Reklama

Reklama

Papírový dům (Netflix verze)

(seriál)
  • Španielsko La casa de papel (Netflix version) (viac)
Trailer
Akčný / Krimi / Thriller / Mysteriózny
Španielsko, (2017–2021), 38 h 55 min (Minutáž: 41–76 min)

Tvorcovia:

Álex Pina

Hrajú:

Álvaro Morte, Úrsula Corberó, Alba Flores, Itziar Ituño, Jaime Lorente, Miguel Herrán, Darko Peric, Paco Tous, Esther Acebo, Pedro Alonso, María Pedraza (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(5) / Epizódy(48)

Osm zlodějů vezme rukojmí a zamkne se v Královské španělské tiskárně cenin, hlava zločinců manipuluje s policií, aby postupovala podle jeho plánu. (Netflix)

Recenzie používateľa warrenur k tomuto seriálu (36)

Papírový dům (Netflix verze) (2017) 

Hodnotenie je priemerom. Prva seria bola skutocne divacky neokukana a mierne nadpriemerna. Zial, tu tretiu a stvrtu som dopozeral len vdaka rychloposuvu a zvedavosti po tom, akym sposobom to tvorcovia chcu divakovi predostriet. Utvrdil som sa v niekolkych veciach. Kazda dalsia seria to svojou naivitou a nelogickostou chovania postav a dejovych zvratov posuva blizsie a blizsie k odpadu. Tvorcovia si divakov, ktorym sa mozno pacila originalnost prvej serie absolutne nevazia a pokladaju ich za prostackov, ktori zbastia hocijaku hovadinu. Nuz a ja len dakujem funkcii fast forward. ;) O piatu seriu rozhodne ani nezavadim. Ten "hype", co pri tomto seriali vznikol chapem. Nie vsak jeho trvanie potej druhej a dalsich, ktore su vyslovene slabucke a casto hlupe. A ze nie som sam s tymto nazorom vidno v diametralne odlisnych hodnoteniach ludi pri prvej a pri dalsich seriach. Po prvej uz neodporucam. Zabity cas. ()

Série 1 (2017) (S01) 

Ku kazdej epizode som par postrehov uz vyjadril a tak len zhrnutie v skratke. "Inteligentnych lupezi" sme tu uz mali kvanta. Tato spanielska je osobita svojim pohladom a temperamentom a vnesenou emociou svojich predstavitelov. Zo dve tri epizody boli z mojho pohladu velmi slusne. Zacal som pozerat hlavne kvoli vysokemu hodnoteniu a nametu. Studenu sprchu v pilote som naozaj necakal. Serial je hodne naivny a naozaj dost logicky dieravy. Pokial ste vnimavy, ci narocnejsi divak, dost veci vas bude vyrusovat. Aj podvedome. Rozmanite a pestre charaktery vsak tvrocom davaju velke moznosti a obcas nejake zvraty prekvapia a par postav je divacky atraktivnych. Za mna vsak len ledva priemer. Obcas som sa bavil, sem-tam krutil hlavou. Aby som sa dozvedel ako sa to skonci, siahnem vsak po pokracovani. Dufam, ze sa to zlepsi. Objektivne dvojhviezdie, hviezda naviac za par vydarenejsich scen. ()

Epizoda 1 (2017) (S01E01) 

Siahol som po tomto starsom spanielskom kusku s vysokym hodnotenim, ked uz je momentalne dostupna 4ta seria. Prvy diel tej prvej ma teda neohuril. Rovnake "tahy" sme totiz videli v desiatkach filmov o "chytrych lupicoch". Takze to beriem zatial ako predstavovacku. Tvorcovia maju otvorene pole s tak pestrou paletou charakterov, ze dufam, ze z toho ozaj navaria tak, ze pochopim to vysoke hodnotenie. Moznoze to prislo az dalsimi seriami. Ja dufam, ze tomu bude uz v tejto. Tento diel na mna vsak okrem "profesora", tatu so sikovnymi rukami-Denvera a hackera vsetci ostatni posobia absolutne nestabilne az detinsky. Ako niekto, koho by ste zarucene nechceli mat v takejto parte. Zatial z toho tryska naivita. Dufam vsak, ze ten zaver ju rozptylil a v dalsom to nebude tak "bit do oci". ()

Epizoda 2 (2017) (S01E02) 

Po slabuckej prvej casti, konecne zaujimava epizoda. Divaci maju radi, ked zdanlivo nahodne a velke operacie majstrovsky ovlada nejaky "mozog" v pozadi. Atmosfera toho sa podarila velmi pekne navodit. Sice opat par naivnych veci a emocianalnych vybuchov, ktore by vdanej situacii realne nenastali, inak by mohli cele snazenie pochovat....ale privieram oci. Mierny nadpriemer. ()

