Reklama

Reklama

Le Manoir du diable

  • USA The House of the Devil (viac)
Krátkometrážny / Komédia / Fantasy / Horor
Francúzsko, 1896, 3 min

Obsahy(1)

Historicky první filmový horor všech dob. Příběh vypráví o tom, jak samotný ďábel naláká člověka do svého zámku na krásnou dívku a kterého později straší čarodějnicemi. Když za chvíli babizny zmizí, ujme se práce satanáš a hrdina ho zažene krucifixem. (-Bomba-)

Recenzie (44)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

V tomto roku vznikali ešte mnohé oveľa kratšie filmy s veľmi zlou kvalitou. Ani tu nie je nejak prevratná, ale dĺžkovo to je niečo iné a aj obsahovo, je to ozaj film a dokonca údajne sa jedná o prvý hororový film vôbec. Mal tam zaujímavé motívy, len som z toho cítil určitý chaos a skôr kúzelnícke remeslo ako nadprirodzenosť, ktorá by z toho mala ísť. Zaslúži si to uznanie a vyššie hodnotenie, ako to tu zatiaľ má (62%), je to prelomová vec so štýlom veľkého tvorcu Mélièsa. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Francúz Georges Méliés je rešpektovaný priekopník hraného filmu. Potom, čo sa zúčastnil premietania filmov bratov Lumiéreovcov sa zanedlho pustil do vlastnej tvorby. Založil filmový ateliér, v ktorom produkoval svoje vlastné snímky. Jedným z nich je aj trojminútový film z roku 1896 „Le Manoir du diable“ (The House of the Devil). Niektorí kritici o tomto titule tvrdia, že je to prvý horror v dejinách kreatívnej filmárskej tvorby. Na spustnutom zámku chce diabol zlákať do svojich osídiel nič netušiaceho smrteľníka. Použije na to svoju čiernu mágiu. Jedine vďaka Božej sile posväteného krucifixu sa vydesenému mužovi podarí zachrániť svoju dušu a zapudiť pekelného pokušiteľa. Apage satanas!!! Takže je to horror? Ano, podľa mňa je. Je to prvý okultný filmový horror. **** ()

Reklama

Mefistofelle 

všetky recenzie používateľa

Tohle se těžko hodnotí. Je to jako srovnávat první auto na světě s nejnovějším BMW - obě ta auta jsou úžasná, ale každé nečím úplně jiným. Ačkoliv jsem moc nepochopila, o co tam jde, hypnotizovala jsem obrazovku až do konce, fascinovala mě představa, že koukám na něco, co bylo natočeno před rokem 1900. Mimochodem, dočetla jsem se, že je to míněno spíše jako groteska, než jako čistokrevný horor, který má lidi děsit. Ale i tak si můžeme říci: "Tak takhle to tedy začalo..." ()

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

První filmový horor, výborně! No co se dá dělat, účel to splnilo, pobavilo to, ale samozřejmě jen v tom nejlepším smyslu slova. Tři miniuty plné umělých netopýrů, kostlivců a stop triků s pointou a velice pěkným závěrem. Prostředí fajn a ačkoliv je to jeden z nejslabších (a prvních) snímků filmového boha Méliése, je to i tak velmi zajímavá a historicky úchvatná podívaná. 80%. ()

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Přichází Satan - stop - čaruje a sílí - stop - dělá si z poctivého občana srandu - stop - občan má pocit, že halucinuje - stop - občan se brání, Satan se baví - stop - Satan si vyčaruje pomocníky - stop - občan neví, kde mu hlava stojí - stop - Satan se baví čím dál víc - stop - občan najde řešení - STOP. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama