Reklama

Reklama

Maltézsky sokol

  • Československo Maltézský sokol (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Súkromný detektív Sam Spade prijme zákazku od pôvabnej klientky. Zakrátko je jeho partner z detektívnej kancelárie mŕtvy a on sa stáva hlavným podozrivým z jeho vraždy, ktorá nebola ani zďaleka posledná v honbe za soškou sokola, ktorá je kľúčom k obrovskému bohatstvu. Film, ktorý je dnes už kultovou klasikou žánru film-noir, je režijným debutom Johna Hustona a adaptáciou literárnej predlohy jedného z najvýznamnejších predstaviteľov americkej drsnej školy Dashiella Hammetta. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (50)

  • Film je často označovaný za prvý film noir, no neupozorňuje na seba dostatočne s hrou svetla a tieňa tak príznačnou pre filmy noir. Badateľné je to len v záberoch na začiatku, keď meno hlavného protagonistu a jeho spoločníka vrhá tieň na podlahu kancelárie a na konci, keď sa tieň mreží objavuje na tvári zatknutej hrdinky. (Biopler)
  • Režisér John Huston naliehal, aby Mary Astor (Brigid O'Shaughnessy) pred natáčaním scény niekoľko ráz obehla okolo miesta natáčania. Cieľom bolo, aby lapala po dychu a vyzerala nervózne. (beso74)
  • Režisér John Huston sa vyjadril, že pri natáčaní filmu dostal najlepšiu radu ohľadom režírovania filmov vo svojom živote. Producent  Henry Blanke mu totiž povedal: "Každú jednu scénu filmu natáčaj tak, akoby to bola tá najvýznamnejšia scéna v celom filme." (beso74)
  • Warner Bros. plánoval uviesť film pod názvom "The Gent from Frisco." Dôvodom bola skutočnosť, že názov The Maltese Falcon už bol použitý pre adaptáciu spred 10 rokov. Až na naliehanie režiséra Johna Hustona ponechalo filmu názov podľa románovej predlohy. (beso74)
  • Celé desaťročia nebolo možné tento film vysielať v americkej televízii. Dôvodom boli sexuálne vzťahy medzi postavami. O'Shaughnessy (Mary Astor) bola promiskuitná a indície nasvedčovali tomu, že Joel Cairo (Peter Lorre) bol homosexuál. (beso74)
  • Z celého obsadenia filmu ako posledný 18.5.1995 zomrel Elisha Cook Jr. (Wilmer Cook) vo veku 91 rokov. (beso74)
  • Väčšina filmu je natočená spoza ramena Humphreya Bogarta, aby diváci mohli celé dianie sledovať z jeho uhla pohľadu. (beso74)
  • Humphrey Bogart nosil počas natáčania na sebe svoje vlastné oblečenie. Išlo o obvyklú prax štúdia Warner Brothers, ako pri natáčaní ušetriť. (beso74)
  • Podľa spomienok účastníkov natáčania, bol Humphrey Bogart dosť nepríjemný opilec, ktorého osvedčeným mottom bolo: „Nikdy never žiadnemu mizerákovi, ktorý nepije.“ (marlon)
  • „Je málo vecí, na ktoré môžem byť pyšný a tento film je jednou z nich,“ prehlásil Humphrey Bogart. (marlon)
  • Napriek tomu, že film nikdy nebol kasovým trhákom, stal sa jedným z najobdivovanejších filmov všetkých čias. (marlon)
  • Pred filmom zarábal Humphrey Bogart (Samuel Spade) 400 amerických dolárov týždenne, po filme už 3500. Len pre ilustráciu, veľká hviezda George Raft, ktorému bola ako prvému ponúknutá hlavná rola vo filme, zarábal v tom čase týždenne 4000 amerických dolárov. (marlon)
  • John Huston si vybudoval povesť ako scenárista a do zmluvy so štúdiom Warner Bros. si dal podmienku, že pokiaľ si ho budú chcieť udržať, musia mu dať šancu režírovať. (marlon)
  • Maltézský sokol se stal v roce 1941 prvním klasickým filmem noir. (PinPrick)
  • Hustonův scénář k chystanému pokračování “Sokola“ se použil k natočení krimi Three Strangers (1946). Postavy se lišily, herci Peter Lorre a Sydney Greenstreet jsou v něm ale k vidění opět. (džanik)
  • Po úspěchu snímku se „Warneři“ rozhodli natočit pokračování. Režisér John Huston připravil scénář, který byl nadepsán „Three Strangers“ (Tři cizinci) a počítalo se s hlavními postavami z „Maltézského Sokola“, zvláště se Samem. Dashiell Hammett, autor knižní předlohy, však ještě před rozběhnutím natáčení studio upozornil, že ačkoli (studio) vlastní práva na knihu, tak práva k postavám vlastní on. A tak se Three Strangers (1946) natočili s odlišnými postavami. Dvojice herců Peter Lorre a Sydney Greenstreet si však i tak zahrála v obou filmech. (džanik)
  • Populární spojení Bogart-trenčkot (sportovní plášť) se datuje, navzdory obecnému povědomí, až uvedením filmu Casablanca (1942). V tomto filmu (1941) Bogart (Sam Spade) ještě trenčkot nenosí. (džanik)

Súvisiace novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (viac)

Reklama

Reklama