Epizoda 3 (2017) (S01E03) 

Konecne do tej naivity prislo trochu vytriezvenia, za to jednu pridavam. Avsak protistrana reprezentujuca zakon ma teda nepresvedcila ani nahodou. Military magor a vyjednavacka s nervami na dranc tvl. Chapem, ze je to 2017ty, ale to uz bolo moc. Mohli sa posnazit o trochu autenticity. Na strane druhej, profesor moze mat plan, aky chce, pokial nema psychotestami odobrene povahy "pesiakov". ;) Zeby na to bez testov neprisiel za pol-roka aj sam?! Ze tam ma uletenu kravku, premotivovaneho blba a blizky vztah s dalsim? ()

Epizoda 4 (2017) (S01E04) 

To, co som povazoval v predoslej epizode za naivne a pritiahnute v tejto epizode dosahuje ine mety. Chapem emocnej reakcii pribuznych vo vypatej situacii (Denvser vs. Moscow). Uchadzajuca bola i "stresna scena". Avsak, "totalne rozbita" vyjednavacka a hratky na macku a mys, ci buduci par v kaviarnicke?! WTF...Chapem, ze sa hra i na divakove emocie...spanielska tvorba sa nezaprie. To vsak neznamena, ze s nim bude manipulovane ako s blbcom. Slabe dvojhviezdie a obava, ci to nebude v podobnom duchu az do konca serie. ()

Epizoda 5 (2017) (S01E05) 

Kazdou dalsou epizodou je moje vnimanie tohto serialu otupovane, az podvedome vypinam kriticke myslenie. ;) Totizto, aby pani tvorcovia zvysili zabavnost, pridavaju emocie, zvukove efekty, zvraty, lubive kamerove zabery, avsak uz spominane logicke preslapy sa tym prekryt nedaju. Skoda, dufal som, ze sa fakt bude jednat o inteligentny thriller. Cely diel sa venuje zranenym rukojemnikom a motivacii "Nairobi". Pani "vyjednavacka" bude na praskoch najneskor po dalsom dieli a na konci posledneho uz bude zrejme i sediva. ()

Epizoda 6 (2017) (S01E06) 

Tentokrat viac-menej vztahovka a presilovka v ramci timu, kto z koho. Drzkaty sef si v lokalnej anesteze uziva osetrenie postrelenia. Kravka Tokio ma stale svoj nadradeny uskrn a muti vody. Dalsie preslapy, a ze ich nebolo malo, ani nejdem rozpisovat. Slabsi priemer. ()

Epizoda 7 (2017) (S01E07) 

Zvrat v zavere bol napadity a "Professor" sa predviedol. Na to, aky je to "podivin" mu to v hlave slusne srotuje. Zatial ma predstavitelka kravky Tokio svojim "herectvom" a kazdym dalsim vystupom irituje viac a viac. Z "Berlina" sa ukazuje celkom vydareny sociopat a "Helsinky" len utvrdil, ze je jednoduchsi pesiak, co hra len krovie. Slabsie stvorhviezdie, ale v ramci toho, co sme mohli vidiet doteraz, konecne zabavnejsi a originalnejsi diel. ()

Epizoda 8 (2017) (S01E08) 

Tento diel sa da definovat jednym slovom ako "vztahovka". Ci uz v tyme, moznom trojuholniku, u vysetrovatelov a i medzi rukojemnikmi. Opat to, zial na mna v uveritelnosti nefunguje a uz spominane logicke premety sa kopia jeden na druhy a nema zmysel ich opat spominat. ()

Epizoda 9 (2017) (S01E09) 

Vdaka dvom scenam pridavam hviezdu navyse. A sice "Moscow"-ova otcovska analyza psychiky destrukcnej kravky, ked zrejme prenikol do jej hlupej hlavicky a takisto "vyjednavacia" scena v zavere na pozadi hravej greckej hudby. Ta bola fakt podarenou frckou do nosteka nakrknutej "vyjednavatelky". Uz menej "vydarene" boli sachove pretahovacky so zbranami sociopata "Berlina", ohniveho "Ria" a dvoch srbskych hromotlkov a idealistky "Nairobi". Postava typu "Berlin", ktora mi prisla v prvych dieloch divacky velmi atraktivna, tak na mna uz teraz neposobi. Totiz, absentuje tam akasi rozumna predvidatelnost a doveryhodnost. Pride mi to tak, ze vdaka "dusevnej poruche" tohoto typosa, nam tvorcovia budu na nos vesat uplne hocijaky jeho vybuch, ci zmenu v spravani. A to mi pride dost lacne a nie uveritelne. Slabsi priemer. ()

