Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (263)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

O tom, že bol Mečiar diktátorský mafián, to je všeobecne známe, žiaľ tá sviňa nikdy potrestaná nebude. Ale prevedenie tohto filmu je maximálne amatérske. Všetka úcta ku Kramárovi, ale aké atribúty má on s Mečiarom spoločne? Ani sa na neho nepodobá, ani mimika, ani gestikulácia. Ďalšie postavy vzbudzujú u diváka stratenosť. U Neslováka stopercentnú, pretože bez predošlého preštudovania prípadu nemá ani šajnu, o čom sa točí. I ja znalý tejto kauzy som mal problém, čo sú to za detinské prezývky, Chalanisko, či Efendi, odkiaľ má divák prísť na to, o koho ide? Bez lustrovania internetu nemá šancu. Jediné, čo stojí za reč, je výkon Milana Ondríka a samotná podstata filmu, pretože je dobré, že vôbec vznikol ešte za života mnohých zainteresovaných. Celkovo mohol byť tento film pecka, ale tvorcom namiesto kvality viac šlo o naplnenie kín a zárobok. Tak to potom dopadne. ()

sulimo 

všetky recenzie používateľa

Zajímavé a silné téma o divokém evropském východě v devadesátkách. Sice filmu hodně ubírá na kvalitě mizerný zpracování a dementní obsazení, ale i tak to stojí za ten čas, už jenom pro zjištění, že na Slovensku v 90. letech by chtěl žít leda ten, kdo ví, že tam žít nikdy nemusí. Jako bonus je pak skvělý pozorovat, jak se tvůrci snaží obsazovat hlavnim aktérům fyzicky podobný herce, ale do role Mečiara obsadí Maroše Kramára, sice jsou oba podobně prkenný, ale jinak z toho byl maximálně facepalm, až to plesklo. ()

Reklama

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Pani Čengel-Solčanská si ako pomocnú dejovú linku zvolila zjavenia a úryvky posolstiev Panny Márie, ktoré odzneli v Litmanovej. Viem, že kresťanstvo je na Slovensku na ústupe a ľudia naňho môžu mať rôzny názor. Je ale hanbou, ak vo filme zaznejú slová vysmievajúce sa priamo či nepriamo zo svätej Bohorodičky. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Únos disponuje veľmi slabou schopnosťou vysvetliť a interpretovať udalosti. Divák, ktorý nemá absolútnu šajnu o danej téme, sa po pozretí nič nedozvie, pretože film mu to nepovie. Lepšie a viac som sa dozvedel čítaním na Wiki. Navyše, dielo pomerne chabo zachytáva temnú atmosféru 90. rokov na Slovensku. Len pár scén mi dalo pocit, že sa film naozaj odohráva v danom období, inak čisté moderné zasadenie... (17.3.2024) Neveril som, že to niekedy poviem, no diabolský Maroš Kramár a gangsterský Dano Heriban sú jedinými dôvodmi na moje opakované zhliadnutia... (1.10.2017) (16.2.2021) (19.4.2023) (17.3.2024) ()

Mishqo 

všetky recenzie používateľa

60-70% ... Keby tento film nerozprával o jednej z najtemnejších etáp samostatného Slovenska, tak by zapadol prachom zabudnutia veľmi, veľmi rýchlo. Sám o sebe bol film len priemerný, s hrozným zvukom - niekedy som ani nerozumel, čo postavy rozprávajú. Aj keď pár scén bolo nadpriemerných a nenechali ma chladným. Je však neuveriteľne pozitívne, že vzniklo niečo, čo by bolo ešte pred pár rokmi nepredstaviteľné. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (19)

  • Plagát v kancelárii detektíva Petra (Milan Mikulčík) ukazuje skupinu KISS v zostave z roku 1992 - Paul Stanley, Gene Simmons, Bruce Kullick a Eric Singer. (Lukoh)
  • Tvorcovia filmu nemohli použiť skutočné mená, inak by sa vystavili žalobám od skutočných páchateľov, oslovovaní sú prevažne funkciami. Logá politických strán boli pre účely filmu rovnako zmenené. (Lucjen)
  • Tvorcovia Únosu majú prvenstvo v tom, že veľkú a pritom stále živú politickú kauzu ešte žiadni filmári pred nimi do kín nepriniesli. Pustili sa do nej napriek tomu, že právnici ich vyzývali k opatrnosti. „Nakrútiť Únos bolo peklo, nemal som veľa spriaznených duší,“ hovorí producent Milan Stráňava. „Až som začal pochybovať, či má oň niekto záujem. Audiovizuálny fond bol dlho jediný, kto k Únosu pristupoval ako k filmu a nezaoberal sa ním ideologicky. Ostatní partneri sa pripojili až neskôr a aj to veľmi opatrne.“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené