Reklama

Reklama

V utajovanom americkom vládnom laboratóriu prebiehajú experimenty s podivuhodným obojživelným monštrom nájdeným v Amazónii. Vie sa o ňom veľmi málo – domorodci ho uctievali ako boha, môže dýchať na vzduchu aj pod vodou, podobá sa človeku a je považovaný za nebezpečného tvora. V laboratóriu ho väzní a bezohľadne skúma ambiciózny vládny agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zaobchádza s ním skôr ako s biologickým materiálom než ako so živou bytosťou. Svojím experimentovaním neberie ohľad na to, či objekt skúmania zostane na žive alebo nie. V rovnakom laboratóriu pracuje nemá upratovačka Elisa (Sally Hawkins) a keď sa náhodou stretne s uväzneným stvorením, dokáže s ním nadviazať komunikáciu, ku ktorej nie je treba žiadnych slov. Stačia im gestá a emócie. Elisa ho nevníma ako nebezpečného netvora, cíti predovšetkým jeho strašnú osamelosť. Je to aj tým, že táto záhadná bytosť má jednu základnú podobu vody. Ako voda prijíma tvar nádoby, tak aj tento vodný tvor prijíma vlastnosti každého, s kým sa stretáva, a odráža tak jeho agresivitu aj osamelosť alebo bezpodmienečnú lásku. Vďaka tomu sa medzi ním a vnímavou Elisou vytvorí silné puto. V okamihu, keď hrozia ďalšie brutálne pokusy, Elisa pochopí, že je čas na spoločný útek. A pretože sme v 60. rokoch minulého storočia, nezaobíde sa to bez účasti sovietskych špiónov. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (10)

Trailer 1

Recenzie (955)

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Ani over-the-top pocta plná odkazov a monštier (ako Hellboy II), ani precízna dobová replika (aký bol napr. Crimson Peak), len pozliepaná koláž podivností, účelovosti a klišé. V dobe fetišizácie nostalgie a po všetkých filmoch, ktorými nás posledných 20 rokov del Toro zásoboval, je The Shape of the Water, so svojim predvídateľným scenárom a jednorozmernými postavami, strašne slabý odvar jeho predošlej tvorby. Povinná jazda, ktorú by nezachránilo, ani keby sa potvorák na konci predstavil ako Abe Sapien. Ale Michael Shannon je famózny. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Film má výborný start a retro na vojenské základně mě vysloveně bavilo. Možná škoda, že se více nepracovalo s hlavním magnetem filmu, tím žábochlapen. Více ukázat jeho schopnosti, větší snahu na divakovo ohromení bych rozhodně uvítal. Paradoxně tak to nejlepší co film skutečně nabízí v první části je postava Richard Stricklanda, který hraje skutečně ultimátního sráče. V kontrastu s touto postavou vyniká i jeho protipol doktor Robert Hoffstetler , kterého s přehledem hraje Michael Stuhlbarg. Bohužel od okamžiku únosu tajuplné bytosti tyto postavy ustupují do pozadí a scénaristi naprosto nepochpoitelně začnou mixovar žánry, pletou patý přes devatý (muzikálova vsuvka kontra přestřelka kontra sex) že absolutně zničí veškerou zajímavost filmu. Vůbec nechápu, proč se filmaři naprosto vzdali takového potenciálu který v podobě žábočlověka měli a udělali z toho v druhé části tak banální zápletku. ()

Reklama

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Velmi podivná věc... Na pohádku pro dospělé je to příliš násilné, na sci-fi thriller je to příliš pohádkově naivní... Tahle nevyváženost filmu asi nejvíce uškodila. Samotné zpracování bylo dechberoucí, hlavně Amerika konce padesátých let... Úplně se mi vybavila Mafie 2 :-). Byla to doba úžasného designu a jen na tom autobusu jsem mohl oči nechat... To se filmařům povedlo na jedničku. Skvělá byla i kamera a samozřejmě hudba A. Desplata, který nezklame nikdy.. Větší problém jsem měl s nesympatickou hrdinkou a ještě méně sympatickým emzákem... Od poloviny jako by film ztratil logiku a vše se děje tak nějak podivně. Od úniku po sex v zatopené koupelně se zásuvkami a rosvícenými světly pod vodou ! To ten stařičký byt s omšelými tapetami měl opravdu vodotěsnou elektroinstalaci ? Ale to je jen detail... Na to jakou jsem na film slyšel odevšad chválu mně to až tak nenadchlo. Vizuál a skvostná hudba není vše. Bohužel. Dávám tedy za tři vejce na tvrdo. * * * ()

darkrobyk 

všetky recenzie používateľa

Jelikož mne Purpurový vrch příliš nenadchnul, neočekával jsem nic mimořádného. A hle! Del Toro konečně udělal po dlouhé době film s velkým F. Výborné herecké výkony, úžasná kamera, solidní speciální efekty, atmosférická hudba. Příběh krásky a zvířete z Černé laguny, kdy kráska příliš krásy nepobrala na těle, zato jí má dostatek v duši, a zvíře je jakýmsi klonem netvora a Abrahama Sapiena. Hranice romantismu a sentimentu je zde velice křehká a k tomu ještě za dveřmi zuří studená válka. Štěstí, že Zeldu dobrá nálada příliš často neopouští, a tak si divák užije i několika vtipných proslovů. Nechybí klasická témata jako jsou láska, nenávist, pomsta, touha, víra, síla a smysl života. Ano, přesah do artových vod je tak velký, že mainstreamový divák zřejmě nad filmem ohrne nos. Mně to ale nevadí, jelikož jsem si ho užil stejně, jako viditelně i ostatní návštěvníci kina. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Novinka od Guillerma del Tora mě hodně lákala. Hromada nominací na Oskara nadšení jen umocnila. To, že se ale z fantasy nápadu stane fantasy zoofilní romance, to jsem vážně nečekal. Myslím si, že to není poprvé, co to v Americe někoho napadlo, ale pokaždý mě to akorát tak nasralo. Proč zrovna Guillermo ztrácí čas nad takovým příběhem, to mi hlava nebere… ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (40)

  • Od filmu The Artist (2011) ide o prvý film, ktorý vyhral Oscara za najlepší film a nevyhral Oscara za pôvodný, alebo adaptovaný scenár. (Astonko)
  • Guillermo del Toro začal s přípravami na film už v roce 2011. Sám z vlastních prostředků financoval tým, který vytvářel laboratoř a vodního tvora. (Martrix)

Súvisiace novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (viac)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (viac)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (viac)

Reklama

Reklama