Reklama

Reklama

Epizódy(3)

Obsahy(1)

Berlín 1956: Na pôde tradičnej tanečnej školy "Galant" dochádza k zrážke dvoch svetov a rozpútaniu boja medzi prudérnosťou a emancipáciou. Caterina Schöllacková (Claudia Michelsen), majiteľka školy a matka troch dcér súcich na vydávanie, sa snaží integrovať seba a svoje dcéry do hierarchicky štruktúrovanej spoločnosti. Zdá sa, že dve z jej dcér dodržiavajú želanie svojej matky: Helga (Maria Ehrich) na prvý pohľad urobila vďaka manželstvu s právnikom Wolfgangom von Boostom (August Wittgenstein) brilantný krok. Zdravotná sestra Eva (Emilia Schüle) robí všetko, čo môže, aby sa vydala za profesora Fassbendera (Heino Ferch). Iba Monika (Sonja Gerhardt), prostredná dcéra, odmietne vopred danú životnú cestu a objaví pre seba rock'n'roll. Príbeh Moniky a jej dvoch sestier reprezentuje osudy mnohých žien v čase, keď bolo ich miesto v domácnosti, aby slúžili potrebám svojich manželov. Zároveň však ženy tejto generácie hľadali novú ženskú identitu a inšpirovali sa rastúcim dopytom po rovnakých právach. Toto je príbeh o generácii našich vlastných matiek a babiek - a filmová výzva do boja za emancipáciu žien. (TV Doma)

(viac)

Recenzie (35)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Seriál končí "a jak to bylo dál", takže pokračovanie prišlo o tri roky a ten, čo o tom netušil, nemusel byť celkom spokojný. Ponuka povojnového Nemecka z ženského pohľadu, ale takého že tradícia vs liberálne novoty. Ktoré sa dnes ukazujú ako smiešne, že niekomu vadil rock n roll, nejaké horúce tance, ale v niečom je pravda: Tá slušnosť, čo sa vytratila z tanca, kde muž bol gentleman a dáma bola proste dámou, tak to sa vytratilo a dnešné tance sú už fakt buď presexualizované alebo predrogované. Takže tá predpoveď upadajúcej morálky u zlých tradicionalistov nebola tak netrefná, ako ju seriál ukazuje. Samozrejme, liečiť homosexuálov elektro šokmi bol nezmysel, takže v tom pozitívum, ale v tej dobe bola moderná aj lobotómia. Seriál je feministický, ale záverom tak trochu bagatelizuje znásilnenie a to mi teda príde, ako keby si protirečil. ()

blackrain 

všetky recenzie používateľa

Hezky rozehraná šachová partie. Myslela jsem si, že budeme klouzat jen tak po povrchu. Povrch to má totiž fajnově zabalený. Ale to byl omyl. Ono to povrchně jenom vypadá. Seriál klame tělem. Žádná z postav není plochá. Německo se po valce pěkně zvedlo. Taneční kreace se mi moc líbily. To, co předváděla Monika a Freddy bylo úžasné. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Rozdelené Nemecko, rozdelená rodina, rozdelené rodinné hodnoty. Skvelo vystihnutá dobová atmosféra, kde sa prelína nacistická minulosť, kapitalistická prítomnosť, konzervatívne hodnoty s prichádzajúcou rockandrollovou rebéliou, postupným oslobodzovaním žien a vzťahovo-sexuálnym uvoľňovaním. I za cenu neľahkých obetí. Všetko koncentrované v osudoch rodiny, prevádzkujúcej tanečnú školu. ()

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Němcům se musí přiznat, že se na svou minulost dokážou podívat zaostřeně a zobrazit ji bez lakování na růžovo. Přestože osudy majitelky tančírny a jejích tří dcer začínají několik let po válce, stále je vidět, jak je nacismus ve společnosti a lidech všudypřítomný a jak se zvrácenými myšlenkami národního socialismu dobrovolně a dokonce s obdivem dál řídí. A to vše v seriálu, který je – přiznejme si – tak trochu červenou knihovnou naruby. Protože se řeší převážně vztahy s muži, byť tyto vztahy nekončí šťastný sňatkem, ale spíš nešťastným: a co bylo dál…. V poslední sérii už ale vztahy a zápletky působí příliš překombinovaně.  Zajímavé je, že žádná z hrdinek není sympatická, protože tu máme nacistku, udavačku, šlapku a máklou egoistku.  ----- Vyzdvihla bych výpravu, která je vynikající, ať už jde o kostýmy, účesy nebo vybavení. A také velmi reálné zobrazení tehdejších pozic určených pro muže a pro ženy (od kterých se stále a automaticky požaduje podřízení). SHRNUTÍ: I když jsou to chladné mrchy, tak ani tyhle Němky to neměly jednoduchý. ()

bllm 

všetky recenzie používateľa

Moc pěkně udělané, všechny tři série. Hezky se na to dívá, skvělá hudba, propracované kostýmy a scéna, až na to, že je to strašný mejdlo. Pozadí příběhu je zajímavý, ale postavy jednají  podle vzorce - román pro ženy 55+, nelogické jednání postav vedoucí k dalším a dalším umělým dramatům. To bolí a vy máte chuť se utopit ve Wannsee. ()

Galéria (53)

Zaujímavosti (7)

  • Prístroj na terapiu elektrošokmi použitý vo filme pochádza z Múzea psychiatrie na klinike LWL vo Warsteine​. Zobrazená nemocničná posteľ tiež pochádza z tohto zariadenia. (Arsenal83)
  • Druhý a tretí diel boli najsledovanejším televíznym programom v hlavnom vysielacom čase v Nemecku (vysielal sa na ZDF). (Arsenal83)
  • Podľa seriálu vznikol muzikál, ktorý mal 28. novembra 2021 premiéru v berlínskom Theater des Westens. (Arsenal83)

Reklama

Reklama