Reklama

Reklama

Castle Rock

(seriál)
  • USA Castle Rock
Trailer 2
Fantasy / Horor / Mysteriózny / Thriller / Dráma
USA, (2018–2019), 16 h 36 min (Minutáž: 43–60 min)

Hrajú:

Melanie Lynskey, Scott Glenn, André Holland, Jane Levy, Terry O'Quinn, Bill Skarsgård, Sissy Spacek, Alex Ziwak, Phyllis Somerville, Ryan Eatherton (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(20)

Psychologicky laděný hororový seriál Castle Rock, situovaný ve fikčním světě Stephena Kinga, je originálním příběhem kombinujícím mýtické prvky a velice intimní způsob vyprávění, jaký známe z Kingových nejoblíbenějších děl. Na několika málo čtverečních kilometrech mainských lesů se postupně odehrává epická sága utkaná ze světla a temnoty. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (22)

Castle Rock (2018) 

Castle Rock je ako väčšina diel Stephene Kinga trochu strašidelný, trochu napínavý ale hlavne mysteriózny seriál, ktorý má skvelú atmosféru, avšak trochu nevyužitý potenciál, ktorý mohol ponúknuť nepochybne viac. V každom prípade sa budete musieť pri jeho sledovaní zamýšľať a rozhodne nenadchne každého. Nie každý vie oceniť povedzme alternatívnu realitu či Kingovský príbeh, preto neprekvapuje, že mnoho divákov seriál pravdepodobne nepozrie celý. Seriál na hranici 4 a 5 hviezdičiek. ()

Severance (2018) (S01E01) 

V mestečku Castle Rock, v blízkosti ktorého sa nachádza štátna väznica sa stratí chlapec meno Henry Matthew Deaver. 0 17 rokov neskôr, potom ako do väznice prichádza nová riaditeľka, kedže predchádzajúci spáchal samovraždu, je v opustenom krídle väznice nájdený väzeň, o ktorom neexistujú žiadne záznamy a ktorý po svojom nájdený povie iba jedno - meno Henry Matthew Deaver. Ten je teraz právnikom v Texase a po jeho návrate do rodného mesta ho nečaká zrovna vrelé privítanie. Tak úvodná epizóda navnadila tak, ako to dokáže iba máloktorý seriál a naozaj som zvedavý či sa hodnotenie prepadne tak hlboko, ako to naznačujú iné komentáre. Úvod 95%. ()

Habeas Corpus (2018) (S01E02) 

Henry Deaver sa snaží získať prístup ku klientovi súkromnej väznice a tak postupne vyhľadá ženu bývalého riaditeľa inštitúcie, väzenského dozorcu, ktorý ho o objavení väzňa telefonicky informoval či duchovného, poskytujúceho v ústave pastoračnú službu. Príbeh a osud mladíka ho zaujíma najmä potom, ako sa dostane k denníku bývalého riaditeľa, ktorý sa rozhodol mesto pred ním za každú cenu ochrániť. Medzitým väzňa preradia na celu k nebezpečnému recidivistovi, ktorého však ráno nájdu mŕtveho. O návrate Henryho do mesta sa dozvie aj jeho priateľka z detstva a jej spomienky odhalia minulosť Castle Rocku opäť o čosi viac. ()

Local Color (2018) (S01E03) 

Henry Deaver sa vďaka Molly Strandovej konečne dostane k svojmu klientovi. Molly sa to podarí dosiahnuť počas svojho vystúpenia v miestnej televízii, kde spomenie, že tam protizákonne držia mladíka. Vedenie väznice sa chce s Deaverom a jeho klientom dohodnúť na mimosúdnom vyrovnaní, čo Henry odmietne. Vďaka spomienkam z detstva sa dozvedáme, že kazateľa Deavera odpojil Molly od prístrojov a jeho duch ju prenasleduje doteraz. Kto má rád Kinga si seriál zrejme obľúbi, tretia časť však bola zatiaľ najslabšou v celom seriály, napätie v nej priniesli iba Kidove otázka či to už začalo. ()

Krabice (2018) (S01E04) 

