, tj. Američana. Pokud se člověk zrovna nechce těch několik málo vteřin chlámat tomuhle roztomilému a tolik typickému infantilnímu narcismu, může si tu všeubíjející a dramaturgicky nesoustředěnou nudu krátit tak leda vzdycháním po nesrovnatelně střelenější, a tím pádem zábavnější Lídě Baarové. A ne, dávno obehraný střih na divoce přirážející náckovské půlky to z hlediska komičnosti fakt nevytrhne. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Film bez réžie. Bez názoru, nálady či pocitu. Akoby ste nechali čisto technického kameramana sfilmovať scenár. Prvá, možno zámerne studená a odmeraná polovica sledujúca Heydricha, je aspoň zaujímavá - real life vrahovia podobného kalibru budú vždy dokumentaristicky vďačnou témou. Druhá polovica ale nemá ani postavy. Má iba nejaké beztvaré figúrky, ktorých pohyb sleduje s rovnakým odstupom ako Heydricha - pričom majú byť naopak kontrastom k jeho chladnému démonizmu. Finále obdobne nemastné neslané, bez štipky napätia. Anthropoid : Smrtihlav prekvapivo 4:2. ()

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Vojnové filmy ma nebavia, preto ich pozerám, len keď už nič iné nedávajú. Na moje veľké prekvapenie, bol Smrtihlav najlepší film o Heydrichovi z tých štyroch, čo som videl. Bez analýzy, len učebnicovo skratkovitý, bez dlhých rečí. Tým sa stal najsvižnejším dielom o atentáte a ja som sa nestihol nudiť ako pri tých ostatných filmoch. ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (18)

  • Zbraně, které byli použity při obraně kostela: M1928A1 Thompson, STEN Mk II, M1 Carabine a Lehký kulomet vz.26. Žádnou z těchto zbraní v kostele parašutisti dle historiků nedisponovali. Měli pouze pistole. (Horryx)
  • V závěrečné scéně má nákladní automobil nasazené sněhové řetězy, které v době, kdy se scéna odehrává (pravděpodobně zima 1939 - Kubiš ve skutečnosti opustil republiku v Červnu 1939) neexistovaly. (Jirka_Globus)
  • Parašutistů bylo schováno v kostele dle historiků 7. Na kůru bojovali Opálka, Kubiš a Bublík, v samotné kryptě pak Valčík, Švarc, Hrubý a Gabčík. Z toho 4 zemřeli na kůre kostela a 3 v kryptě kostela. (Jirka_Globus)

Súvisiace novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (viac)

Reklama

Reklama