Epizoda 10 (2017) (S01E10) 

Prilis mnoho "nahod" a trochu otravny Nairobin "motivacny" preslov. Na strane druhej potesilo, ze i "Profesor" mal opat na chvilku podkurene. ()

Epizoda 11 (2017) (S01E11) 

Dvaja rukojemnici sa rozpravaju na susediacich WC-kach vo vykachlickovanej miestnosti a typci hned za tenkymi dverami ich nepocuju?! To iste pri manipulacii s kovovymi nastrojmi a paskou? Rio, sikovne "precital" odpoved na slubovany oslobodzovaci rozsudok. Zaver trochu potesil. Inak slabota. Romanca v trezore....stockholm syndrom? ()

Epizoda 12 (2017) (S01E12) 

Po vypnuti hemisfer sa na tomto dieli dalo zabavit a i vidiet nejaku akciu. Opat s poriadnymi logickymi dierami, ktore tu predo mnou uz spomenuli ini, a zial, vnimavemu divakovi udru do oci, ci chce, ci nie. Som len rad, ze sa dej konecne trochu posunul. ()

Epizoda 13 (2017) (S01E13) 

Zaver za hudby talianskeho odboja bol celkom fajn. To predtym, plne dost scenaristickych dier a "nahod". Dufam, ze plany v podkrovi a zbytky po veceri tam boli nechane schvalne za nejaky ucelom. V opacnom pripade by to niekto, co nieco planuje po sebe nezanechal a bol by to dalsi blud. ()

Epizoda 1 (2017) (S02E01) 

Ok, potvrdilo sa, co som sa domnieval na konci "jednotky", a sice s nastrazenim dokazov. Ferovka s byvalym a nasledne "zmiznutie" dokazu bola zrejme improvizacia. Za to, pan profesor, bod navrch. Otazne, ako potom obhaji, ze zlozil typka ako decko jednym hmatom na tepnu. Vyriesi mozno dalsia epizoda, alebo sa nad tym typek kvoli svojej hrdosti ani nepozastavi. Avsak, situacia s ruletou na zachodkoch bol na strane druhej scenaristicky uplne neuveritelny. Kazdemu sudnemu by malo byt jasne, preco. To nam to zacina. Potesia a v zapati to pokaslu. Potesilo Berlinovo rozhodnutie ohladom "kravky" v zavere. Inak dost slabota, cakal som viac. ()

Epizoda 2 (2017) (S02E02) 

Konecne celkom vydarena cast. "Profesorko" si to dava ako pan a to som si nemyslel, ze si uziva to samoposkodzovanie. ;) Zmena patriarchatu na matriarchat bola opat vtipna, ale to je tak, ked vas vedu psychopati niekam, kde by ste neradi skoncili. V urcitej chvili toho maju i sympatizanti dost. Skoda, ze to tak nefunguje i vo vedeni statov, to by bola prca. Opat par barliciek a haluzi, ale tentokrat som sa bavil. ()

Epizoda 3 (2017) (S02E03) 

Vykon "Berlina" pred kamerami a i klaunovska haluz v nemocnici boli celkom napadite a zabavne, uz menej naivita situacii ako pripustenie kamier a "Rio"-ve dusevne premeny. Po tom ako "Tokio" konecne "vyklidila" priestor mi pride dost otravny. Myslite, ze i to vlakno v zavere Mr.Professor nastrcil? ;) Slabsi priemer. ()

Epizoda 4 (2017) (S02E04) 

Tu som si uvedomil, ze kedze pozeram spanielsku verziu serie, ktora ma len 6 epizod som kusok dalej. :) Uchadzajuca cast. ()

Epizoda 6 (2017) (S02E06) 

Uletene, sem-tam zabavne a v zavere ako z Avengerov. Okrem toho, ze Profesor sa po odhaleni emotivnou vyjednavackou necha vypocuvat a kedze vie, ze jeho laska ho nestreli, posle ju do rise snov, stoji za zmienku este jedna vec. Kravku Tokio oslobodi predpripravena skupinka a tato sa grandiozne vracia spat k skupine, uhybajuc strelam a "realite". Moscow sa im uz tak dobre neuhybal. Je mi jasne, ze pribudne dalsi dovod na rychloposuv, ked otravnost, ci vyslovene hlupost, prekrocia unosnu hranicu. ;) Nadnesene trojhviezdie, ktore by som tazko obhajoval. Ale ked niektore blbosticky boli tak trufalo blbe, ze za odvahu som asi jednu prihodil. ;) ()

Súvisiace novinky

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (viac)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (viac)

Reklama

Reklama