Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (113)

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

Jedným slovom desivé! Človeku sa až rozum zastavuje, že takéto svine v ľudskej podobe žijú medzi nami. Keď sa niekoľko takýchto sviní zíde vo vedení sirotinca a navzájom sa kryjú, tak z toho pre tie deti nemôže vzniknúť nič iné ako nočná mora. Na toho riaditeľa sa mi stačilo len pozrieť a už mi bolo až fyzicky zle. Vlastne ten film bol v podstate horor, celý čas pôsobil tak silnou negatívnou energiou, že mi bolo zle od začiatku až do konca. Je to v podstate kompliment, ale, žiaľ, je utrpením tento film sledovať. Snáď jediná výtka smeruje k môjmu silnému podozreniu, že to koncentrované zlo bolo oproti skutočnosti prehnané, aby bol divák čo najviac šokovaný. Mimochodom, keď sa tak pozerám na kvalitné dánske filmy, ktoré som videl v posledných rokoch (tento, Zložka 64, Pod pieskom), zisťujem jednu zaujímavú vec. Všetky tie filmy sú na základe skutočných udalostí (nie až tak vzdialených) a všetky vrhajú na Dánov veľmi zlé svetlo. Vždy tam ide o skupinu ľudí so zodpovednosťou za mladých, ktorá vedome pácha nejaké strašné zlo, čo by nebolo možné, nebyť skupiny ľudí okolo, ktorá to ticho toleruje. Navyše ešte aj filmy, ktoré nevychádzajú priamo zo skutočných udalostí (Muži, ktorí nenávidia ženy, Hon), sú zase o nejakých strašných úchyloch. Tak neviem, čo si mám o tom myslieť. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Neviem prečo, ale až tak mi tento film nesadol. Nevzbudil vo mne ten hnev ani emotívnosť. Téma šikany bola oveľa lepšie znázornená vo filme Zlo, hoci samotné prostredie bolo iné, no tam som mal naozaj rozpumpovanú krv v žilách Tu to neprišlo, napriek tomu, že je to natočené podľa skutočnosti. Proste nestrhol. Viac ma strhli svedectvá v komentároch tu na čsfd, ktoré potvrdzujú, že takéto veci sa naozaj dejú. Lars Mikkelsen bol ale výborný záporák. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Severania proste tie drámy vedia točiť parádne (škoda, že sa to nedá povedať aj o ostatných žánroch). Už po prečítaní námetu som tušil, že toto ma bude určite baviť, a tak sa aj stalo. Tá nádej prudko kontrastujúca s beznádejou tu hrala naozaj ústrednú rolu. Smutné, že takéto niečo obdobné sa aj v skutočnosti stalo. Strach udržiavaný kvalitnou šikanou držal chlapcov poriadne na uzde. Nič proti disciplíne, ale toto bolo moc! Čo sa týka rozuzlenia zápletky, tak to mi prišlo trochu moc naivné. Čo akože čakal ten geniálny riaditeľ, keď dal chlapcovi "dovolenku" na výlet? A k čomu bolo dobré takéto absurdné riešenie? To ma trochu sklamalo. Aj keď veľké zmeny si asi občas fakt vyžadujú výstredné činy. Až na spomínané naivnosti a absurdnosti, veľmi dobré! ()

pornogrind 

všetky recenzie používateľa

Na film odkazovali některé komentáře uživatelů u filmu Fog in August(2016). S tím, že jde o lepší film. Tak jsem byl natěšenej a očekával něco obdobnýho. Nemůžu ale tvrdit, že jsem dostal to co jsem očekával. Srovnávat tyhle dva filmy mi přijde jako naprostá hloupost. Der kommen en dag sice přichází se silným tématem což je kruté zacházení chlapců v ústavech ale ruku na srdce. Takových filmů už bylo natočeno několik a řekl bych, že i lepších. Proto se nemůžu ubránit zklamání a moje hodnocení jsou jen 3lepší hvězdy. ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Uff, další dětský domov, další tyranie. Tentokrát se v něm ocitnou dva sourozenci a oba tam téměř přijdou o život. Dánové tato dramata umějí na jedničku. Ale včerejší německý Freistatt mě oslovil o chlup víc. Tento film je více o dětech, mladšímu bratru je kolem 6-7 let. Jeho starší bratr se pokouší ho chránit, ale nakonec se situace úplně obrátí. Předčasně dospělé děti čelí nelítostnému režimu v sirotčinci i v zemi a všeho schopným úřadům. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (5)

  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „The Bird's The World“ od The Rivingtons. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. dubna 2016 v dánském Odense. (Varan)
  • Herec Lars Ranthe, který hrál jednoho z tyranských vychovatelů Tofta Lassena, během natáčení nemluvil s ostatními herci, a to z důvodu, aby scény působily co nejvíc reálně. Na plac tedy chodil až když se natáčelo a při některých krutých scénách z něj měli dětští herci skutečný strach. (Tet.Ew)

Súvisiace novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (viac)

Reklama

Reklama