Henry Deaver pri prezeraní starých novín zistí, že podozrivým z jeho zmiznutia v roku 1991 bol Vic Desjarins. Vyberie sa ho navštíviť, nájde tam však bývať iba jeho brata, ktorý mu dá mimo iné spis z prípadu Henryho zmiznutia. Mama odmieta odísť s Henrym do domova dôchodcov v Texase a aby sa Henryho čím skôr zbavil aj vyšetrovateľ prípadu jeho únosu, ktorý teraz žije s jeho mamou tak mu povie že reverend pred smrťou označil za vraha Henryho. Ten sa vďaka týmto okolnostim rozhodne pristúpiť na dohodu s väznicou a oznámi to dozorcovi Denisovi že proces proti vedeniu väznice nebude. Ten, zničený z pomerov z väznici, vezme do ruky zbraň a obráti ju proti kolegom, aby prinútil Henryho Deavera a ostatných rozmýšľať nad tým, čo sa v Castle County deje. Masaker, ktorý rozpúta v závere Denis s fantastckým hudobným doprovodm dali úplne zabudnúť na predchádzajúcu slabšiu epizódu. ()

Harvest (2018) (S01E05) 

Kid je po udalostiach, ktoré sa odohrali vo väznici prepustený na slobodu. Henry Deaver tak rieši dilemu, kam chlapca umiestniť a ako vhodná pomoc sa zdá realitná maklérka Molly. V Castle Rocku sa po Alanovi Pangbornovi rozhodnú pomenovať most, ako vďaku za jeho dlhoročnú prácu šerifa. Pri otvorení však Ruth Deaverová skočí z mosta, Henrymu sa ju podarí zachrániť. Okolie Castle Rocku sužuje požiar a zďaleka to nie sú jediné udalosti, ktoré po Kidovom prepustení sužujú mestečko. Vždy ma fascinujú komentáre a hodnotenia ľudí, ktorý neprečítali jedinú Kingovu knihu, nechápu že Jackie je neter Jacka z Osvietenia a množstvo ďalších súvislostí v seriály. Bill Skarsgard čoby Kid vynikajúci a celková pochmúrna atmosféra seriálu je presne tým, čo priaznivci Stephena Kinga očakávali. ()

Filter (2018) (S01E06) 

Kid prisľúbi Alanovi Pangbornovi pomoc s Ruth výmenou za auto bývalého riaditeľa väznice Laceyho. Henry Deaver, ku ktorému prišiel na prázdniny syn, umiesnti Kida do psychiatrickej liečebne a pochová pozostatky otca. Počas obradu si všimne svojráznu dvojicu, ktorú neskôr vyhľadá v lese a zistí, že poznali jeho otca. Molly sa zverí Henrymu so svojimi spomienkami na smrť jeho otca, on ju však označí za blázna. Alan Pangborn na vrakovisku získa vrak auta riaditeľa Laceyho a správe, že v psychiatrickej liečebni došlo k požiari a ušli 4 pacienti nevenuje pozornosť. Po návrate domov nájde na verande domu Kida zo zakrvavenými rukami. Skvelý záver vynahradil slabšiu chvíľku seriálu, ktorou bol rozhovor Henryhu s Williem a jeho mentorom v lese. ()

The Queen (2018) (S01E07) 

S Ruth Deaverovou sa jej myseľ poriadne zahráva a má vďaka prehlbujúcej sa stareckej demencii čoraz väčšie problémy rozoznať skutočnosť a fikciu rovnako ako rozlíšiť medzi prítomnosťou a minulosťou. Sissy Spacek v skvele zahranej role, spoločne s Billom Skarsgärdom predvádzajú fantastické herecké výkony. Je jasné, že mnohým užívateľom prelínanie sa deja nevonia. Problém je však v nich a ich schopnosti plne sa venovať sriálu. Pomoc je naozaj jednoduchá. Treba začať pozerať Zúfalé manželky alebo najnovšiu sériu Farmy. Konečne seriál, ktorý osloví aj najnáročnejšieho diváka. ()

Past Perfect (2018) (S01E08) 

Do Castle Rocku sa prisťahuje nová rodina,ktorá si prechádza manželskou krízou. Ukáže sa, že si na udržanie vzťahu nevybrali práve vhodné mesto. Henry prichádza do domu v ktorom vyrastal a dozvie sa o osude šerifa Paddingtona. Viac sa dozvieme aj o úlohe Kida. ()

Henry Deaver (2018) (S01E09) 

V alternatívnej realite Castle Rocku je Kid Henry Deaver a je biologickým synom Ruth a Pastora Matthewsa, zatiaľčo skutočný Henry je pastorom adoptovaný Kid. Epizóda sa zameriava na Kidov pohľad na realitu a poriadne potrápi hlavy fanúšikom seriálu. ()

