Reklama

Reklama

Útok na maratón: Teror v Bostone

  • Česko Den patriotů (viac)
Trailer 4

VOD (1)

Akčný triler Útok na maratón: Teror v Bostone rozpráva pôsobivý príbeh ľudí, ktorí prejavili neuveriteľnú odvahu a silu tvárou v tvár tragédii a nepriazni osudu. Snímka natočená podľa skutočných udalostí, ktoré nasledovali po bombovom útoku na bostonskom maratóne, detailne zachytáva jeden z najdômyselnejších a najlepšie koordinovaných honov na atentátnikov v dejinách. Bombový útok na bostonský maratón v roku 2013 otriasol životmi ľudí a otestoval nezlomnosť amerického ducha. Bezprostredne po ňom sa však celé mesto zomklo, aby postavilo útočníkov pred spravodlivosť skôr, než stihnú napáchať ďalšie škody. Namiesto toho, aby prepadli panike a strachu, obyvatelia Bostonu spojili svoje sily a v honbe za spoločným nepriateľom uprednostnili vzájomnú solidaritu pred rozvratom. Film čerpá z príbehov skutočných ľudí vrátane tímu záchranárov, vyšetrovateľov i vládnych úradníkov, ktorí neúnavne pracovali na dolapení útočníkov v rekordnom čase, a tiež samotných preživších. (TV Markíza)

(viac)

Videá (8)

Trailer 4

Recenzie (339)

tron 

všetky recenzie používateľa

Kebyže Peter Berg a Mark Wahlberg spolu nakrútia ešte 8 filmov, vôbec by mi to nevadilo, pretože po Deepwater Horizon je Patriots Day druhou nenápadnou peckou, ktorá papierovo neznie zázračne, ale už po prvých minútach vás upúta a nepustí do konca. A na tom konci budete strhaní, smutní, ale zároveň dojatí a vnútorne naplnení. Myslel som si, že ma to bude neskutočne nudiť a zdanlivo prehnaná minutáž ma tiež veľmi odrádzala, nakoniec sme si to ale s pani manželkou pozreli a neviem, komu z nás sa to páčilo viac. V pár vetách sa to s americkým patriotizmom jemne preháňa, ale inak je Berg relatívne nad vecou, nesnaží sa démonizovať moslimov. Naopak, občas si dokonca pichne do vlastného hniezda (sprisahanecká teória o 11. septembri). Akcie je máličko, ale keď už sa niečo objaví, je to intenzívne. A veľa tomu dodáva i dokumentárny štýl rozprávania a super herci v podporných roličkách (Bacon, Goodman, J.K. Simmons). ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Dobře uchopený styl vyprávění. Seznamovačka s hlavními hrdiny a zároveň vysvětlení koncepce dějového spletence, klíčová událost bombového útoku a postupně se utahující smyčka. Něco podobného velmi zdatně fungovalo například v Zero Dark Thirty s tím rozdílem. že byl lépe dramaturgicky vybalancovaný. V Patriots Day je spousta patetického balastu v podobě výpovědi skutečných svědků události a různá moudra hlavních hrdinů, která nejsou příliš na místě a když, tak jsou prostě nešikovně uchopené. Pomine-li divák tedy tento neduh a fakt, že si z celého filmu krade dobrých 10-20 minut, nelze se neudivovat nad tím, jak má Berg v malíčku akci a dynamiku akčích pasáží, protože jeho přestřelka v ulících je frenetická, těkavá a přitom neskutečně syrová a přehledná. Zároveň scéna, za kterou měly idealně naběhnout závěrečné titulky. Kdyby uměl pracovat s postavami a s gradací příběhu tak jako Michael Mann, tak si všichni pískáme, protože by to byl plný počet. ()

Reklama

ARI50 

všetky recenzie používateľa

Bál jsem se toho jak je film moc dlouhý ale nakonec to ani nevadí, střídání reálných a filmových záběru bylo velmi povedené, příběh a lapeni atentátníku strhující i když při přestřelce policajti dostávali co proto, a nakonec byli tak zmateni že šli pro ti sobě tak dokázali přes všechny nástrahy chytit atentátníky, konec velmi působivý, herecké obsazení filmu se velmi dobře vybralo. ()

malylada 

všetky recenzie používateľa

Hlavní problém filmu je především scénář, snažící se extrémně akčně popisovat tragickou událost, která není na papíře nikterak poutavá, a nejsem si zcela jistý, zda se hodí pro zfilmování. Berg v rámci možností natočil maximu, co šlo a podařilo se mu poslední část filmu přenést ve stylu Patroly, sugestivně a realisticky. Nedá se upřít snaha pracovat s hrdiny tragické události, ale samy o sobě nejsou tolik zajímavé, aby táhly film a některé dostávají minimum prostoru. Typický závěr se skutečnými účastníky vyzní úplně do prázdna a cílená podbízivost vyloženě hraje na nervy. Co mi vadilo, tak určitá přehnanost zpracování a jakým způsobem všichni táhnou za jeden provaz, včetně "úředníků". Chápu, že taková tragédie lidi spojuje, ale zajímalo by mě, nakolik z toho byl odraz skutečnosti......6/10 ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Iste bola to obrovská tragédia. A celý proces honby za páchateľmi je spravený formálne bezchybne. Či už sa jedná o únos Číňana alebo o prestrelku na pokojnej ulici. Berg sa snaží zrekonštruovať najsilnejšie momenty. A z preživších sa snaží spraviť hodnoverné a komplexné postavy. Preto tu figuruje toľko mien. Ale nejakého hrdinu tu nemáme. Všetko je to kolektívna snaha o dopadnutie. Občas zažiari Wahlberg, občas J.K. Simmons a takto ideme stále dopredu. Tým, že základný kameň je samotná udalosť, zabúdame na hĺbku postáv, vzájomné vzťahy a nejaký presah voči divákovi. Je to natočené pekne ale necítiť z toho žiadnu silnejšiu emóciu. A keď už príde je príliš vykonštruovaná než, aby skutočne ulahodila. Na taký ľudský príbeh o neľudskom čine je tam toho, čoho sa chystiť, trestuhodne málo. Veľa hercov je tu skrátka len tak do počtu. Bergovi chýba osobitosť režiséra s myšlienkou. Ťahá svoje filmy posledného obdobia smerom ku konzumentovi, ktorý nepotrebuje rozmýšľať. Stačí ak tam dá nálepku - Toto sa naozaj stalo. Mne to ale akosi nestačí. Dokonca aj Ross s Reznorom sú tu akýsi nevýrazní. ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (27)

  • Scéna dopadení a zatčení Dzhokhara Tsarnaeva (Alex Wolff) byla natočena v den druhého výročí jeho skutečného dopadení. (Dr Lizal)
  • Největší hvězda místního baseballového týmu David Ortiz 20. 4. 2013 pronesl legendární proslov na stadionu Fenway park, který ukončil slovy. "This is our f*cking city. And nobody's going to dictate our freedom. Stay strong!" ("Tohle je, sakra, naše město. A nikdo nám nebude diktovat, jak být svobodní. Zůstaňme silní!") Tohoto proslovu se dočkáme i ve filmu a to přímo z úst Davida Ortize. Jen pro doplnění: Red Sox vyhráli celou sezonu 2013 a první místo, kam fanoušci a někteří hráči po skončení oslav na stadionu zamířili, byla cílová rovinka bostonského maratonu. (kubsov)

Reklama

Reklama