Reklama

Reklama

The Wall

Trailer 1

Rozpálený piesok a tehly pod horúcim iráckym slnkom spôsobujú hotovú vyheň. Za pozostatkami rozpadnutej steny bývalej islámskej školy sa ukrýva ťažko ranený zameriavač amerických jednotiek, seržant Isaac (Aaron Taylor-Johnson), ktorého snajper nepriateľskej teroristickej skupiny prezývaný Juba (Laith Nakli) pripravil presnými zásahmi o vodu i vysielačku. Isaacovi hrozí, že do západu slnka vykrváca a jediné, čo ho udržuje pri zmysloch je spoločná konverzácia na rovnakej rádiovej frekvencii medzi ním a jeho nepriateľom. Počas nekonečne dlhého čakania na posily sa konverzácia postupne začne meniť v psychologickú hru na mačku a myš, počas ktorej Isaac zisťuje, že jeho nepriateľ vie o ňom viac, než by mohol tušiť. (sochoking)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (120)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"FROM A PLACE YOU WILL NOT SEE, COMES A SOUND YOU WILL NOT HEAR." --------- Telefónna Búdka v slnkom vyprahnutej irackej púšti. Živé, autentické, bez nejakých rozprávok. Perfektný dialóg medzi Aaronom a Naklim. Záver prekvapí a poteší. Na víkendový odpočinok viac než dostačujúce. ()

Lachtaan 

všetky recenzie používateľa

Nářezova hodina nadměrného nadávání na pozadí nejautentičtějšího filmu z války, se kterým jsem prozatím měl tu čest. Sofistikovaný psychický nátlak od neviditelného krutého útočníka, který si přišel vylít zlost za krutosti osudu z minulosti. Prakticky neviditelný snímek s přiměřenou stopáží ale poselstvím, které ve mě zanechalo nemalou stopu. Znalost o skutečných drsnostech, jež se v Iráku mohou dnes a denně stát. ()

Reklama

m.a.t.o. 

všetky recenzie používateľa

K americkým military filmom pristupujem väčšinou s dešpektom, ale treba povedať, že The Wall klame telom. Doug Liman buduje počas takmer 90 minút na minimalistickom priestore napínavú story medzi dvomi snipermi stojacimi proti sebe, ktorá skončí skôr, než by začala nudiť... a vôbec... koniec je na tomto filme tá úplne najlepšia časť. A to nemyslím nijak ironicky, pretože na americký film je práve záver taký... neamerický. 60 % ()

Lenka.Vilka 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle byl poměrně zajímavý film. Ano, na začátku je taková pohodička v prachu, ale jakmile se dostaneme za zeď a začne konverzace s nepřátelským odstřelovačem, teprve to začne být zajímavé. A co se potom děje a jak se to děje, je strašně skvěle natočený. Navíc...závěrečná pointa celé situace...no, to bylo skvělý. Právě proto byl úplný konec o to drsnější. Twist skoro jako z hororu. A nebudu lhát, když jsem zmínila ten horor, ano, na začátku (než proběhlo to propočítávání odkud jde střelba a zjištění pointy) mě samozřejmě napadlo, že by to na konci mohlo být přesně jako v jednom z mojich nejoblíbenějších hororů (napadlo to víc lidí?) a to by bylo moc cool. Přesto...konec a poslední záběr jako potvrzení a jako poslední ráda do hlavy diváka, byl taky poměrně cool. Jenom v některých momentech jsem se přistihla (tak zhruba v polovině), že jsem ztrácela soustředění. Tak holt jenom 4,5/5. ()

HenryIvan 

všetky recenzie používateľa

Nazval by som to komornou drámou dvoch osôb, tretia tu je v podstate do počtu. Dalo by sa povedať, že tu Aaron Taylor-Johnson predvádza akúsi one man show, no to sa týka iba obrazu. Zvukovo to je psychologický „ battle lovenej myši s predátorom.” Podarené a vzhľadom k priebehu deja pozerateľné, no nijak nestrhujúce. Chýba tomu istá kvapka napätia. Tuna je to bohužiaľ dosť veľká kvapka. 75 %. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (2)

  • Hneď na začiatku filmu je spomenutý snajper menom Juba a neskôr Isaac (Aaron Taylor-Johnson) dospeje k záveru, že snajper, ktorý naňho útočí, je práve Juba. Behom vojny v Iraku skutočne existovala legenda o ostreľovačovi s prezývkou Juba. Podľa rôznych príbehov mal na konte životy desiatok, možno až stoviek Američanov a ich spolupracovníkov. Internetom kolovali videá, ktoré mali ukazovať Jubu v akcii. Dodnes však nie je isté, koľko pravdy na tomto príbehu je. Podľa niektorých ani nemá tieto útoky na svedomí jeden, ale viac nezávisle pôsobiacich snajprov. O nič jasnejší nie je ani údajný Jubov osud. Niektorí veria, že bol zabitý americkým či irackým snajprom, prípadne niekým úplne iným. Ďalší predpokladajú, že z nejakého dôvodu prestal bojovať a doteraz predstavuje nebezpečenstvo. Nech už je pravda akákoľvek, faktom zostáva, že meno Juba bolo pre vojakov v Iraku nočnou morou. (ČSFD)
  • Jako vojenský poradce na filmu spolupracoval samotný Nicholas Irving. Skutečný americký odstřelovač s potvrzenými 33 zásahy ve válce v Afghánistánu. (em.redrum)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené