Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (263)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Film urceny vyhradne pre Slovenskeho divaka a to este starsi rocnik, ktory si bude detailnejsie pamätat politicke zoskupenie a jednotlive udalosti z tych cias, vdaka comu bude chapat mnozstvo vtipnych narazok. Tvorcovia nejdu neznalym divakom v ustrety ani vtipnou zmenou mien, ktorymi sa tu vsetky postavy oslovuju (predseda, chalanisko atd) a ani absenciou snahy o podobnost hercov so skutocnymi postavami. Pritom samostatne ten film prilis neobstoji a vysledkom je chaoticka detektivka v ktorej sa nejaka pipina snazi vypatrat vrahov svojho brata. Lenze pokial sa vo väcsine narazok chytate, tak film nabera na zavaznosti a vyznieva ovela napinavejsie ako kdejaka drama o genocide z davnych cias a zo vzdialenych krajin, ktore sa vas netýkaju. Ja som sa orientoval dostatocne a aj ked som bol v tych casoch este maly, tak som uz vnimal, ze sa v politike deju netypicky prehnane svinstva, takze som sa pri filme striedavo bavil vtipnymi narazkami a striedavo som bol znechuteny tym, co sa u nas na najvyssich miestach dialo. Pritom dodnes tie svine neboli postrestane a uzivaju si kralovsky nezasluzeny dôchodok. Najsmutnejsie je, ze za par rokov môze vzniknut podobne drsny film o sucasnosti. Z hercov si podla mna pochvalu zasluzi Maros Kramar ako slizky predseda. Je dobre, ze sa tu skutocnu svinu nesnazil imitovat a zahral si ju po svojom. Az tak velmi ma nezaujimalo patranie hlavnej hrdinky po vrahoch svojho brata. Viac ma bavila prva polovica, ktora sa venovala politickemu zakulisiu. Za slabinu povazujem aj neprirodzene dialogy plne nadavok jak z nejakej teenagerskej komedie a neprirodzeny otravny prizvuk ceskych hercov. Celkovo sa jedna o zaujimavy film, ktory by mal kazdy Slovak vidiet. Aj ked vsetko nepochopi, tak snad si o tych udalostiach dodatocne nieco zisti, aby sa podobne veci uz neopakovali. 7/10. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Je pravda, že sú vhodné určité základné znalosti slovenskej politiky 90. rokov pre pochopenie tohto filmu. Ale vysvetlenia aj pre menej znalých postupne prichádzajú, ako postupne o svoju bezúhonnosť prichádza počestná novinárka. Kramár je trochu iný Predseda, ale výborný, a podobne aj jeho slizkí spolupracovníci na hranici tajnej služby a mafie. Film je v priamom zobrazení postáv dosť odvážny, o tomto období zatiaľ úplne ojedinelý, možno sa časom dočkáme aj ďalších, a tak ja musím lepšie tri hviezdy zaokrúhliť nahor. –––– Čo už si zabudol? Ja som z teba urobil prezidenta. Ja som si vymyslel túto republiku. Nebyť mňa, ešte stále by tu visel Havel, a nie ty! –––– Ja v tom nevidím rozdiel. Za totality tam boli psychopati, lebo režim. A teraz si ich volíme sami. –––– Šak to sú vlastne Nemci, tí Rakúšania. Ani reč nemajú vlastnú, rakúsku. Není ďaleko do Rakúska. –––– Ja som si myslel, že tajná služba občanov chráni, a nie že im pošle elektriku do gulí. Na tom sa, dúfam, zhodneme? ()

Reklama

Tosim 

všetky recenzie používateľa

Za Hanákovu slovenštinu bych naopak hvězdičku ubral, překvapením pro mě byl Maroš Kramár, s kamenným skichtem a zdviženým obočím odehrál hlavního polistopadového politického slovenského mafiána bravurně. Po obrazové stránce vynikající, ale dějově je ten film tak rozbředlý, že subjektivně má tak dvě a půl hodiny. Je pomalý, chtělo by to alespoň nějakou akci. A proč by vlastně nemohl mít 75 minut? Nebo z něj udělat minisérii. ()

elanius 

všetky recenzie používateľa

(148/2017) / Bohužiaľ musím skonštatovať, že Únos má skorej spoločenský prínos ako filmový. Najväčšou slabinou je ťažko pochopiteľný, nekonzistentný scenár a iba vďaka akej takej orientácie v udalostiach ktoré sa odohrali som sa chytal. Ako už častokrát v slovenskej modernej tvorbe sledujeme proste len sekvencie scén za sebou bez vnútorného prepojenia, ktoré je vlastne nevyhnutné pre plnohodnotný film. Herci nezahviezdili tiež ale asi nie úplne vlastnou vinou, ale skorej vinou zlého castingu resp. zlých postáv. Som rád, že to o čo sa snažil Únos, dokonala aspoň Čiara, tá je skvelou ukážkou toho ako sa to robiť má. (4/10) ()

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

Na Slovensko rozhodně nadprůměr, z toho, co v samostatné slovenské filmové tvorbě vzniká. Navíc tento film opravdu rozhýbal současnou slovenskou politickou scénu a to si rozhodně zaslouží ocenit. Dobře bylo i vymyšleno, jak oslovovat prezidenta a premiéra. A všem bylo jasné, o koho se skutečně jedná. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (19)

  • Film videlo na Slovensku 278 763 divákov, čím sa stal tretím najsledovanejším slovenským filmom dekády 2010 – 2019 a v čase uvedenia štvrtým najnavštevovanejším slovenským filmom od roku 1993.V historických tabuľkách návštevnosti slovenských filmov na Slovensku bol v čase uvedenia na prvej priečke – cez takzvaný otvárací víkend si ho v kinách pozrelo 69 354 divákov. (Raccoon.city)
  • Titulnú pieseň k filmu "Pravda je len jedna" naspieval slovenský raper Kali. (Patrik200s)
  • V jednom zábere vidieť pod billboardom zelený smetný kôš spolu s boxom na vrecká pre psie výkaly. V tom čase sa oboje ešte nepoužívali. (Van_der_Ovec)

Reklama

Reklama