Reklama

Reklama

Maltézsky sokol

  • Československo Maltézský sokol (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Súkromný detektív Sam Spade prijme zákazku od pôvabnej klientky. Zakrátko je jeho partner z detektívnej kancelárie mŕtvy a on sa stáva hlavným podozrivým z jeho vraždy, ktorá nebola ani zďaleka posledná v honbe za soškou sokola, ktorá je kľúčom k obrovskému bohatstvu. Film, ktorý je dnes už kultovou klasikou žánru film-noir, je režijným debutom Johna Hustona a adaptáciou literárnej predlohy jedného z najvýznamnejších predstaviteľov americkej drsnej školy Dashiella Hammetta. (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (243)

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

"The stuff that dreams are made of”. Noir klasika nebojící se konverzace, kde cynické soukromé očko věčně zahalené v cigaretovém dýmu, pragmaticky jedná podle počtu zelených papírku dosazených do rovnice. Pro tyto role byl Bogart stvořen. Doporučuji nepřehlédnout výkon filmového debutanta pokročilého věku S.Greenstreeta v roli tlouštíka, sžíraného okřídlenou maltézskou obsesí. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem inak, opäť hviezdička dolu. Už samotný autor predlohy Dashiell Hammett v mojich očiach zaostáva za Raymondom Chandlerom. Humprey Bogart bol stávkou na istotu, ale ani on sa nevyhol niektorým slabším chvíľkam. A John Huston na režisérskej stoličke iba začínal. Pritom títo traja stvorili Maltézskeho sokola. Okrem nich ma už zaujal akurát tak ružomberčan Peter Lorre. Zvyšok som vnímal ako neprehľadnú zmäť postáv a vzťahov, rýchlopalné dialógy, teatrálne herecké výkony a nepodarený dabing. Ale aj keď sa nemôžem stotožniť s dobrými kritikami a hodnoteniami, tri hviezdičky odo mňa v žiadnom prípade neznamenajú odmietnutie tohto filmu. ()

Reklama

Divočák 

všetky recenzie používateľa

Nerad to říkám, ale tenhle film byl pro mě docela zklamání. Nadšeně jsem čekal, že mě mocný Maltézský sokol uchopí do svých pařátů a nekompromisně mě provleče těmi nejtemnějšími zákoutími noirového filmu... No a on ejhle nejspíš letěl asi moc vysoko... Kontrast světla a tmy mohl být ostřejší, záporák zápornější, příběh tajemnější, femme fatale míň blbější a asi o 150 % krásnější, hlavní hrdina míň sebevědomý a víc depresivnější, tráva zelenější... (eh, i když on je to vlastně černobílý film, že ano;)) No, abych jen neremcal. Film neuvěřitelne táhnou zcela výborní herci v čele s Bogartem. Každý z nich úžasně srší charismatem a každá postava naplno oživá svým životem bez jediného "zašustění papírem". Na vině jsou ale taky výborně napsané dialogy, které mají opravdu šmrnc a říz a dnešní "neonoirovky" v čele s "Dobrým Němcem" a "Black Dahliou" je můžou "sokolovi" jen tiše závidět. Co mi ale výrazně chybělo byl detektivův voiceover a taky aspoň jedna pěkná ženská...:( ()

swamp 

všetky recenzie používateľa

"I hope they don't hang you, precious, by that sweet neck. Yes, angel, I'm gonna send you over. The chances are you'll get off with life. That means if you're a good girl, you'll be out in 20 years. I'll be waiting for you. If they hang you, I'll always remember you." Tohle že mají být úchvatné dialogy?! Mazaný Filip je parodie, ale tohle vypadalo jako parodie parodie. Hrozný scénář, toporný Humphrey Bogart, ztracený čas.. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Rozpačitý dojem, čakal som viac. Snímok by som nepokladal ani tak za film-noir ako skôr za štandardnú krimi toho obdobia. Atmosféra vôbec nebola taká temná, ako som u klasických film-noir snímkov zvyknutý. Čo sa týka príbehu, zdal sa mi zbytočne zložitý a neprehľadne vyrozprávaný, s častými nezáživnými odbočkami. Na konci to názorné vysvetlenie príbehu ako pre škôlkarov síce bolo fajn, avšak do tohto žánru sa mi to moc nehodilo. Opäť to bolo niečo vhodné skôr do klasickej krimi. Herci ale boli fajn, no myslím, že tu Bogarta svojim výkonom s prehľadom strčil do vrecka Peter Lorre - charizma na rozdávanie, úžasný herecký zjav ako stvorený pre takéto postavičky. Aj vďaka nemu aspoň priemer. 60/100 ()

Galéria (80)

Zaujímavosti (51)

  • Populární spojení Bogart-trenčkot (sportovní plášť) se datuje, navzdory obecnému povědomí, až uvedením filmu Casablanca (1942). V tomto filmu (1941) Bogart (Sam Spade) ještě trenčkot nenosí. (džanik)
  • Z celého obsadenia filmu ako posledný 18.5.1995 zomrel Elisha Cook Jr. (Wilmer Cook) vo veku 91 rokov. (beso74)
  • Knižní postava soukromého detektiva Sama Spadea vycházela z autorových (Dashiell Hammett) vlastních zkušeností během práce u Pinkertonovy detektivní agentury v San Franciscu. Křestní jméno hrdiny (Sam) je původním jménem spisovatele (Samuel). (džanik)

Súvisiace novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (viac)

Reklama

Reklama