Romans (2018) (S01E10) 

Henry s Kidom sú uväznený, pretože sa ocitli na miestach niekoľkých úmrtí. Vo väzení Kid vysvetľuje Henrymu, prečo ho obklopuje zlo a nehodu väzenského autobusu a presun väzňov so policajnej cely využije Kid k spoločnému úteku s Henrym. Spolu sa vydajú k jazeru Castle Lake, kde si Henry spomenie na udalosti z detstva a uvidí Kidovu pravú tvár. Koniec príbehu počas Vianoc nasledujúceho roku priblíži osudy jednotlivých postáv, rovnako to, ako si Henry poradil s Kidom. ()

Série 2 (2019) (S02) 

Annie Wiliesová (postava z Kingovho románu Misery nechce zomrieť) prichádza do Castle Rocku, aby so svojou dcérou Joy unikla pred minulosťou. Spoznáva pomery v miestnom mestečku, pocíti narastajúce rasové napätie medzi domácimi a utečencami zo Somálska, svojrázneho "lídra" mestečka otca Merrila a jeho deti Esa, Nadju a Abdiho a zoznámi sa aj zo záhadnou minulosťou, ktorá sa týka mesta ktoré sa kedysi pýšilo názvom Nový Jeruzalem...Výborná Lizzy Caplan, dobre rozvinutý príbeh ktorý však v závere dostal miernu trhlinu aby to v samotnom závere opäť dotiahol do skvelého konca. Konca? V Castle Rocku jeden nikdy nevie... ()

Ať řeka teče dál (2019) (S02E01) 

Zatiaľ čo väčšinu obyvateľov Castle Rocku trápi výstavba nového centra pre utečencov zo Somálska a návrat väzňov do ich "domova" po udalostiach z prvej série, do mesta prichádza Rita so svojou dcérou a je evidentné, že pred niečím ale niekým uniká. Či je práve Castle Rock dobrou voľbou na začiatok nového života, ukáže už niekoľko prvých dní...úvod navnadil veľmi solídne, avšak treba uznať že zatiaľ to bol viacmenej teaser na udalosti, ktoré nás čakajú, aj keď Kingova stopa sa pohrebiskom čarodejníc spomína pomerne skoro. ()

Nový Jeruzalém (2019) (S02E02) 

V Castle Rocku sa potom, čo sa "stratí" John "Eso" rozpúta pátranie keď ho hľadá nielen jeho strýko Merrill ale aj Abdi. Rasové napätie medzi domácimi a komunitou somálčanov sa tým ešte zhorší. Abdi navštívi dom v ktorom sa schádzajú bezdomovci a ktorý má pochybnú minulosť, pretože sa v ňom v minulosti žili uctievači Satana. Merrill zistí, že Annie Wilkesová má vedomosti o tom, kam sa "stratil" jeho synovec Eso a vyhľadá ju v nemocnici, kde mu povie že sa jej a jej dcére Joy, ktorá si poranila ruku a leží na lôžku, Eso vyhrážal preto čo Joy mala vidieť. Annie Merrillovi povie, že za zmiznutím Esa by mohol byť černoch a podľa opisu Merrill spozná Abdiho, ktorého s priateľmi chytia. Annie sa s Joy z nemocnice vracia domov a pred domom uvidí niekoho koho by už medzi živými rozhodne nečakala...Zapracovanie Annie Wilkesovej z románu Misery nechce zomrieť je rozhodne dobrým ťahom, a treba uznať aj to, že návrat Esa či Abdiho sľubuje do ďalších častí viac ako zaujímavé pokračovanie. ()

Pouta, která svazují (2019) (S02E03) 

Eso navštívi svojho otca v nemocnici a neskôr do domu Merilových naláka realitnú agentku pod zámienkou, že má záujem o kúpu domu. Abdi sa priateľke zdôverí, že starého Martella zachránil iba vďaka tomu, že jeho sestra má k ich adoptívnemu otcovi dobrý vzťah. Annie Wilkesová dcére Joy prezradí, že zabila Esa a ten sa im teraz bude chcieť pomstiť. Joy svoju mamu uspí, pripúta k posteli a snaží sa ju presvedčiť aby začala užívať lieky, pretože je presvedčená že jej mama ich vysadila a to je dôvodom jej halucinácii. Keby tak Joy vedele to, čo vie jej mama...celá epizóda je postavená predovšetkým na hereckom výkone Lizzy Caplan a jej rozhovoroch z jej dcérou, treba uznať že úlohu Annie zvláda vynikajúco, ale celkovo sa príbeh v podstate neposunie nikam. Napriek tomu spokojnosť, ale v každom prípade v ďalšej epizóde musí prísť aspoň k nejakému posunu v deji, pretože otázok je stále viac. ()

