Reklama

Reklama

Taliančina pre začiatočníkov

  • Česko Italština pro začátečníky (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisérce se podařilo natočit milý film o pětici obyvatel jednoho města, které spojují jejich povahy - jsou nejistí ve svém počínání, lehce zranitelní a stále ještě bez partnerů. Jedné zimy se všichni zapíší do večerních kurzů italštiny a všichni se také stanou obětí série nečekaných náhod.Stále sklíčený Andreas se nepříliš úspěšně snaží nahradit místního faráře. V té samé době se prodavačka Olympia rozhodne vzepřít dominantnímu otci a učinit krok, ke kterému se dosud nikdy neodhodlala. Zvláště introvertní kadeřnice Karen odhaluje matčino poněkud temné tajemství. Zlostný a agresivní Halvfinn se snaží vyrovnat s náhlým setkáním s láskou a jeho nejlepší přítel Jørgen Mortensen se pokouší kde komu pomoci, bez ohledu na své vlastní problémy. Jak dny ubíhají, všichni pomalu poznávají, že dostali nečekanou šanci změnit své dosavadní životy a vstoupit do šťastnějších dnů

Lone Scherfigová získala na Berlínském festivalu cenu FIPRESCI za řežijní přínos v hnutí Dogma za to, že dovolila hercům vnést do filmu humor a lidskost, a Stříbrného medvěda za režii, v Praze byl film úspěšně uveden na Dnech evropského filmu 2002. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (107)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ja si pri čítaní desiatich pravidiel Dogmy nie som istý,či je tento film jej typickým zástupcom. Predsa mi len v porovnaní s Vinterbergom a Von Trierom pripadal podstatne normálnejší a prístupnejší (nič proti nim, samozrejme). Je to film zo života obyčajných ľudí, takže bude každému normálnemu divákovi blízky. Kedysi som chodil na jazykovú školu na angličtinu pre pokročilých, ale podobným spôsobom sa tam naše vzťahy nerozvinuli. Práve vedľa pozerám na priepastný časový rozdiel medzi uvedením filmu v ČR a SR, bohužiaľ sa medzičasom pri klubových filmoch až tak veľa nezmenilo. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Žeby ma Taliančina pre začiatočníkov výraznejšie nadchla sa nedá povedať. S ohľadom na spracovanie, úroveň humoru, atmosféru, chémiu medzi jednotlivými postavami a dialógmi som bol po celý čas rozhodnutý ohodnotiť snímok iba priemerne. Veľa vecí mi však došlo až so samotným koncom, pričom to hlavné a pocitovo príjemné sa dostavilo až pri poslednom spoločnom posedení všetkých zúčastnených. Vtedy mi všetko nádherne zacvaklo, skrátka treba len vydržať a ono to príde. 70/100 ()

Reklama

Narya89 

všetky recenzie používateľa

Obyčejné příběhy obyčejných lidí, jež se "náhodou" propojí tomto trochu zvláštním severském snímku od Lone Scherfigové na jednom kurzu italštiny. V podstatě jsou to takové příběhy o lásce, rodinných problémech a běžných starostech života, které, sice s trochu pomalým rozjezdem, dokáží vyvolat na tváři úsměv, sympatie a pochopení. 70% ()

EdaS 

všetky recenzie používateľa

Docela hodně se mi to líbilo, ale mám pocit, že kdyby to natočili úplně stejně v Hollywoodu (se statickou kamerou a anglicky, samozřejmě), všichni by tomu ostošest vyčítali citové vydírání diváka (naturalistický a depresivní úvod) a pohádkový závěr. Jinak však není co vyčítat, protože divák si jednotlivé hrdiny skutečně zamiluje a fandí jim až k zaslouženému (byť v životě dost nepravděpodobnému) happy endu. ()

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Netrvá to dlouho, asi jen 20 nebo 30 minut a tenhle příběh do sebe začne zapadat, jako ta skoro nejdokonalejší skládačka na světě. Partička lidí, které osud a náhoda spojí cesty dohromady v jednom blíže neurčeném městečku a všichni s velkou touhou zdokonalit se v kurzu italštiny. Velmi inteligentní, místy i hodně vtipná komedie o tom, že all you need is love. Jenom na to ostříhání, na to si budete muset nějaký čas počkat. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (2)

  • Filmová společnost Zentropa v roce 2010 uznala, že film obsahuje "tematické podobnosti" s knihou „Evening Class“ irského spisovatele Maeve Binchy. Přestože nedošlo přímo k porušení autorských práv, společnost mu vyplatila odškodnění (přesnou výši neuvedla). Režisérka Lone Scherfig trvá na tom, že se jedná o její originální nápad, a nařčení dánskými médii z krádeže striktně odmítla. (bonolennes)

Reklama

Reklama