Reklama

Reklama

Na obežnej dráhe Zeme sa odohráva extrémne napínavý príbeh. Film je založený na skutočných udalostiach. Let na stanicu Saľut 7, ktorý sa uskutočnil v roku 1985, je považovaný za najťažší let v histórii kozmonautiky. Vesmírna stanica Saľut 7, ktorá obieha okolo Zeme v bezpilotnom režime, náhle prestáva reagovať na signály z centra riadenia vesmírnych letov. Bolo rozhodnuté vyslať na obežnú dráhu záchrannú expedíciu. Vesmírna posádka má za úlohu nájsť mŕtvu stanicu a ako prvá na svete sa spojiť s 20-tonovou neovládateľnou hrudou ocele. Astronauti si uvedomujú, že šance na návrat na Zem sú mizivé. Táto riskantná cesta je však jedinou možnosťou. Ich úlohou nie je len kontaktovať stanicu Saľut 7, ale ju aj oživiť. Dokážu dvaja ľudia zabrániť pádu stanice na Zem a katastrofe netušených rozmerov? Záchranná expedícia na oribte sa mení na napínavý a nebezpečný experiment. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (190)

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Ruská verzia filmu Gravitácia ? Nie úplne. Určitá príbuznosť tu je, ale vizuálne je od toho niekde inde. Každopádne musím povedať, že Rusi ma príjemne prekvapili. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami dostatočne dobre spracovali. Herecky dobrý, ale bez ozajstného ťahúňa. Pre fanúšikov vesmírnych filmov môžem odporúčať. Osobné hodnotenie: 76% (***) ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Ten vyžratý velitel na zemi bol podarený. Ruský muž vydrží aj v zime. Keď mu doktorka vysvetlila že nevydrží, tak stíchol. Zmrd. Na moje veľko prekvapenie, keď si odmyslíme tie klasické ruské chyby, je to veľmi podarený počin. Vizuálne, dejovo, malo to spád, napätie, aj kúsok vtipu. A konečne som sa dozvedel, ako Rusáci opravujú vesmírne stanice, lebo americké by sme vedeli postaviť už aj o polnoci. 4 z 5 ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Na zemi by som toho chrobáka rozmačkol, tu je mi ho ľúto..." Rusi ukázali, že naozaj vedia držať krok i s tou najkvalitnejšou US produkciou. Ruská odpoveď na film Gravitácia sa vydarila, nemám veľmi čo kritizovať, snáď len ten často spomínaný americký záver, ktorý vadí väčšine užívateľov. Dobrá scéna s napojením Sojuzu, požiar, pitie vodky a pobaví letiaca hra z našich detských komunistických čias-" No počkaj". S malými úpravami to mohol byť kult. 80%. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet RUR 400miliónov ($7miliónov)Tržby Celosvetovo $13,511,000▐ Máme tu Ruskú odpoveď na Gravitáciu. V celku zručne natočenú vesmírnu drámu o záchrane doničenej družice, ktorá by mohla spadnúť do zaludnených miest. Technicky na úrovni a užijeme si tu pár dobre vypätých scén. /60%/ ()

desade 

všetky recenzie používateľa

Film ako taký Ok. Len by som mu nedal podtitul "podľa skutočnej udalosti", čo kritizovali aj samotní kozmonauti. Niektoré podstatné fakty tam chýbali a iné fakty (čo je horšie), ktoré boli prezentované ako skutočné, boli vymyslené. Ako zásadnú chybu považujem nedostatok odvahy priznať, že za "pagibnutie" Saljutu 7 mohla chyba obsluhy pozemného letového strediska. Pri správnom postupe v reakcii na prevádzkovú závadu mohol korabl v pohode s menšími obmedzeniami fungovať do príletu nasledujúcej posádky, ktorá by vymenila chybný ovládací panel (bol už dokonca pripravený na lodi). Ale... Ruskij čelavek bol potrestaný vždy aj za chyby, za ktoré nemohol a tento strach ho nutkal robiť neštandardné kroky, veď možno to bude dobré (Vot davaj, éto búdet charašó). A presne takto buchol aj Černobyľ. Vôbec nechcem spochybniť hrdinstvo kozmonautov. Dokonca si myslím, že komunizmus v spojení s "ruskou dušou" má vytváranie hrdinov priamo v génoch, inak by tak dlho neprežil. Spochybňujem len hranie sa na realitu a tendenčnosť. Pozrel som si aj ruský dokument, ktorý uviedla Rossija 1 a ten sa mi zdal ešte tendenčnejší. Ale s tým sa ráta, no filmári si mohli dovoliť viac. Takže film ako taký Ok, dokonca slušný nadpriemer, ale len ak ho vnímam ako sci-fi. Podobné to bolo aj pri "Vremia pjervych", takže poučenie z krízového vývoja nenastalo. Škoda. ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (21)

  • V čase 1:41:37 je počuť zvuk, ako udierajú kladivom vonku vo vesmíre, čo v realite nie je možné, keďže vo vesmíre žiadny zvuk nie je možné počuť. (fAZEN)
  • Podľa producenta Bakura Bakuradzeho sa autori scenára spoliehali na denníky kozmonauta Viktora Savinycha, ktoré podrobne hovoria o celej expedícii, ale: „Pre človeka, ktorý nepozná jemnosti vesmírnej témy, je ťažké pochopiť všetky detaily. Preto bolo potrebné niektoré veci zjednodušiť, niektoré naopak posilniť, prispôsobiť nášmu chápaniu.“ Z týchto dôvodov boli pozmenené mená hlavných protagonistov. (Arsenal83)
  • Stanice Saljut 7 sestoupila díky zemské gravitaci do atmosféry a zde shořela dne 8. února 1991. Její zbytky dopadly na území Argentiny. Po oběžné dráze se pohybovala 3 217 dnů. Byla nahrazena větší vesmírnou stanicí Mir. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Súvisiace novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (viac)

Reklama

Reklama