Vrátit naději (2019) (S02E04) 

Joy utečie od mamy a zverí sa doktorke, Eso usporiada"taťkovi" párty a ozrejmí miestnym obyvateľom viac o histórii mesta...škoda, že dej tak trochu uviazol na mŕtvom bode, flashbacky z Mogadiša síce viac ozrejmili vzťah medzi Martellom a Abdim a jeho sestrou, ale hororová atmosféra sa trochu vytratila. ()

Místo smíchu (2019) (S02E05) 

Joy sa pomaly dozvedá pravdu o svojej mame Annie Wilkesovej...Nečakané pre divákov seriálu, ale najmä dôstojne zapracované pre fanúšikov Stephena Kinga, ktorý poznajú príbeh Misery nechce zomrieť, pretože tvorcom sa podarilo citlivo vtlačiť príbeh o postave, ktorá v knihe zadržala slávneho spisovateľa románov pre ženy pod svojou strechou, aby napísal knihu o Misery tak, aby vyhovovala jej predstavám a starostlivo to zapracovať do deja Castle Rocku a do obdobia, v ktorom sa dej odohráva. Citlivé pre skalných fanúšikov Stephena Kinga, veľmi dobre natočené a s viac ako sľubným koncom. ()

Matka (2019) (S02E06) 

Joy po úteku od svojej "mamy" Annie spoznáva aj svoju skutočnú mamu a bude musieť uskutočniť ťažké rozhodnutie...Trošičku dej viazol ale s výhľadom do ďalšej epizódy by to mohol byť podstatný diel. Všetky ženské postavy zabrali celkom dobre a dej sa mimo ich príbehu v podstate nikam neposunul. ()

The Word (2019) (S02E07) 

V roku 1619 je osada Nový Jeruzalem skúšaná hladom a neúrodným rokom. Proti otcovi, ktorý je vodcom osady sa vzbúri jeho dcéra Amity spolu s kňazom Augustínom, svojím milencom a tak sú z osady vyhnaný. Neskôr Amity objaví nového anjela, vráti sa do osady a vďaka jeho pomoci osada prekvitá. Potom, ako upáli svojho otca a jeho najvernejších prichádza Amity s novou víziou, ako ovládnu Nový svet, ale až o 400 rokov neskôr. A práve vtedy, v roku 2019 Eso spolu s priateľmi chystá karneval pri príležitosti 400 výročia založenia Castle Rocku, predtým známeho ako Nový Jeruzalem a chystá počas nej obrovské prekvapenie. Jeho otec Merrill tuší, že určite nebude príjemné...Dokonale prepojenie kníh Vykúpenie z väznice Shawshank, Prekliatie Salemu a Mizery nechce zomrieť spolu s prekvapivým odhalením, kto bol anjelom, ktorý pomohol Amity so založením Nového Jeruzalema už tradične nepochopené fanúšikmi, pretože ono by to chcelo prečítať si spomínané knihy, aby človek chápal čo sa vlastne autorom druhej série podarilo. ()

Dirty (2019) (S02E08) 

Castle Rock ovládla temnota a zatiaľčo sa Annie, Joy či Nadia snažia zistiť, čo sa v meste deje Eso sa pripravuje na dokončenie svojho plánu...Po predchádzajúcej epizóde mierne sklamania, v ktorom sa však našlo mnoho dobrých momentov, z ktorých vyčnievala asi návšteva Annie v pivnivi domu, v ktorom sa usadil Eso a kde im poskytol "útočisko", ()

Súvisiace novinky

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

Nová adaptace Prokletí Salemu našla režiséra

13.04.2020

Minulý rok jsme se dozvěděli, že Kingův horor Prokletí Salemu se po letech dočká nové verze. Produkovat ji měl James Wan a do scénáře se pustil Gary Dauberman, jenž napsal například nové To nebo… (viac)

Reklama

Reklama