Reklama

Reklama

Taliančina pre začiatočníkov

  • Česko Italština pro začátečníky (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisérce se podařilo natočit milý film o pětici obyvatel jednoho města, které spojují jejich povahy - jsou nejistí ve svém počínání, lehce zranitelní a stále ještě bez partnerů. Jedné zimy se všichni zapíší do večerních kurzů italštiny a všichni se také stanou obětí série nečekaných náhod.Stále sklíčený Andreas se nepříliš úspěšně snaží nahradit místního faráře. V té samé době se prodavačka Olympia rozhodne vzepřít dominantnímu otci a učinit krok, ke kterému se dosud nikdy neodhodlala. Zvláště introvertní kadeřnice Karen odhaluje matčino poněkud temné tajemství. Zlostný a agresivní Halvfinn se snaží vyrovnat s náhlým setkáním s láskou a jeho nejlepší přítel Jørgen Mortensen se pokouší kde komu pomoci, bez ohledu na své vlastní problémy. Jak dny ubíhají, všichni pomalu poznávají, že dostali nečekanou šanci změnit své dosavadní životy a vstoupit do šťastnějších dnů

Lone Scherfigová získala na Berlínském festivalu cenu FIPRESCI za řežijní přínos v hnutí Dogma za to, že dovolila hercům vnést do filmu humor a lidskost, a Stříbrného medvěda za režii, v Praze byl film úspěšně uveden na Dnech evropského filmu 2002. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (107)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Civilný, nenáročný dogma film so sviežim humorom a sympatickými postavami. Farár, hotelový zriadenec, predavač v bufete na štadióne, kaderníčka, cukrárka, čašníčka, sestrička v nemocnici sa z rôznych dôvodov prihlásia na kurz taliančiny pre začiatočníkov. Hlavným dôvodom je však zrejme obyčajná ľudská túžba nebyť vo voľnom čase tak zúfalo sám a niečo podniknúť. Ani jeden z nich tento jazyk nepotrebuje nejako zvlášť pracovne. Po smrti učiteľa to vyzerá, že krúžok sa rozpadne, nakoľko zohnať náhradu nie je ľahké a oproti takej keramike ho navštevuje primálo ľudí. A hoci to vyzerá beznádejne riešenie sa nájde. Rovnako sa nájdu ľudia z krúžku navzájom medzi sebou, a možno z toho bude aj nejaká láska. Príjemné pozeranie do každého počasia, dokáže zahnať smutnú náladu. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ja si pri čítaní desiatich pravidiel Dogmy nie som istý,či je tento film jej typickým zástupcom. Predsa mi len v porovnaní s Vinterbergom a Von Trierom pripadal podstatne normálnejší a prístupnejší (nič proti nim, samozrejme). Je to film zo života obyčajných ľudí, takže bude každému normálnemu divákovi blízky. Kedysi som chodil na jazykovú školu na angličtinu pre pokročilých, ale podobným spôsobom sa tam naše vzťahy nerozvinuli. Práve vedľa pozerám na priepastný časový rozdiel medzi uvedením filmu v ČR a SR, bohužiaľ sa medzičasom pri klubových filmoch až tak veľa nezmenilo. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

dat dohromady takéto tipky ľudí, to sa dá snáď len vo filme, v skutočnom živote by to bola náhoda ale sakramentsky krásna. Zaujímaví herci (farár akoby nášmu danovi danglovi z oka vypadol) zaujímavý dej, človeku sa chcelo všetkým držať palce aby to dopadlo tak ako to napokon dopadlo. Vo filme sa stretli naozaj všetky atribúty žánru troška romantiky troška komédie a troška drámy. titulkovanie na záver sa mi naozaj páčilo. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Presne jak napsala Heraldika. Ze zacatku Vam nikdo z postav neprijde nijak sympaticky, postupem casu si ale najdete svoji cestu snad ke vsem. Tento film neni klasicka komedie, je nasata ale spoustou cerneho humoru. Dansky rukopis je velice citelny a zajimalo by me, zda by danske tvorba byla tak citelna i bez dogmy 95?! Mne je ale dansky film maximalne po chuti a pro me ma tato mala zeme nejvice nadanych a relativne mladych reziseru ze vsech evropskych zemi. Velice kvalitni herecke vykony a scenar ( i pres kupu mrtvych ). ()

Philippa 

všetky recenzie používateľa

S trochou životních zkušeností si tento film zamilujete. Bez problémů se zapíšete do kurzu Italštiny pro začátečníky a vašimi spolužáky budou právě oni. Ano, jsou přesně takoví, jak se píše v obsahu. Jsou nešikovní, osamělí, nešťastní, zranitelní, bez partnerů, pláčou pro své ne zrovna ideální rodiče.....budete se s nimi učit, budete je chápat, budete jim přát jen to nejlepší a držet jim palce a na konci možná budete i umět trochu italsky.Ale tím hlavním je ,že ve vás alespoň na chvíli zůstne velmi příjemný pocit a to je to, oč běží..... ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (2)

  • Filmová společnost Zentropa v roce 2010 uznala, že film obsahuje "tematické podobnosti" s knihou „Evening Class“ irského spisovatele Maeve Binchy. Přestože nedošlo přímo k porušení autorských práv, společnost mu vyplatila odškodnění (přesnou výši neuvedla). Režisérka Lone Scherfig trvá na tom, že se jedná o její originální nápad, a nařčení dánskými médii z krádeže striktně odmítla. (bonolennes)

Reklama

Reklama