Reklama

Reklama

Keby ste si chceli Christine (Saoirse Ronan) zaškatuľkovať, zaradili by ste ju medzi rebelky. Nie je nejako zvlášť pekná a tvár plnú vyrážok maskuje ružovými vlasmi. Nie je ani nejako zvlášť múdra a tento deficit vyrovnáva tvrdením, že má umelecké sklony. Asi najzaujímavejšie je na nej to, že ako symbol vzdoru odmieta svoje krstné meno, sama si hovorí Lady Bird a chce, aby ju tak oslovovali aj všetci ostatní. Keď sa s ňou stretneme prvýkrát, zažijeme jej brutálnu hádku s matkou, po ktorej naštvane vystúpi z auta. Idúceho. A pritom je táto večne naštvaná puberťáčka so zlomenou rukou (následok vyššie uvedeného incidentu) v skutočnosti citlivá duša, ktorá by sa len chcela správne zamilovať a nájsť zmysel života, a je nervózna z toho, že sa jej ani jedno zatiaľ príliš nedarí. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (334)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Saoirse Ronan je podľa mňa najcharizmatickejšia a tiež jedna z najlepších herečiek súčasnosti, pri ktorej aj vďaka mladému veku a nespornému talentu nepochybujem, že ponúkne ešte nespočet zaujímavých úloh a filmov, preto by som si Lady Bird pozrel, aj keby nemalo také skvelé kritiky a nepozbieralo ocenenia, ale podľa mňa sa teda tentoraz nič výnimočné nekoná. Už samotná zápletka nepôsobí práve najambicióznejšie, čo by vôbec nemusel byť problém, mám rád takéto malé nezávislé filmy, lenže problém je, že ani to prevedenie nie je nijak zvlášť zaujímavé. Film sa venuje skutočne len tomu jednému, dospievaniu obyčajného mladého dievčaťa, ktoré rieši typické problémy, ktoré pozná prakticky každý, teda vzťahy v rodine, v škole, s priateľkami, prvé milostné dobrodružstvá, ale hlavne práve ten vzťah s matkou. Celý film sa na to úplne bez problémov pozerá, tvorcovia to našťastie neprehnali s dĺžkou a tak som sa ani nestihol začať nudiť, ale neponúkne žiadny zaujímavejší dejový prvok, ktorý by to dokázal osviežiť, alebo aspoň skutočne vydarenú scénu, dokonca chýba aj plnohodnotná gradácia, celý čas mi to prišlo také jednotvárne a bolo mi vlastne jedno, ako sa to skončí. Je to jednoducho len taká priemerná dráma s občasným náznakom humoru. Žiadna skutočná komédia to rozhodne nie je, pár krát som sa síce zasmial, ale všetko vyplynulo prirodzene z jednotlivých situácií, ako v skutočnom živote. Obsadenie tiež mohlo byť aj lepšie, Saoirse Ronan nie je o nič lepšia, než kedykoľvek predtým, ale pri nej mi to bohato stačí, no okrem nej už prakticky nie je o koho stáť, vedľajšie postavy nie sú moc výrazné a to dokonca ani matka, ktorá má z nich najväčší priestor, chcelo by to nejakú charizmatickejšiu herečku, ktorá by s hlavnou hrdinkou vytvorila vyrovnanejšiu dvojicu. A režijne je to tiež len ten najobyčajnejší priemer. Takže zlé to určite nie je, ale keby som nebol fanúšikom hlavnej hrdinky, tak by som to asi považoval za stratu času, úplne priemerný film, ktorý v ničom nevyniká. 58% ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

V porovnaní s ostatnými snímkami iných žánrov možno vznášať námietky, ktoré môžete mať k nezávislým filmom tohto typu všeobecne - že sú de facto o ničom, nemajú veľmi dej a viacmenej pozostávajú len zo všedných scénok, ktorých variácie ste už mnohokrát videli v iných podobných nezávislých filmoch, nasledujúcich identické mustry. Lady Bird v tomto prípade ešte akcentuje problematiku dievčenského dospievania, prvých lások a vzťahu medzi matkou a dcérou, čo sú však tiež dosť okukané témy. Celá snímka tak pozostáva z toho, že sledujeme trochu svojskú, v niečom sympatickú, v niečom naopak otravnú, ale inak v podstate úplne obyčajnú babu na prahu dospelosti, ako prežíva úplne prosté radosti i strasti svojho života, od prvého bozku po maturitný ples, sem tam sa s niekým poháda, potom sa s ním zase zmieri, občas má prúser v škole alebo doma, ale v podstate nič zásadné neprežije. ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

