Reklama

Reklama

Hrůza na jevišti

  • Česko Tréma (viac)
Trailer

Ve světě Alfreda Hitchcocka je divadlo místem, kde se v kulisách skrývá nebezpečí, postavy nejsou tím, čím se zdají být a v každém okamžiku může spadnout "závěrečná opona”. Z této zábavní tradice vychází i burleska Hrůza na jevišti. Jane Wyman tu hraje studentku herectví Eve Gillovou, která se snaží očistit svého přítele (Richard Todd), obviněného z vraždy, a stane se proto služkou extravagantní divadelní hvězdy Charlotte Inwoodové (Marlene Dietrich). Film, který Hitchcock natáčel ve své rodné Anglii, si obratně pohrává s prvky humoru a detektivky a dává prostor všem hráčům této hry (Alastair Sim, Sybil Thorndike, Joyce Grenfell, Kay Walsh a režisérova dcera Patricia Hitchcock). Nikdo nedokáže proměnit divadlo v zámek hrůzy tak účinně jako Hitchcock a Hrůza na jevišti je toho přesvědčivým důkazem. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (97)

kyselina 

všetky recenzie používateľa

Ano, i já přiznávám, že to bylo ze slabšího soudku, ale Hitchcock to byl. Pan režisér viděl hlavní chybu v Jane Wyman, která se chtěla co nejvíce vyrovnat Marlene Dietrich a svou charakterní roli tak odsoudila k zániku. Den ze dne vylepšovala postavu Eve Gill natolik, že rozhodila celý snímek. Údajnou slabinou měl být i Evin otec v podání Alastaira Sima, s čímž ovšem nesouhlasím a zůstávám u tvrzení "když se nepoveden zlosyn, nepovede se ani film". A musím uznat, že tzv. zlosyn měl tak málo prostoru, že nemohl "úřadovat", i kdyby chtěl. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem si pomôcť, no pre mňa, opätovne len priemerná skúsenosť s “pánom”, ktorý bol bezpochyby vo svojej dobe, “kráľom” vo svojom obore. Teraz už na mňa tieto snímky, poväčšine pôsobia ako kabát zo “second handu”. Príliš ošúchané nato, aby ich človek mohol vnímať, ako “novú vec” vo svojom šatníku. Jediné, vďaka čomu udržím pozornosť pri sledovaní týchto filmov, je zvedavosť zo záveru. ()

Reklama

Cimr 

všetky recenzie používateľa

Průměrná detektivka? Slabší Hitchcock? Ale kdeže. No jistě, pokud Hrůzu na jevišti srovnáte s Psychem či Vertigem, tak lehce pokulhává, což nic nemění na tom, že detektivka je to napínavá a zajímavá. Navíc je to okořeněno hezkým žertem s retrospektivou, srovnatelným s Vraždou Rogera Ackroyda Agathy Christie. To odhalení a hra se stíny na konci jsou zkrátka cool. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Čo sme ochotný spraviť pre ženy? Hlavne ak sme do nich bláznivo a slepo zamilovaný. Myslím že odpoveď je jednoduchá: všetko. A je úplne jedno o akú vec či hlúposť sa jedná. Tréma je film, ktorý nevyčnieva s Hitchcockovej filmografie a ktorý sa drží svojho štandardu. Ale ako každý tvorca aj Hitchcock sa snažil neustále prinášať niečo nové a tým diváka zaujať a vzbudiť v ňom presne ten pocit, ktorý potreboval aby jeho príbeh fungoval. Inak tomu nie je ani tu. Na začiatku je nám retrospektívou vyrozprávaný príbeh, ktorého jedinou úlohou je nás zmiasť. A nielen nás. Aj hlavnú hrdinku, ktorá sa snaží dokázať priateľovu nevinu. Vďaka úvodnej retrospektíve si spája nesprávne súvislosti a to má za následok, že nedokáže vidieť očividné. My jej to nemôžeme mať za zlé, pretože film v tomto smere klame aj nás. Zľahčujúce miesta v podobe drobných vtipov a vtipných eskapád hrdinov uvoľňujú atmosféru a pripravujú nás na veľké rozuzlenie. Dramatických miest tu nie je veľa a skôr ako o triller sa jedná o sofistikovanú detektívku. Hitchcock tu využíva druhú projekciu, pohráva si s prvým a druhým plánom scény a ironicky hodnotí počínanie svojich postáv - čo sa prejaví v scéne kde sa aj sám mihne a pokrúti hlavou. Nejedná sa o najzaujímavejší Hitchcockov film, ale nenudí a je zábavný. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia trefa do čierneho v podaní pána Hitchcocka,v poradí už 23 videný snímok + povestné mikro cameo,nie je u mňa zaznamenaný snímok,ktorý by ma nudil,tento sa síce nevyrovnáva tým najlepším,ale voľba to zlá určite byť nemôže. Sú tu dve herečky,prvú spomeniem Marlene Dietrich,ktorá tu nemá toľko priestoru ako Jane Wyman,ktorá mi pripomína Carey Mulligan.A práve Jane podáva výborný výkon v skutočnosti ako herečka a taktiež v snímku hrá herečku,tak v podstate dvoj rola,ktorá jej ide perfektne,že Marlene môže byť na chvíľu v jej tieni,ale Marlene Dietrich je oveľa slávnejšia actress ako Jane Wyman,i keď nie v tejto bravúrnej hitchcovke. Hra s divákom funguje na jednotku,napätie je čoraz intenzívnejšie a nič nie je tak ako sa zdá byť,preto ma tento snímok zaujal na plné hodnotenie,najmä preto,že Alfred Hitchcock je jeden z mála,ktorý toho stihol nakrútiť dosť,a ja,čo som od neho videl sú všetko excelentné počiny,v ktorých vystupujú zaujímavé ženy a temní hrdinovia,kde si človek nemôže byť istý ako to dopadne a vďaka atmosfére nie je možné,čoby len na okamih odvrátiť zrak na inú stranu... ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (10)

  • Marlene Dietrichová se při natáčení téměř o všem nejprve radila se svým osobním astrologem. (ČSFD)
  • Předlohou filmu byla povídka Selwyna Jepsona s názvem „Muž utíká“, první z několika detektivek, ve kterých vystupuje soukromá detektivka Eve Gillová. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcocka lze ve filmu zahlédnout na ulici, kde se ohlédne za Jane Wyman. (Němi)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (viac)

Hitchcock Film Festival

Hitchcock Film Festival

05.12.2009

ČSFD a pražské kino Atlas vás zvou na retrospektivu filmů Alfreda Hitchcocka. Festival poběží od 7. do 10. prosince 2009. V nabídce jsou notoricky známé filmy (Psycho, Ptáci), ale i méně hrané snímky… (viac)

Reklama

Reklama