Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu

  • Česko Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (viac)
Trailer 1

Kultová satira na studenú vojnu a nukleárnu hrozbu z dielne jedného z najvýznamnejších svetových režisérov Stanleyho Kubricka. Film odhaľuje absurdnosť politických a vojenských mechanizmov, paranoju z nepriateľa a zaslepenú túžbu po deštrukcii. Príbeh o nukleárnej hrozbe a možnom konci života na Zemi sa začína nápadom šialeného amerického generála letectva Jacka Rippera na vystrelenie jadrových rakiet na Sovietsky zväz. Genrál Ripper je posadnutý myšlienku zničiť komunistické zlo, ktoré podľa neho "otravuje telesné šťavy amerických občanov". Krízová situácia sa rieši na najvyššej úrovni - americký prezident zvolá svojich poradcov, ruského veľvyslanca, britského kapitána, ktorý má ako jediný prístup ku šialenému generálovi a záhadného niekdajšieho nacistického dôstojníka Doktora Divnolásku, ktorý je so svojimi schopnosťami a strategickým myslením jediným mužom schopným odvrátiť katastrofu. Geniálny Peter Sellers sa vo filme predstavil v trojroli (americký prezident, Doktor Divnoláska, britský kapitán). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (598)

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Jak už někteří zde podotkli, tak Divnoláska není komedie v tom smyslu, že byste se váleli smíchy po zemi. Je to spíše o té satiře na tehdejší poměry mezi USA a Ruskem (např. telefonát, kdy prezident USA oznamuje prezidentu Ruska, že je zřejmě "omylem vybombardují" mě dostal). Je to chladná, britská satira, kterou já ale mám rád. A proto volím jednoznačně za pět! P. S. George C. Scott a jeho "tak trochu" vzrušený generál na vše, co připomíná válku, je mimo hodnotící stupnici, to se prostě musí vidět! ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Tak jsem se na tenhle film těšila a tak těžce mi nesedl. Jako bych pozorovala z vnějšku sebe samou, jak se koukám na film s pocitem - jo, tady bych se měla bavit. Neměla bych se zasmát nebo aspoň zašklebit? Asi jo. A nic. Možná, až si nebudu dělat starosti .... a ne, že bych neměla ráda bombu, jen jsem se včera s tímhle filmem nějak minula. Znamenám si - podívat se znovu. ()

Reklama

paascha 

všetky recenzie používateľa

A zase jeden vyhnilý film, respektive jeden, kterému záhadně vyfičelo hodnocení. Že by tam bylo nějaké sprosté, ošklivé a nepěkné slovíčko? Třeba prdel nebo kunda? Ale proč bych do hodnocení Kubrikovy nejlepší komedie s mým oblíbeným Sellersem v hlavní trojroli psal kunda, kurva? Možná jsem tam napsal hovno. Nebo debilní američan. Nebo jsem tam nenapsal nic, jen si to, já starej vůl, už nepamatuju:-) Ale já byl na vojně dva roky, tak na to mám nárok, heč. Jinak ovšem souhlasím se všemi, kdo hodnotí vyšším počtem hvězdiček. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Námetom dosť podobné Lumetovmu snímku Fail-Safe (1964). Oba snímky rozoberajú, čo by sa stalo, keby sa či už zlyhaním techniky alebo zlyhaním človeka, dostal svet na pokraj jadrovej vojny. Len zatiaľ čo Lumetov snímok viac dbá na psychológiu jednotlivých postáv a je vážnejší, Kubrick vsadil na satiru a humor. Je na divákovi, čo preferuje. Mne sa o malinkatý kúsok páčila viac Lumetova verzia. 75/100 ()

Galéria (193)

Zaujímavosti (68)

  • Stanley Kubrick nakázal všetkým hercom, aby počas skúšania podávali čo najabsurdnejšie výkony. Naostro im však prikázal hrať serióznejšie. To však nespravil v prípade herca George C. Scotta (generál Buck Turgidson). Ten mal už počas natáčania obrovské problémy s tým, ako mu bolo prikázané hrať. No keď zistil, že mu Kubrick zatajil túto podstatnú skutočnosť, prehlásil, že už s ním nikdy nebude na žiadnom projekte spolupracovať. (srbak)
  • Premiéra filmu byla po atentátu na Johna F. Kennedyho o několik týdnů posunuta. Tvůrci se obávali, že reakce budou vzhledem k těmto událostem ještě o něco více kontroverzní, než mysleli původně. Nakonec však byli svědky naprostého opaku. (tnp101)
  • Jedna verze scénáře zahrnovala i mimozemšťany. (hot_spot)

Reklama

Reklama