Vždy se mezi těmi „velkými“ filmy v oscarové sezoně objeví nějaká milá nezávislá vlaštovka, která potěší umělečtěji zaměřené publikum. Má výborně napsané dialogy, skvostné herecké výkony, příjemně černý humor, neplýtvá sentimentem. A hlavně vypráví o zcela obyčejných věcech. Tentokrát je jím Lady Bird. Období puberty je náročné pro dospívající i jejich rodiče. Nejen fyzické změny, ale i psychické proměny umí dokonale rozhodit dospívající organismus. Na úskalí toho dívčího se zaměřila zejména herečka a scénáristka Greta Gerwig, která si všímá komplikovaného vztahu s matkou, navazování prvních vztahů, pevnosti přátelství, rozdílného vnímání hodnot, vymezování se vůči autoritám a celkově nestabilních emocí. Výsledek nabízí řadu milých situací, sympatickou atmosféru a několik skutečných životních pravd. Saoirse Ronan už dávno vyrostla z malé holčičky v Pokání, zvládla přechod k dospělým rolím a zdánlivě nenápadnými gesty těší diváky. A zaslouženě sbírá herecké ceny. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Nepochopil som nomináciu tohto filmu na oscara a to nebola jediná tohto roku nad ktorou som nechápavo krútil hlavou. S. Ronanová hraje skvelo a s prehľadom, ale tento film o mladej rebelke je tak nevyužitý, až je to do plaču. Hádka s mamou, nezhody v rodine, to celkom šlo, ale postupne je film čoraz prázdnejší a nudnejší a po záverečných titulkoch ani neviete o čom to vlastne bolo. Iba priemer na jedno pozretie. 60%. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Som veľmi veľmi spokojný. "Lady Bird" skutočne splnila očakávania a priniesla nám film, ktorý ostane v pamäti ešte dlho po jeho dopozeraní. A dúfam, že spraví lepšie meno pre Gretu Gerwig, ktorá nie je len talentovaná herečka, ale ukázala sa tu aj ako vynikajúca režisérka a scenáristka. Jediné, čo je odhadnuteľné na tomto filme je fakt, že je absolútne neodhadnuteľný. Človek nastaví mozog, že scenár sa bude posúvať istým smerom, no po chvíli príde na to, že sa to vyvinie niekam úplne inam. Kde ho absolútne nenapadlo, že sa to celé posunie. Je to zasadené do roku 2003, ktorý je dostatočne ďaleko na to,aby to už bolo zaujímavejšie obdobie, a dostatočné blízko na to, aby sme si to ako dospelí ešte pamätali a vedeli sme, čo sme prežívali v tých časoch my. Ja som mal narozdiel od Christine ešte len 15, ale aj tak to boli časy, na ktoré človek nezabudne. Film je podľa mňa v skutočnosti o vzťahoch. O priateľstve. O vzťahu k rodičom. Je úžasné aký "Love-Hate" vzťah majú medzi sebou matka s dcérou. A funguje to skvele, lebo sme si to prežili úplne všetci. Christine "Lady Bird" je úžasná postava a spoznávame ju s jej kladmi aj zápormi. Všetci ich máme. Nikto nie je priamočiary, nikto nie je postava pre film a všetko pôsobí maximálne autenticky. A napriek tomu, že Gretu Gerwig vo filme nevidíme, tak ju človek cíti počas celého filmu. Keď už človek pozná aké postavy hrala vo filmoch, je ju tam skutočne cítiť. Presne tá istá atmosféra, ten istý feeling a ako celok to pôsobí nádherne. Najväčšie očakávanie roku sa stalo skutočne jedným z najväčších tohtoročných highlightov a už sa teším na to, kedy Gretu opäť uvidím. Či ako herečku, či ako režisérku. Lebo jej talent ma nikdy nesklame. Hodnotenie: A ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (17)

  • Saoirse Ronan, která vyrůstala v Irsku, prohlásila, že nejtěžší slovo, které měla vyslovit s americkým přízvukem bylo „perfect“. (BadCat)
  • Saoirse Ronan si farbila vlasy červenou farbou a na návrh režisérky nenosila make-up na zakrytie svojich akné. Povedala, že film vnímala ako skutočne dobrú príležitosť nechať teenagerskú tvár vo filme skutočne vyzerať ako teenagerskú tvár v reálnom živote. (Scraffy)
  • Jednalo se o film s nejvyšším výdělkem produkční společnosti A 24. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (viac)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (viac)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (viac)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (viac)

Reklama

Reklama