Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (113)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Neviem prečo, ale až tak mi tento film nesadol. Nevzbudil vo mne ten hnev ani emotívnosť. Téma šikany bola oveľa lepšie znázornená vo filme Zlo, hoci samotné prostredie bolo iné, no tam som mal naozaj rozpumpovanú krv v žilách Tu to neprišlo, napriek tomu, že je to natočené podľa skutočnosti. Proste nestrhol. Viac ma strhli svedectvá v komentároch tu na čsfd, ktoré potvrdzujú, že takéto veci sa naozaj dejú. Lars Mikkelsen bol ale výborný záporák. ()

evulienka3 

všetky recenzie používateľa

Vesmírna odysea 1969 v dánskom vydaní. Nie však o neposlušných strojoch, ale o "neposlušných" deťoch. Nechcem si ani predstavovať, ako to v tých časoch skutočne v týchto domovoch fungovalo, ale musela to byť sila, keďže sa tejto téme venuje nemalé množstvo severskej kinematografie. Možno si poviete jeden z mnohých (filmov) a možno vás ani nijako špeciálne nezaujme...to nechám na vás. Ja som spokojná. Možno je to tým, že keď filmy prekladám a teda ich pozerám pomaly a niektoré scény vidím niekoľkonásobne za sebou, mám pocit, akoby som film dokázala viac precítiť a všimnúť si aj ten najmenší detail, ktorý môže pri klasickom jednom pozretí uniknúť. Chlapci to zahrali skvele, Lars Mikkelsen úplne geniálne a ako bonus som tam ešte mala aj môj milovaný "zásah prozreteľnosti". Ja ku spokojnosti niekedy naozaj viac nepotrebujem... ()

Reklama

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Pá věcí mi přišlo dost nepravděpodobných (ač podle skutečné události) a celkově mě to až tak nechytlo. Na dané téma jsem totiž viděl už lepší filmy (Dogani a Kolonie), takže jsem i přes slušnou trýznivost věděl, co jak bude, a tím pádem jsem se do toho celou dobu nedokázal pořádně vžít. Ale špatné to nebylo. 70% ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

Další drsný film z různých ústavů pro děti, kterých se začíná rojit čím dál víc (poslední Freistatt) a je to o to šílenější, že jsou podle skutečných událostí. Nikdy nebudu schopná pochopit jednání takových lidí, jako byl například ředitel a jemu podobní. Že tam dojde i k jiným zvrácenostem bylo tudíž nabíledni. Když se tak na tyhle filmy dívám, tak se nedivím, že scéna s kladivem musela přijít a když ne tohle, tak by to bylo něco jiného. Je zvláštní, že to tak dlouho procházelo a nikdo ani nemuknul. Strach je asi to, co jim bránilo ozvat se dřív, protože následky jakékoli represe byly takové, že to dětem zavřelo ústa. Lars toho hajzla hrál odporně na výbornou a moje známá Sofie zase tu druhou stranu, kde její srdce přece jen fungovalo a v té "náhodné" správné chvíli reagovalo jak mělo. A Elmer a Erik byli moc prima bráchové. Celkově chválím za casting. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších zážitkov za posledné roky, ktorý pochopiteľne neprichádza z hollywoodu, ktorý zdá sa prešľapuje na mieste a recykluje dookola to isté, česť výnimkám. ešteže filmy točí aj niekto iný. Dánsky film Ten deň príde vás, alebo trúfam si povedať prevažnú väčšinu divákov zomelie. Nielen, že má čo povedať, pretože príbeh je silný, ono je aj obsadený a zahraný tak, že je jednoducho nezabudnuteľný. Hlavní detskí predstavitelia hrajú tak presvedčivo, až mi to hlava neberie. Chlapci zo seba vymáčkli maximum a riaditeľ školy je záporná postava, akú sme už vééľmi dlho nevideli a na akú len tak nezabudnete. Učiteľka zase milá a príjemná, jednoducho všetko sa skvele dopĺňa, film bez slabého miesta, ktorý pevne chytí za srdce a mnohých dojme k slzám. Viac takých filmov. Čistých 100% jak mníchova posteľná bielizeň. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (5)

  • Začiatok deja filmu je zasadený na jeseň 1967. Malý Elmer, ktorý túži byť astronautom, poučuje ostatných chovancov v ústave, že doposiaľ ešte nebol vo vesmíre človek, iba zvieratá (ktoré tam umreli). Prvý človek však cestoval do vesmíru v apríli 1961 a v tom čase tak malo za sebou cestu do kozmu až 31 ľudí. (jakeer)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „The Bird's The World“ od The Rivingtons. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. dubna 2016 v dánském Odense. (Varan)

Súvisiace novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (viac)

Reklama

Reklama