Reklama

Reklama

Philip K. Dick's Electric Dreams

(seriál)
  • USA Electric Dreams (viac)
Trailer
USA / Veľká Británia, (2017–2018), 8 h 40 min (Minutáž: 52 min)

Predloha:

Philip K. Dick (poviedka)

Hrajú:

Terrence Howard, Anna Paquin, Guy Burnet, Jacob Vargas, Sarah Baker, Anthony Boyle, Tom Brooke, Shannon Brown, Steve Buscemi, Georgina Campbell (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Recenzie používateľa PeteBuck k tomuto seriálu (10)

The Hood Maker (2017) (E01) 

Philipa K. Dicka som nepoznal. Pozrel som si Blade Runnera, ktorého mi trvalo stráviť. Potom som zistil, že je to jeden z legendárnych spisovateľov sci-fi a prečítal som si knižnú predlohu a musel som oceniť, že ten týpek bol týpek. Ťažko to opísať, rovnako ako jeho príbehy. Zohnal som si jeho poviedky, ale povedal som si, že si pozriem iné jeho adaptácie a potom si prečítam knihy. Tento prvý príbeh bol celkom fajn. Zaujímavý námet, ktorý sa paradoxne s Blade Runnerom podobá. V jednom je vzťah Blade Runnera a androida a v tomto policajta a telepata, ktorý je zástupcom rasy, ktorá sa rozhodne vzbúriť. Láska, zrada, nenaplnené sny a túžby, haluzný koniec, servírované v tomto prípade aj v Blade Runnerovi svojským spôsobom. Som zvedavý, aká je kniha, lebo táto časť bola slušná. ()

Impossible Planet (2017) (E02) 

Dvaja týpci prijmu kšeft desaťročia. Odviezť starú dámu na Zem, ktorá už neexistuje. A tak ju oblbnú, vezmú jej prachy a dopravia ju na planétu, ktorá iba vyzerá ako Zem. Jeden to robí preto, aby si pomohol v situácii so svojou frajerkou, takže ho ženie aj láska, druhý to robí z čistej chamtivosti. Ale v priebehu cesty dôjde u jedného k tažkému uvedomeniu si situácie so svojou láskou, zatiaľ čo u druhého k jackpotu, lebo ten prvý už svoj podiel evidentne nebude potrebovať. Do toho jemné mrazenie vyvolané istou fotografiou a na neskutočnej planéte na chvíľu zažijú dokonalý pocit. Hej a je tu robot, čo proste poslušne nasleduje svoju pani až na koniec cesty. Najprv mi to pripadalo trochu uťahané, ale za ten koniec a celkovú atmosféru dávam o hviezdu naviac. Tak sa mi to zdá, alebo Dick musel vždy riešiť vo svojej vízii nejaký pár, ktorý niečo rieši? Stará pani mi bola akási povedomá a ono to je samotná Geraldine Chaplin. Tak to bola pecka. ()

The Commuter (2017) (E03) 

Čo ak by sme mali možnosť zistiť, aké to je žiť bez svojich problémov? Je to jednoduché. Poserieme to, vyberieme si nesprávne, lebo nám nedali možnosť ešte zistiť, kam až naša blbá realita zájde. Svoj nápad to má, rovnako mám dojem, že tvorcovia si pozreli Scottovho Blade Runnera aspoň stokrát, aby napodobnili atmosféru, hudbu, ako sa len dá. Čo nie je na škodu. ()

Crazy Diamond (2017) (E04) 

Akosi mi to pripomenulo poviedku Blade Runner, ktorú som kedysi čítal. Dosť sa líšila od filmu. Blade Runner pretiahol Rachel, ale vrátil sa k manželke a Rachel ho za to strestala a zabila mu jeho kozu (jeho zvieratko, nie manželku). Takže koniec tak, že neverný manžel dostal, čo zaslúžil. Tuto to bolo niečo podobné. V podstate zradil manželku, zároveň sklamal svoju novú kamošku-robota, ktorej šlo o život, takže robila čo mohla. A nakoniec zhrdené bitches odchádzajú na Buscemiho lodi. Ach jaj. Niečo na štýl, Dear Men, and I mean men with the penises, do not try to fuck up with us women, or we can show you how strong and mean we are. Niečo na ten štýl. Nudné, rozťahané, song od Syda Barretta potešil. Ale inak taký priemer. Akosi ma to nenachlo, ale dalo sa. ()

Real Life (2017) (E05) 

