Reklama

Reklama

Zmiznutie starej dámy

  • Česko Zmizení staré dámy (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenzie (74)

IQ Tiqe 

všetky recenzie používateľa

Líbí se mi vývoj příběhu, nutil mě několikrát pochybovat o tom, čemu mám věřit. Líbí se mi skloubení mnoha žánrů (detektivka s lehkým nádechem komedie, romance, dramatu a válečného stylu) a prolínání mezi nimi. Líbí se mi hlavní hrdinka a líbí se mi filmy odehrávající ve vlaku. Ale nelíbí se mi, že Hitchcock nechává postavy, aby se leckdy chovaly neadekvátně situaci, nelogicky (kdosi mi vleze do pokoje a já ho nevyhodím; střílí se a já se neschovám; vůbec okolo celé střelby pokulhává logika na všechny čtyři). Přesto nelituju, že jsem si film pustil. # [viděno: monitor, sluchátka, EN sub] # příběh 8 | humor 2 | akce 2 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

kareen 

všetky recenzie používateľa

Tentokrát spíš zklamání. Nebavila mně první půlhodina v hotelu, pak se příběh přesunul do vlaku a už už to začalo vypadat na obstojný psychothriller s tajemnou zápletkou, ale bohužel z toho nakonec vzešla nepříliš povedená konspirační komedie s nezajímavým romantickým ústředním párem v čele. A závěrečná přestřelka u okna? Na svou dobu možná nářez, ale nyní už ta akční scéna působí hodně úsměvně. Pro mně jeden z těch slabších Hitchcocků. ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

"Tohle vypadá jako skladiště rekvizit masových vrahů." Skombinovať skrz na skrz typicky britskú komédiu, pametnícku romancu, konšpiračný thriller a vrstviace sa mystérium, to dokáže snáď len Hitchcock. Prvá polhodina, odohrávajúca sa v jednom hotelíku, je čistokrvná komédia bez jednoznačnej hlavnej postavy. Miesto nej tu máme paletu zaujímavých postavičiek, ktoré sa líšia nielen charakterovými črtami či zvykmi a zlozvykmi, ale aj štátnou príslušnosťou. Vzniknutá jazyková bariéra pôsobí efekt Babylonskej veže a je príčinou mnohých sprvu komických, neskôr závažných situácií a problémov. Od začiatku druhej tretiny, teda približne odchodu vlaku, do ktorého sa presúvajú naši "hrdinovia", sa situácia mení. Odrazu je v príbehu prítomná centrálna hrdinka, mladá snúbenica Iris Hendersonová, ktorá sa dostáva vinou podivného vývoja udalostí do prekérnej situácie. Tú ešte komplikuje spomínaná jazyková bariéra ako aj ignorancia postáv či ich rozdielna motivácia konania. Stará dáma, s ktorou sa Iris stretla už v hoteli a neskôr s ňou zdieľa kupé, z ničoho nič zmizne. Podľa všetkého si ju nikto nepamätá - alebo všetci klamú. Sprvu sme presviedčaní, že si Iris starú dámu pod vplyvnom úderu do hlavy len predstavovala, ale čoskoro sa začnú vynárať dôkazy o jej prítomnosti vo vlaku. Zaplieta sa do čoraz väčšej záhady a podivnej konšpirácie zdanlivo bez riešenia... Po celý čas je vo filme prítomný číry suchý britský humor, tak ako ho mám rád. Príbeh je síce pomerne naivný a ku koncu sa mi zdalo, že je príliš zjavne "hraný", ale nadhľad a rafinovaná hitchcockovská prekombinovanosť mu dávajú úplne nový rozmer. Len pre zaujímavosť, prestrelka pri vlaku v závere jasne vzdáva hold klasickým westernom, ktoré sa v tej dobe už slušne rozmohli (a s nimi aj hviezda Johna Waynea) a mám dojem, že sa odohráva v totožných lesných kulisách ako o 21 rokov neskôr slávne Na sever severozápadnou (s ktorou má film spoločný motív tajného spiknutia - žeby Hitch odkazoval sám na seba? To už nechám na vás.). Nechal som sa strhnúť a spolu s hrdinami som rozplietal spiknutie, smial sa o dušu, obhrýzal si nechty pri napínavej scéne na stene vlaku a všimol si klasického Hitchovho camea na nádraží :-) Ak nepočítam Alfred Hitchcock Presents, je toto môj tretí Hitch, a ja som takmer bezvýhradne spokojný. 95% ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Roztomilé, zábavné, napínavé, inteligentné. Dôkladná charakterizácia postáv, nabušený dejový vývin a scenáristické postupy, na ktorých sa doteraz zakladajú predlohy thrillerov. Klasické krimi, ktoré vás dokáže zaujať a strhnúť rovnako, ako hocktorý súčasný blockbuster. Nadčasovosť bola ostatne vždy jedným z parametrov geniality Alfreda Hitchcocka. Odporúčam tiež film The 39 Steps, ktorý je námetom veľmi podobný a spracovaním ešte dramatickejší a filmovejší. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser Alfred Hitchcock /Psycho, Vertigo/ natocil sympaticky a hodne prijemny spionazny film. Chvilu trva, kym sa film rozbehne, ale potom tempo diviakovi neda vydychnut, stale sa nieco deje a tempo je strhujuce. Tu sa spolu s dalsim Hitchovym filmom - 39 steps 1935 - da hovorit uz o nadcasovosti, aj po vyse 70 rokoch je toto svizna zaujimava a hodne fascinujuca podivana. Hlavne, ked sa do toho opreli herci ako Dame May Whity /Plynove lampy 1940 a Podezreni/, dalej skvela Margaret Lockwood /Nocni vlak do Mnichova 1940/ a ulohu dobre zvladal aj Michael CervenyHrob /Bitva o britanii 1969, Pahorek s istym Seanom Connerym z roku 1965/. Raz darmo, Hitch bol genius a legenda svetoveho filmu a tu uz badat znaky jeho geniality : 85 % ()

Galéria (68)

Zaujímavosti (26)

  • Britská rada filmových cenzorov nedovolila, aby boli zahraniční darebáci v scenári špecificky identifikovaní ako Nemci. Chceli sa vyhnúť politickej kontroverzii. (Arsenal83)
  • Film sa pôvodne začal točiť za réžie Neilla v Juhoslávii, lenže keď tam pri natáčaní juhoslovanská polícia zistila, že vo filme nie sú znázornení veľmi pozitívne, vyhostili celý štáb z krajiny a projekt takmer vyhasol, keby sa po roku neujal režisérskej stoličky Hitchcock. (Arsenal83)
  • Hitchcock se ve filmu objeví jako muž s cigaretou na vlakovém nástupišti. (Němi)

Reklama

Reklama