Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (95)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Alfred Hitchcock nebol spokojný s obsadením v tomto filme, herec Robert Cummings sa podľa neho pre hlavnú úlohu absolútne nehodil, žiaľ presadila si ho do filmu produkčná firmy Universal Pictures a tak o 17 rokov neskôr sa znova vrátil k tejto téme a vytvoril remake s názvom North by Northwest , 1959 (Na sever severozápadnou linkou), ktorý sa formálne aj dramaturgicky priblížil Sabotérovi. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nerozumiem sám sebe, prečo ešte hľadám nejaký dobrý film od Hitchcocka, keď som bol až na pár prípadov vždy sklamaný. Aj pri sledovaní tohto som sa hanbil za majstra. Lajdácky napísaný scenár, trápne dialógy, nevýrazní herci, neprimeraná hudba atakďalej. Až žasnem nad svojou slepotou, vďaka ktorej som si nevšimol údajné kvality za 76 %. Aj vychválená záverečná scéna na soche Slobody ma potešila menej ako záverečné titulky, ktoré nasledovali. ()

Reklama

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Hitchcockův klasický motiv falešného obvinění, pronásledování a záměny osob. Sabotér má, hlavně v první polovině, až vražedné tempo, některými kritizovaný Robert Cummings je podle mě výborný, záporák Norman Lloyd přímo skvělý a hudba správně nervózní. Navíc se tento černobílý snímek odehrává v opravdu rozmanitých lokacích a vrcholí na Soše svobody. I po letech od poslední projekce, opět kvalitní filmový zážitek. Starý dobrý Hollywood, ten prostě zklamat nemůže. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Ja budem v oslavných ódach veľmi skromný a opatrný...Hitch síce je ťažký frajer, jeho trademarky sú v podstate zachované. Problém vidím v rozpačitom scenári, predovšetkým jeho rozháranosti, istej naivite- nielen čo sa týka príbehu, ale aj konania postáv (rok vzniku u Maestra neberiem ako poľahčujúcu okolnosť!). Práve miestami pochybná vierohodnosť a povrchnosť scenára jemne devalvuje Hitchockovo režijné majstrovstvo. Prejavuje sa to predovšetkým pri nefungujúcej romantickej línii a celej prvej polovici príbehu. Rovnako tak hlavný hrdina mi príde toporný, rovnako ako niektoré dosť zlé štúdiové dekorácie. Hitch si za tú kritiku môže sám, nemal si nastaviť laťku tak vysoko:) Btw, milovníkom čierno-bielej obrazovej kompozície vrele odporúčam "vyčistenú", novú HD verziu- pastva pre oči! ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Je v tom pár ne zrovna dobře napsaných dialogů, postavy se párkrát zachovají v danou situaci docela divně a Cummings místy hraje docela prkenně. Ačkoli to může působit, že Sabotérovi vytýkám dost, ve skutečnosti to tak není. Tyhle mínusy v tom jsou, ale všechny v malé míře a jinak tomu už snad nemám co vytýkat. Děj mě zaujal a napínal po celou dobu, má to slušnou atmosféru, sympatického hlavního hrdinu a celkově jsem si ten film dost užil a klidně bych si ho pustil někdy znova. Takže ani tady mě Hitchcock naštěstí nezklamal. 4* ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (30)

  • Hitchcock chtěl nejprve, aby hlavního hrdinu hrál Cary Grant a darebáka Harry Carey. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (viac)

Reklama

Reklama