Ronalda D. Moora poznám ako scenáristu Star Treku (ešte z dôb, kedy to bol kvalitný seriál) a je podpísaný pod dobrými časťami/filmami. A je to vidieť aj na tejto časti. Trochu tu chýba atmosféra z prvých troch dielov, na druhú stranu sústredí sa to priamo na dej a vnútorné rozpoloženie hlavnej postavy. Nie je to až tak šokujúce a prevratné, takýchto príbehov som už pár videl, ale stále dobre napísané a so zaujímavým koncom. Áno, občas sa niektorí chcú trestať, ale nesúhlasím, že všetci. Niektorí sú so sebou extrémne spokojní. Herečka, ktorá hrala hlavnú postavu, mi trochu nesedela, ale celkovo sa to dalo. Inak Netflix začína pripomínať rasistov zo 60-tych rokov v amerických filmoch a seriáloch, kedy všetci Aziati boli automaticky zlí ľudia. Tu sú bieli chlapi psychopati a na druhej strane ženské a černosi obete, obe žijúce v lesbickom alebo rasovo zmiešanom vzťahu. Tento koktejl tu vidím už tak často na Netflixe, že to začína byť smiešne. A to nie som žiadny rasista a nič proti vzťahu rovnakých pohlaví, ale keď to nasilu tlačíte každému do ksichtu, akoby nič iné neexistovalo, začne to byť trápne. ()

Human Is (2017) (E06) 

Bryan Cranston je fajn herec, ostatní ušli. Dej dosť tuctový, predvídateľný a jediná otázka mi šramotila v hlave. Tak ako to teda je s hlavným hrdinom? Koniec neprekvapil, skôr rozosmial, ale je to taká príjemná sci-fi časť z ďalekej budúcnosti, ktorá vykreslila pozemšťanov v hnusnom/reálnom obraze. Ako bandu ustráchaných magorov, ktorí, ak im ide o život, veľmi rýchlo opustia všetky morálne a etické zásady. Takýchto príbehov tu už bolo, ale beriem to tak, že Philip K. Dick ich väčšinou predbehol. Jeho knihy som si zohnal, zatiaľ prečítal iba Blade Runnera, je na čase, sadnúť aj k týmto poviedkam. ()

Kill All Others (2018) (E07) 

Časť, ktorá je až nechutne aktuálna. Ale vlastne kedy to tak nebolo? Iba pár štátov malo možnosť zažiť slobodu názorov a nebyť držaní v jednej línii, kde mať iný názor bol v podstate zločin. Takže roky pribúdajú a ideme späť do minulosti. Buď máte náš názor, alebo nesprávny názor. Vyberte si. Slušne spravené. Bolo pekné vidieť netuctový párik, ktorý prechádza krízou, pretože jeden z nich vybočuje z radu a čoskoro sa stane ozdobou na slogane KILL THE OTHERS. ()

Autofac (2018) (E08) 

Atómový holokaust a jediný, kto to prežije, je hŕstka ľudí a Amazon, ktorý vyrába a dodáva tovary, ktoré nikto nechce. A hŕstka preživších sa rozhodne Amazonu zbaviť, pretože nielen že tie sračky nie sú potrebné, ale znečisťujú prostredie. A jediný, kto môže Amazon zničiť, je Jeff Bezos. Treba povedať, že začalo to celkom srandovne, chvíľu trvalo, než sa to rozbehlo, ale ten koniec stojí za to. Pekná atmosféra, zaujímavý príbeh. Zatiaľ najlepšia epizódka z tohto seriálu. ()

Safe & Sound (2018) (E09) 

Poďme si urobiť teroristický útok, proste vytvoriť atmosféru neustáleho ohrozenia, strachu, aby sme mohli ľuďí presvedčiť, aby sa nechali dobrovolne sledovať. Čo mi to len pripomína? Príbeh mal slušné posolstvo, ale už v strede som vedel, ako to dopadne. Ale tak čo už. Foster je hlúpučké dievčatko, ktoré proste padlo pasce. Príbeh trochu tuctový - dievča, čo nevie zapadnúť do nového prostredia, klasická ukážka americkej strednej školy, kde sa žiaci venujú viac šikanovania a sexu než vzdelávaniu, konflikt matky s dcérou, atď., atď. Vec, čo vidíme stokrát inde. Ale za poentu dávam 4. ()

Father Thing (2018) (E10) 

Asi si budem musieť sadnúť k poviedkami od Philipa K Dicka. Ale táto variácia na Inváziu zlodejov tiel ma nejako príliš do kolien nedala. Celkom pomalý a nudný rozbeh a potom nič moc finále. Priemer. Nejako ma to extra neusadilo do kresla. Škoda. ()

Reklama

Reklama