Reklama

Reklama

Najväčšie hoaxy v dejinách

(seriál)
  • Česko Největší podvody historie (viac)

Ako je možné, že neslávne známe Hitlerove denníky oklamali toľko ľudí alebo pochybný film o pitve mimozemšťana vyvolal celosvetovú senzáciu? Prečo rozhlasová hra Orsona Wellesa "Vojna svetov" vyvolala v Spojených štátoch takú obrovskú paniku a objav Piltdownského človeka dokázal tak dlho ťahať za nos vzdelanú spoločnosť na celom svete? Uvidíme, ako niektoré historické okolnosti umožnili, aby ľudia uverili celkom nedôveryhodným výmyslom, mystifikáciám a naleteli zjavným podfukom. Okrem toho spoznáme niekoľko nezvyčajných postáv, napríklad usvedčeného vraha, ktorý inšpiroval legendu o Motýľovi, či muža, ktorý už dvadsať rokov táborí na brehu škótskeho jazera Loch Ness, aby aspoň na chvíľu zahliadol legendárnu miestnu príšeru. Kto vymyslel tieto hoaxy? Kto ich odhalil a s akými dôsledkami? Seriál prináša nové zábery z miest, ktoré preslávili veľké podvody, rozhovory so zúčastnenými ľuďmi, starostlivo preskúmané archívne zábery, špeciálne nakrútené rekonštrukcie a príspevky popredných autorít a odborníkov. Opäť sa potvrdí slávny výrok Abrahama Lincolna: „Niektorých ľudí možno vždy oklamať. Niekedy možno oklamať aj všetkých ľudí. Nie je však možné oklamať vždy všetkých.“ (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (6)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Príbeh o Hitlerovi a sfalšovaných denníkoch bol jediný výborný. Dokazuje, ako médiá vlastne na hoaxoch sami radi zarábajú, a to dokonca dvakrát. Najprv ho zverejnia, vyvolajú rozruch, prilákajú predplatiteľov a potom druhýkrát, keď ten hoax vyvracajú ako super škandál. Zvyšok pomerne nuda s maketou Lochnesskej príšery či pitvou mimozemšťana a človeku je až smiešno, ako tu o hoaxoch rozprávajú "odborníci", ktorí hovoria, že "vtedy nemali ešte BBC, aby vedeli, či je to pravda". Hej, tá BBC, čo informovala o chemických zbraniach v Iraku. Alebo jedna psychologička mudruje: "Je to ako keď sa jaskynní muži báli dinosaurov." Do prdele, rozdiel medzi človekom a dinosaurom je len 60 až 100 miliónov rokov, to sa fakt sekla len tesne 😆 Každopádne som zvedavý, kedy sa natočí seriál aj o súčasných hoaxoch, napríklad, že jedna až tri včely sú sloboda alebo, že Veronika Remišová má tri vysoké školy. ()

Reklama

janesX 

všetky recenzie používateľa

Štyri **** hviezdy dávam za epizódu Henry Charierre - Motýľ. Či už podvod alebo nie, niekto si tým peklom/nepeklom prešiel (aj keď to nebol len samotný Charierre) a hlavne: bez Charierra by Motýľ nikdy nebol nikým iným napìsaný a ja by som si túto veľkú knihu nikdy nemohol užiť. Čo sa týka dokumentu, dobre spracovaný, autentické miesta samozrejmosťou, dodatky iných vezňov.. No a ak sa niekto "rozhodne" napísať bestseller, tak je snáď jasné (a asi aj nevyhnutné) že históriu či skutočnú udalosť podĺa potreby prikrášli/prikrúti/prekrúti. S tým by čitateľ mal počítať sakra už pri čítaní.. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama