Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O tele a duši je nekonvenčná lovestory dvoch odlišne zmrzačených ľudí: starnúceho finančného riaditeľa bitúnku a mladej uzavretej kvalitárky mäsa. Obaja hrdinovia, ohromení zistením, že majú rovnaké sny, sa ich postupne pokúšajú spoločne plniť. Ľahko excentrická, taktilná i odťažitá romanca s prvkami každodennej drámy a čiernej komédie sugestívne tematizuje dualitu bdelosti a snenia, beštiality a humanity, duše a tela. Film, ktorý nenásilne spája chladné pozorovanie a nezvyčajnú emocionalitu, ťaží z výraznej vizuálnosti: z precíznych geometrických kompozícií, neokázalého prelínania lyrickosti a brutality, symbolického využitia farieb i sústredenej práce s hercami. (Film Europe)

(viac)

Videá (7)

Trailer 3

Recenzie (160)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Maďarský film sa pochlapil. V prostredí moderného bitúnku natočili krehký príbeh dvoch ľudí, ktorí túžia po vlastnej zmene a nevedia ako na to. Starnúci šéf s chromou rukou má už dosť búrlivého života v mladosti a mladá kvalitárka mäsa, trpiaca sociálnym defektom rozohrali jemno humornú drámu, na ktorú je radosť pozerať. Záver je až snovo krásny, a prestrihy počas filmu na lesnú zver dotvárajú poetiku krehkého vzťahu. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Posledných pár týždňov sa mi asi darí vidieť skutočné filmové skvosty roku 2017. "Testről és lélekről" sa rovnako dostáva do tejto kategórie a spokojne ho môžem ohodnotiť ako jeden nádherný, silný, vtipný, milý a súčasne aj smutný film, ktorý by som mohol vidieť miliónkrát a nikdy by ma nenudil. Začnem mojimi pár negatívami, ktoré tu sú a to je fakt, že pár malých momentiek je trošku nedotiahnutých a nesmerujú dokopy nikam. Ako fakt, že Maria hodnotí mäso druhou akosťou alebo scénka, kde Endre pozve Saniho na pivo. A vedľajšie postavy v tomto filme nie sú veľmi zaujímavé a popravde sú aj trošku zabudnuteľné. No reálne sa film sústredí tam, kde sa má. Na našich dvoch hlavných hrdinov. Endre je podľa mňa zaujímavou postavou a dotvára film správne, no hlavne sa sústredí na hlavnú hrdinku Mariu / Mariku, ktorú by som ohodnotil ako najlepšiu filmovú postavu, ktorú som mal možnosť vidieť za celý tento rok. Nie je jediná momentka, kde by nebola úžasná. Či už len v scénkach, kde je na ňu iba záber. Nemusí toho veľa povedať a napriek tomu je vynikajúca. A Alexandra Borbély podala podľa mňa úžasný výkon. Teším sa, až ju v niečom budem mať možnosť vidieť znovu. Neviem sa dočkať. Zrežirovaný je film krásne. Je tu plno nádherných záberov. Či už z lesa vo svete jeleňov, alebo len vynikajúce zábery na našu hlavnú hrdinku. V každej scénke vidíme všetko, čím si prechádza, čo prežíva, čím žije, čo ju trápi, čo by chcela spraviť. A dáva to filmu úplne úžasný nádych. Plus tie dialógy to absolútne zachytávajú a robia z toho pre mňa jeden z najmilších a najvtipnejších filmov roka. To sa nedá vymyslieť, toto je podľa mňa prežité. Alebo je to napísané na úrovni, kde by som nevedel prísť s ničím lepším. Hudba je skvelá a film má aj úžasnú hlavnú skladbu v podaní Laury Marling - What He Wrote. Neviem, čo viac by som mal o tomto filme povedať. Má to všetko, čo by film mal mať. Je milý, je smutný, je vtipný, je plný života, je láskavý, vyzerá nádherne, má to v sebe všetko. Ak to hrajú v kine blízko vášho mesta, choďte si to pozrieť. Nebudete ľutovať. Hodnotenie: A ()

Reklama

progression 

všetky recenzie používateľa

Hodně originální námět i scénář, neobvyklé ale realistické prostředí, výborná kamera a hlavně po celou dobu nezapomenutelná atmosféra i vykreslení jednotlivých postav. Výborná hudba i krásný konec, který toto nenápadné dílko povyšuje mezi nezapomenutelné filmy. To se zase maďarská kinematografie pořádně vytáhla. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Maďarský JOHN TURTURRO” a pôvodom slovenská herečka excelujú v pôsobivom maďarskom snímku Ildikó Enyediovej , ktorej réžia sa najmä sústredila na vynikajúce kompozície, t.j. excelentné uhly kamery a vôbec kamera sama, k tomu bezchybný strih, ale čo vyzdvihujem najviac, je práca s hercami, predovšetkým - Géza a Saša. Obidvaja hrajú takým obyčajným spôsobom, ktorý má niečo do seba, ak je úsporný a minimalistický. Vyskytujú sa v profesii, ktorú vidieť na vlastné oči, by bol asi pre mňa problém, pretože by ma z toho všetkého vkuse napínalo, a dohromady ich spojí spoločný sen, ktorý naraz snívajú o jeleňoch... Prostredníctvom toho sa snažia k sebe nájsť spoločnú cestu k naplneniu túžby po láske. Tvorbu našich južných susedov vnímam, ako osviežujúcu, lebo napríklad Saulov syn bol extrémne účinný, skrátka ich kinematografia je na miernom vzostupe, na rozdiel od našej. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tak zase iný milostný príbeh, na aké sme zvyknutí. Išlo to aj bez slovného humoru (ale našiel by sa), s notnou dávkou melanchólie, sympatickou herečkou a hercom v hlavných úlohách. Zasadenie do prostredia jatiek je len také zameniteľné pozadie, paralely, ak chcete, tu ale s témami filmu nájdete. Nenapadlo ma, že ma smerom ku koncu filmu začali napadať viaceré možné závery, čo je myslím pre romancu veľmi dobrá vizitka. No a osobne by som dal prednosť vlastnému zakončeniu, ktorého som sa vo filme nedočkal, ale potešil ma aj tento jednoduchý. Alexandra Borbély je na romantické filmy ako stvorená, snáď sa v tomto smere nájde pre ňu ešte podobne solídne napísaný scenár. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (14)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Alexandra Borbély mala pôvodne vo filme hrať postavu psychologičky. Režisérka Ildikó Enyedi jej navrhla, aby sa prihlásila aj na hlavnú postavu a nakoniec to vyšlo a vo filme stvárnila Máriu. (leila22)

Súvisiace novinky

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (viac)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (viac)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (viac)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (viac)

Reklama

Reklama