Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(viac)

Recenzie (97)

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

,,Co vám velení řeklo při žádosti o posily ?'' - ,,Hodně štěstí, teď jste v rukou Božích! '' -------- Tak tohle bylo sakra dobré a schválně půjdu proti místním evidentně ,,znalcům''. Na to, že šlo o nízkorozpočtový film, to bylo naprosto skvělé. Dokonce bych řekl, že takto pořádnou válečnou porcičku akce jsem už dlouho neviděl! O tomto konfliktu jsem samozřejmě nic nevěděl (stejně jako místní znalci), ani o tom jak dobře to Irové dali. Sice zde někteří napadají chování nepřátel, je si však třeba uvědomit, že všechno co střílelo nebyli jen francoužští případně belgičtí legionáři s výcvikem. Jistě mezi nimi byla i halda místních černých žoldáků o jejichž výcviku lze jen těžko uvažovat. Co mně zaujalo byl fakt, že se útočilo z planiny kryté stromy (což bylo na jednu stranu logické), na stranu druhou s touto převahou bych obsadil blízký hřeben a obránce vystřílel zeshora jak králíky na hřišti... Ale třeba si tvůrci a věřím v to dobře nastudovali reálie i histerické skutečnosti. Po filmu jsem si k tomuto konfliktu něco zjistil a film se reálií držel celkem věrně včetně náletů na obrance. Jediné co chybělo byla obrněná lehká vozidla, kterými obránci disponovali. Tady je nahradily jeepy a defendery. U těch jsem obzvláště trpěl. Defíky patří mezi má oblíbená auta a když jsem viděl jak ve filmu vybuchují, hoří atd... trhalo mi to srdce. :-)! Film byl plný silných momentů, velmi hustý byl například rozhovor v hospůdce u koňaku, nebo dotaz velitele zda se jeho muži chtějí vzdát! I hudba mi tu sedla. Pokud bych měl na talíři jen takovéto nízkorozpočťáky, budu celkem dobře spokojen! Jsem rád, že tvůrci vzdali poctu hrdinům z Jadotville. Tenhle film jim byl poctou a je to poprvé, kdy jsem zaznamela, že jednotky UN (United Nothing .-) jen nepozorovaly, ale také jednou opravdu bojovaly co to dalo. Dal bych za 4 hvězdy, ale protože je tu film opravdu výrazně pododnocen, přidávám i pátou prázdnou nábojnici a rozhodně jej doporučuji vidět ! . * * * * * ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Slušná žánrovka. The Siege of Jadotville je presne ten typ filmu, ktorý vo svojom žánri prakticky v ničom nevyniká, ale je to po všetkých stránkach dostatočne kvalitne odvedená práca, čo mi hlavne v tomto období, kedy sa už klasický vojnový žáner moc neprejavuje celkom stačí. Trochu odlišný je vlastne len samotný konflikt, ktorý ešte asi filmovo spracovaný nebol a fakt, že tentoraz západná strana vlastne v ničom nemá navrch a musí čeliť mnohonásobnej presile domácich,v tomto prípade vojakov Konga, inak je to klasika. A tak je tu zoznamovacia úvodná polhodina, počas ktorej si ma síce celkom získali možno len dve, tri postavy, ale aj tak sa divák dozvie všetko dôležité a navyše to osvieži aj zaujímavý vzťah s príslušníkmi francúzskej légie, ktorí ale bojujú na druhej strane. A následne sa to už naplno rozbehne, prevedenie je síce len úplne priamočiare a dejovo to už jednoduchšie takmer ani byť nemohlo, ale zase sa stále niečo deje, keďže na nedostatok akcie sa tu teda nedá sťažovať. Nie je síce moc rozmanitá, predsa len sa stále odohráva v tom istom prostredí, ale obrana oblasti pred mnohonásobnou presilou má aj tak vždy svoje čaro, takže s tým nemám problém. Technicky je zvládnutá veľmi kvalitne, ale chcelo by to viac zapamätaniahodných scén, v tomto vlastne aspoň trochu vyniká len odstreľovač a tiež čo sa týka obetí, tak je to celé až moc jednostranné, ale celkovo sa na akciu pozerá veľmi dobre a našťastie je jej dosť. Obsadenie mohlo byť aj lepšie, ale aj tak zaujme Jamie Dornan v úlohe veliteľa, ako jeho pravá ruka charizmatický Jason O'Mara, odstreľovač a celkom aj Mark Strong. A režijne tu síce nie je žiadny osobitý prínos, ale na ten potrebný žánrový štandard to určite stačí. Takže The Siege of Jadotville sa určite nezaradí medzi tie vojnové filmy, ktoré pozerávam opakovane, ale nemám dôvod hodnotiť horšie, bavilo ma to od začiatku až do konca a akcie je dosť, viac som od toho ani nechcel. 72% ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Rommel? Viem, že Francúzi nemajú radi Nemeckých stratégov...Obsadili vás za 2 týždne..." V niektorých recenziách som zachytil niečo o nízkorozpočtovom a amatérskom filme, tak som k nemu pristúpil trocha opatrne. Na mňa však od prvých sekúnd pôsobil veľmi profesionálne a v momente, keď som zbadal M. Stronga si hovorím, že to predsa nemôže byť len taký malý film. Trochu nechápem, tunajších "odborníkov" na vojnové filmy. Ten film má všetko, čo má dobrý film mať. Veľmi sympatická hlavná postava( nikdy som si nemyslel, že to o Dornanovi poviem), výborné herecké výkony, perfektne zvládnuté a prehľadné akčné scény a hlavne film rozpráva príbeh, ktorý stojí za to spoznať. Asi najviac si budem pamätať scénu rozhovoru v bare medzi veliteľmi znepriatelených strán, kde na posmešky o tom, že Irská armáda nikdy v žiadnej vojne nebojovala, nasral francúzkeho žoldáka zmienkou o Rommelovi a vetou z úvodu mojej recenzie. Film silné 4*, ale rovnako ako Big bear mám pocit, že film je výrazne podhodnotený niektorými tunajšími "znalcami" , preto plný počet. 90%. ()

joker.george 

všetky recenzie používateľa

Po odbytí povinného seznamování s hlavními postavami a načrtnutí děje následuje intenzivní vojenské střetnutí, které se sice odehrává na jednom prostranství, ale během té hodiny nudit nezačne. Každý útok je něčím jiný, minimálně stoupající škálou vybavení na jedné straně a zoufalým přepočítáváním každého náboje na straně druhé. K tomu se občas objeví i atraktivní akční momentka, odehrává se to ale v rozumných mezích a to platí i ohledně sentimentu a heroismu. (Netflix) ()

Lischai 

všetky recenzie používateľa

Jako kluk jsem viděl vtip od Renčína, kde se filmový režisér na place válečného filmu naklání k asistentce a ptá: "Maruško, skočte se zeptat poradců, jak dlouho asi tak mohla německá tanková divize odolávat soustředěnému útoku dvou partyzánů." Tady je to stejné. Parta veselých Irů, co nikdy nebyla v ostrém střetu, brání strategicky nevýhodnou pozici na rovině proti lépe vyzbrojené přesile 1:20 vedené elitními žoldáky z Cizinecké legie -- jsem v půlce filmu a už legionáři dostali od Irčanů potřetí naklepáno. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (4)

  • Natáčelo se v Jihoafrické republice. (BMW12)
  • Režisér Richie Smyth, pre ktorého šlo o režijný debut, od hercov požadoval, aby sa zúčastnili náročného vojenského tréningu v Južnej Afrike. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že ide o televízny film, v obmedzenom rozsahu bol premietaný v írskych kinách. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama