Reklama

Reklama

13 hodín: Tajní vojaci v Bengázi

  • Slovensko 13 hodín: Tajní vojaci z Bengházi (viac)
Trailer 2

Jedenáste výročie útoku na Dvojičky sa teroristické komando operujúce na severe Afriky rozhodlo „osláviť" útokom na americkú ambasádu v líbijskom Benghází. Jej zamestnanci síce už predtým tušili, že se niečo chystá, tajné služby však ich pocit ohrozenia nebrali do úvahy. Kvôli tomu sa pracovníci ambasády ocitli tvárou v tvár obrovskej presile prakticky bez väčšej ochrany. Keby v oblasti nepôsobila skupinka „bezpečnostných analytikov" (bývalých elitných mariňákov), nemali by žiadnu šancu. „Bezpečnostní analytici" hodia za hlavu všetky odporúčané postupy a nariadenia a rozhodnú sa brániť ambasádu do poslednej kapky krvi. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (8)

Trailer 2

Recenzie (682)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Aké príjemné vidieť, že Michael Bay nie je ešte úplne odpísaný, keď po nekonečnej sérii Transformers, z ktorej aj tak za niečo stál len prvý diel, pričom ani pri ňom si nie som istý, či by ma to ešte dnes bavilo a jednej hlúpej komédii prichádza konečne s nejakým lepším filmom. Určite musím aj pochváliť, že si vybral žáner, ktorý mám rád, ale v americkej áčkovej produkcii sa už prakticky nevyskytuje, vojnové filmy zamerané na akciu už takmer vôbec netočia a ten Bayov militaristický štýl, ktorý využíva aj vo filmoch iných žánrov som si vždy vychutnával, keďže nikdy nebol tak prehnane patriotistický, kde by vojaci umierali za svoju vlasť v nezmyselných vojnách, ale bol o partii správnych mužov, ktorí sa rozhodnú urobiť správnu vec a to je presne aj tento prípad. Dejovo sa určite nejedná o nič výnimočné, prišlo mi to ako taká trochu komornejšia variácia na kultový Čierny jastrab zostrelený, čo ale určite neberiem ako zápor. A navyše tu nemám žiadny problém ani s touto nadpriemernou dĺžkou. Úvodná rozbehová trištvrtehodina ideálne zoznámi s pár hlavnými hrdinami a celou situáciou, pričom ale prinesie aj pár napínavejších situácií, takže mi to neprišlo len ako povinné čakanie, no a následne sa už rozbehne dynamická akčná jazda, ktorá už s pár krátkymi prestávkami vydrží až do konca. Po akčnej stránke si tu moc nemôžem sťažovať, síce sa nemuseli tak moc využívať digitálne kamery, kvôli ktorým explózie, ale aj streľba nepôsobia až tak úderne a akcia všeobecne mohla byť aj trochu rozmanitejšia, aj keď zase chápem, že táto konkrétka situácia väčšiu pestrosť ani moc neumožňovala, ale inak je výborne natočená a dynamická presne, ako mám pri Bayovi rád, poteší viacero výborných momentov a nápadov a čo sa týka drsnosti, tak mi prišlo, že sa celkovo trochu držala na uzde, ale aj tak sa vždy raz za čas našiel nejaký zaujímavý moment. Takže v akcii som sa bavil neustále. V rámci obsadenia ma síce prekvapila úplná absencia výraznejšie známych hercov, ale to neberiem ako zápor, aspoň sa ťažšie určuje, kto prežije a navyše tým pár hlavným hrdinom som fandil. A ani hudba nebola najhoršia. Takže v rámci žánru sa síce nejedná o nejakú nezabudnuteľnú záležitosť, ale ja som dosť spokojný, Michael Bay ma po dlhých rokoch konečne potešil a určite som Tajných vojakov z Benghází nevidel posledný krát. 76% ()

Vančura 

všetky recenzie používateľa

Asi to není špatný film, ale osobně mě moc nebavil a z počátku jsem i uvažoval, že z kina odejdu. Hlavní postavy mi nebyly moc sympatické - strašně mi vadily ty jejich hipsterské fousy, kvůli nimž jsem je od sebe v podstatě nedokázal rozeznat. Pár momentů je tam docela silných, ale jako celek se mi tam z mé strany příliš často vkrádala značná znuděnost. Z poslední doby mě více oslovil podobně laděný film Kandahár (rovněž natočený podle skutečné události). ()

Reklama

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Na Bayovi si velmi vážím jeho jedinečného rukopisu. Ano, Míša je velký americký patriot což je mně sympatické, problém je v tom, že pro evropské publikum můžou být některé dialogy zdlouhové a zbytečné a když ne pro euro publikum, tak pro mě určitě. Ovšem jak dojde na akci, tak to je mls nad mls, ta uvodní chaosácká byla navíc podpořena geniální hudební kompozicí. Sestřihat film od keců a máme akční velebiják, ze kterýho paradoxně nejhůř vychází současnej americkej establišment. Bay sází na klasický hrdinský military patos což mě spešl u něj nikdy nevadilo. ()

3DD!3 

všetky recenzie používateľa

Solidní akce plochý příběh nespasí. Bay ve snaze o vážnost ztrácí zábavnost. Situace banda drsných borců proti hadrovým hlavám už tu byla nesčetněkrát. Krvavé finále je sice fajn, ale v tom čekání na něj mi chybí víc hlášek a nějaký ujetý sadistický magor co by tu nudu trochu ozvláštnil. Beru, že podle skutečných událostí znamená méně toho všeho a více kruté reality, ale to by to chtělo sledovat zajímavější dějinný milník. Na takové věci příště radši Greengrase, nebo to natočit z pohledu aláhovců, kde by kulišáci ze CIA byli za záporáky. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

13 Hodín je značne rozpoltený film. To preto, že je to film Michaela Baya. Hneď vysvetlím. 13 hodín je niekde úplne inde, ako zvyšok jeho produkcie a tak naňho použijem aj náročnejšie kritériá. Za prvé je tu ten Bayov pátos, ktorý funguje medzi robotmi a na meteorite, ale v krvavom aktuálnom príbehu rozprávajúcom o našom svete pôsobí trochu nepatrične. Našťastie to s ním nepreháňa, lenže ak po precízne natočenej akčnej scéne, ktorá v ničom nezaostáva za tými najlepšími od Greengrasa príde na radu doslovnosť, kde slová vyjadrujú zmätok v hlavách vojakov, ale my tento ich vnútorný zmätok takmer až metaforicky dokážeme vyčítať na základe zmätku počas akcie, je to absolútne zbytočné. Sentimentálny záver toho ničí pomerne dosť, napríklad moje rozhodnutie prikloniť sa k nižšiemu hodnoteniu. Každopádne Bay otvára nejaké tie otázky o súčasnom svete a už tento fakt je takmer zázrakom v jeho tvorbe. Prepad filmu je nespravodlivý, Bay sa skutočne snažil a v mnohom prekročil svoj tieň. Jeho fanúšikovia bohužiaľ nie, tí sa viac tešia na....ani sa mi to nechce písať....70% ()

Galéria (204)

Zaujímavosti (27)

  • Nejednalo se útok na americkou ambasádu, nýbrž o útok na konzulát. (Frajer42)
  • Výrok: „Cílem není padnout za svojí vlast, ale donutit ty parchanty, aby padli za tu svou,“ je jedním z nejznámějších citátů George S. Pattona. (Nathaniell)

Súvisiace novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (viac)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené