Reklama

Reklama

Zahraniční dopisovatel

  • USA Foreign Correspondent (viac)
Trailer

Alfredu Hitchcockovi se ve svém prvním hollywoodském dobrodružném thrilleru podařilo spojit aktuální téma druhé světové války s atraktivní a záměrně zcela nepravděpodobnou špionážní zápletkou. Hrdinou je americký novinář Johnny Jones, který je redakcí vyslán do Evropy pozorovat válečnou situaci, přičemž se však zaplete do složité špionážní hry, falešných atentátů a politicky motivovaných únosů. Film rozvíjí pro Alfreda Hitchcocka tak typický motiv nevinného člověka, jenž se náhodou zaplete do dobrodružství ve světě lidí, kteří mají do nevinnosti daleko. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (56)

EdaS 

všetky recenzie používateľa

Snad změním názor, až uvidím lepší kopii, ale Zahraniční dopisovatel trochu trpí přílišnou délkou, překombinovaností a spoustou postav, ke kterým si člověk nemá čas vytvořit nějaký větší vztah. Nicméně závěr patří k těm nejsilnějším momentům Hitchovy filmografie (havárie letadla a proslov k Američanům). P.S. Ten uváděný Director´s cut by se měl spíš jmenovat German cut, protože v Německu film nejdřív do roku 1960 neuváděli a potom z něj vystříhali aspoň 22 minut. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Vojnová a predvojnová dráma o ťažkých časoch pred vypuknutím 2. svetovej vojny a o absolútnej nevedomosti Američanov o Európe a ľudských vzťahov v nej panujúcich. Rozhodujúcim mementom sú peniaze a moc nad ľuďmi. Svojim spôsobom film chápem aj ako protivojnový film. Film bol dokončený 29.5.1940, kedy v Európe už zúrila vojna a Alfred Hitchcock navštívil Londýn, vrátil sa do Ameriky 3.7.1940 a oznámil, že nemecké bombardovanie Veľkej Británie sa očakáva kedykoľvek. V skutočnosti nálety začali o týždeň 10.7.1940 čo je aj dátum začiatky Bitky o Britániu ()

Reklama

Mol 

všetky recenzie používateľa

ID YOU KNEW HOW MUCH I LOVE YOU, YOU'D FAINT! Jako jo pecka. Holandští mlynáři unáší významnou persónu, pana Van Meera, aby z něj vytřískali co je to bod 27. Mají však smůlu, neboť jim cestu zkříží nebojácný novinář Johnny Jones, který propadne závislosti na slečně Carol Fisherové. Film sype a nakonec mě málem rozbulel jako třináctku v kině na Titaniku, ale opravdu jen málem, protože pan Fisher nebyl zrovna Leo DiCaprio. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

To, ze je Hitchcock veden jako jeden z nejlepsich reziseru v historii kinematografie je fakt a ja s nim zcela souhlasim. Jeho tvorba je nadcasova a vetsinou pracoval s vybornym scenarem. Zahranicni dopisovatel neni vyjimkou, bohuzel je dej filmu strasne roztahany a myslim, ze zbytecne. Romanticke lince jsem neveril, zvlast, kdyz si na lodi vzajemne povi, ze se chteji vzit..., pusobi az trapne. Bohuzel se mi nepovedlo se s zadnou postavou ztotoznit, coz na hodnoceni nikdy neprida. Nektere sceny jsou ovsem vynikajici, at uz atmosferou (mlyn v Holandsku), napetim (navsteva kostelni veze) ci technickym zpracovanim (letadlo a nasledna plavba po mori). Chapu, ze byl rok 1940, presto zaverecny proslov k americkemu lidu rozhodl v me nerozvaznosti v hodnoceni a ctvrtou hvezdicku jsem nakonec nepridal. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Americký, rýdzo dobrodružný až nadľahčený, pohľad na 2. svetovú vojnu v jej priebehu. Veľmi zdĺhavý pohľad. Chápem, že aj Hitchcock chcel priložiť ruku k dielu vo vtedajšej vojnovej situácii, aj vzhľadom na fakt, že je britským rodákom, ale tento film mu celkom nevyšiel. Nemá totiž dostatočnú atmosféru, ani napätie, ani nejaký silný príbeh, ktorý by diváka pripútal do kresla. Konšpirácie a sprisahania striedajú ďalšie konšpirácie, a hlavný hrdina sa do nich dostáva neúmyselne, náhodou a nič v podstate neeskaluje. Záporáci sú slabučkí a tak to stojí iba na ústrednej dvojke milencov a aj keď sú obaja sympatickí, na to, aby sami ťahali film, to nestačí. Samozrejme, ako pocta vojnovým doručovateľom a ako je dôležitá ich práca, to má zmysel. Musím tiež pochváliť stroskotanie lietadla na mori - to je vzhľadom na rok vzniku perfektne spravené. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (19)

  • Väčšina hotelového personálu zdržiavajúceho sa v Jonesovom (Joel McCrea) apartmáne rozpráva po nemecky, hoci na základe faktu, že je hotel Europe situovaný v Amsterdame, by to mala byť holandčina. (beso74)
  • Hitchcock vzhledem ke smlouvě se Selznickem obdržel za film mnohonásobně nižší honorář, než bylo tehdy pro režiséra jeho kvalit v Hollywoodu běžné. (ČSFD)
  • Producent Walter Wanger pracoval na filme niekoľko rokov. Pôvodne bol príbeh zasadený do španielskej občianskej vojny, ale keďže tá skončila príliš rýchlo, prestala byť táto téma pre divákov atraktívna. Wanger sa ju teda rozhodol zaktualizovať, a tak príbeh stále podľa vývoja politickej situácie v Európe prepisoval. Kým padla posledná klapka, stihol zapojiť do práce až 14 scenáristov. (beso74)

Reklama

Reklama