Reklama

Reklama

Zmiznutie starej dámy

  • Česko Zmizení staré dámy (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmiznutie istej starej pani guvernantnky počas jazdy trans-európskeho rýchliku zapletie mladú ženu (Margaret Lockwood) do mätúcej spleti intríg. Mysteriózna komédia, nakrútená podľa novely Ethel Lina Whiteovej "The Wheel Spins". (POMO)

Recenzie (74)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Expozícia je dosť dlhá, takže dlho som netušil, o čom film bude. A nemôže byť na filme nič lepšie, ako prekvapenie. Preto si nečítajte tunajšie obsahy. Veľmi inteligentný scenár, plný britského suchého/čierneho humoru, lepšie hlášky, ako Redgrave, by som netrúsil pri mŕtvolách ani ja. Hitch sa umne hrá s divákom, ktorý si vyfabuluje niekoľko verzií udalostí a nemôže tušiť, ktorá bude tá správna. Makety dediny, áut, vlakov atď. sú dnes naivne roztomilé, režisér z takýchto kompromisov, daných rozpočtom, asi v roku 1938 nemal veľkú radosť. Mohol sa ale plne sústrediť na budovanie chytrej zápletky a žánrového komentovania udalostí nastupujúcich v Európe. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Ani by som nepovedal, ze by Hitchcock dokazal vypravat film i tak usmevnym sposobom, ako sa mu to podarilo v tomto filme, ale niektore otazky mi tu zostali nezodpovedane. Napriklad kto zabil spevaka, ktory stale spieval vonku? Asi to nie je podstatne, ale niekomu asi liezol na nervy. No a mozno to malokoho napadlo, ale cely film mi pripominal thriller s Jodie Foster TAJEMNY LET (2005), len v tomto pripade nezmizla stara dama, ale jej dcera a nebolo to vo vlaku, ale v lietadli a nikto si na zmiznutu osobu nemohol spomenut, teda nikto ju nevidel. Na rok 1938 je to slusne natocene, mozno asi pri prvych 20-tich minutach vam bude trvat, kym sa dostanete do deja a bude vam jasne, o co tam vlastne ide, inak zvysok filmu je slusny... 27.08.2009 ____Margaret Lockwood - (Iris Henderson) +++ Michael Redgrave - (Gilbert) +++ Paul Lukas - (Dr. Hartz) +++ Dame May Whitty - (Pani Froyová) +++ Cecil Parker - (Pán Todhunter) +++ Linden Travers - (Pani Todhunterová) +++ Naunton Wayne - (Caldicott) +++ Basil Radford - (Charters) +++ Hudba: Louis Levy, Charles Williams +++ ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Hitchcock bol proste kráľ! Parádny thriller skombinovaný s komédiou a romantikou bez toho aby to pôsobilo ako bordel a bolo to skutočne napínavé, vtipné aj romantické chce naozaj veľkú dávku majstrovstva. Rozuzlenie je síce trochu pritiahnuté za vlasy ale to už k podobným filmom nejako patrilo ( a stále patrí napr. nedávny Non stop alebo Tajomný let s Jodie Foster ktorý Lady Vanishes dosť vykráda).Aj po takmer 80 rokoch výborná zábava 10/10 ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Cením si naprosto nenásilného skloubení několika filmových žánrů, od komedie přes dobrodružství a zároveň detektivní pátrání až k romanci, příběh o zmizení staré dámy z jedoucího vlaku je vyprávěn s takovou lehkostí, nadhledem a humorem, že jedna sedla na lep dřív, než by napočítala do tří.. Vyobrazené osazenstvo vlaku bylo k popukání, každý měl své vlastní důvody/motivace a teprve v okamžiku, kdy se je divák dozvídá, vše do sebe bezchybně zapadne.. Přihlédnu-li k roku vzniku snímku, asi tuším, co chtěl pan Hitchcock sdělit.. U mě se mu to povedlo na výbornou.. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Spolu s 'The 39 Steps' najlepší Hitchov film z jeho anglického obdobia tvorby. To, že Sir si vie poradiť s trefným a milým odľahčením situácií som už zistil v neskoršom 'Mr. & Mrs. Smith', ale o akčných scénach zatiaľ v jeho filmoch nebola ani zmienka a tu ich zvládol perfektne. S ohľadom na vek filmu veľmi svižná práca kamery a výborná hudba. Zo začiatku sa film síce trošku vlečie, divák nevie, čo ho čaká, pretože k žiadnemu žánru sa film zatiaľ nehlási. Po hlavnom zvrate (cca 30minútach) sa však roztáča kolotoč skvelých hlášok, napínavej thrillerovej atmosféry, skvelých hereckých výkonov s množstvom zaujímavých postáv, znamenite presnej réžie a skvelej kamery; a točí sa neprestajne až do konca. 85%. ()

Galéria (68)

Zaujímavosti (26)

  • Aby sa dosiahol realistický efekt, Alfred Hitchcock trval na tom, že na pozadí by nemala byť žiadna hudba okrem začiatku a konca. (Arsenal83)
  • Michael Redgrave v hlavnej mužskej úlohe bol vychádzajúcou hviezdou divadla, ale v kine ho vôbec nepoznali. Najprv sa zdráhal prijať svoju úlohu Gilberta, ale presvedčil ho kamarát a kolega John Gielgud. Redgraveova prvá hlavná úloha z neho nakoniec urobila medzinárodnú hviezdu. (Arsenal83)
  • Film sa pôvodne začal točiť za réžie Neilla v Juhoslávii, lenže keď tam pri natáčaní juhoslovanská polícia zistila, že vo filme nie sú znázornení veľmi pozitívne, vyhostili celý štáb z krajiny a projekt takmer vyhasol, keby sa po roku neujal režisérskej stoličky Hitchcock. (Arsenal83)

Reklama

Reklama