Reklama

Reklama

Tajomné Karpaty - Život v oblakoch

  • Slovensko Život v oblakoch (viac)

Obsahy(1)

Ako na Noemovej arche plávajúcej časom, prežívajú v Tatrách kamzíky spolu s ďalšími obyvateľmi arktickej prírody už viac ako desaťtisíc rokov. V tomto vysokohorskom prostredí, ktoré je polovicu roka pokryté snehom, je človek dodnes len príležitostným hosťom. Aj vďaka tomu sú Tatry stále jedinečným ostrovom divokej prírody. Život v oblakoch je plný protikladov. Krehké kamzíčatká akoby ani nepatrili do tohto drsného prostredia. No na výčiny počasia sú výborne adaptované a naplno si užívajú život v týchto nehostinných podmienkach. Nenechajú sa zaskočiť ani jarným snežením. Počas leta vychádzajú do kráľovstva kamzíkov aj jelene a medvede, ktorých osudy sa nečakane prelínajú v období vášnivej jelenej ruje. No najväčšou skúškou v živote kamzíkov je zima. Počas nej čelia hlbokému snehu, víchriciam, lavínam a hladu. Akoby to nestačilo, predátori sa pokúšajú uloviť oslabené zvieratá. A tak do kráľovstva kamzíkov prichádza aj najtajomnejší obyvateľ hôr – rys. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (15)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Erik Baláž je dokumentarista par excellence. Toľko hodín, dní, či týždňov tráviť, aby nakrútil aspoň jeden pársekundový shot. Sám sa v televízii vyjadril, že Angličania prišli na Slovensko nakrútiť niečo a nenatočili nič, lebo by to stálo ohromný kus času a trpezlivosti a radšej to zabalili. Klobúk dole pred ľuďmi s podobným zanietením. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Krása Vysokých Tater se představuje v dalším Balážově počinu. Chválím výtečné záběry kamery a celkový koncept dokumentu, který přináší možnost nahlédnout do života hor tak, jak se to poštěstí málokomu. ()

smatana.sk 

všetky recenzie používateľa

Absolútne unikátne zábery, ktoré u nás ešte nikto nenatočil a tak skoro nenatočí. Vidieť rysa je veľké šťastie. Odfotiť rysa sa podarí len skutočným profesionálom. Ale natočiť video so 4 hrajúcimi sa rysmi - to sa podarilo len Karolovi Kaliskému, ktorý za tento záber v nepriaznivých klimatických podmienkach zaplatil niekoľkotýždňovou chorobou, hoci je skúseným vysokohorským turistom. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (2)

  • Filmárom dokumentu sa prihodilo, že kráčali celý deň v hlbokom snehu s ťažkou technikou na hrebeň Belianskych Tatier, kde chceli prespať v jaskyni. Pre náročný výstup však nestihli vyjsť za svetla a jaskyňu po tme nevedeli nájsť. Kým ju objavili sa viacerí z nich vystavili podchladeniu. (Polcas)
  • Vzácne zábery rysej rodinky sa podarili natočiť Karolovi Kaliskému až na tretiu zimu. Natočenie celého filmu trvalo tri roky. (Polcas)

Reklama

Reklama