Reklama

Reklama

Príbeh deväťdesiatročného Zeva Guttmana (Christopher Plummer), sužovaného zlyhávajúcou pamäťou, ktorý trávi posledné roky života v pokoji opatrovateľského domu. Týždeň po smrti milovanej ženy Ruth náhle dostane šokujúci list od blízkeho priateľa Maxa (Martin Landau) a s ním balík peňazí. Zev aj Max prežili koncentračný tábor v Osvienčime ako jediní z ich rodín. Odvtedy uplynulo už sedemdesiat rokov, no  oni si stále pamätajú tvár muža, ktorý ich blízkych poslal na smrť. Z listu sa Zev dozvie, že tento muž bezprostredne po skončení vojny utiekol z Nemecka a odvtedy sa skrýva v Spojených štátoch pod cudzou identitou. Napriek tomu, že Max je pripútaný k invalidnému vozíku, teší sa pevnému duševnému zdraviu. A s jeho vedením sa Zev vydá na dobrodružnú cestu naprieč kontinentmi, aby vyriekol rozsudok nad človekom, ktorý nesmie ujsť pred spravodlivosťou. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (310)

Ampi 

všetky recenzie používateľa

bortaS bIr jablu'DI' reH QaQqu' nay' neboli Pomsta chutná nejlépe servírovaná za studena, jak říká staré klingonské přísloví. Nicméně i 70 let stará pomsta může být hodně kořeněná a pálivá. Skončil by kapitán Von Trapp takto, kdyby v zůstal v Rakousku a nechtěl by sloužit u německé Kriegsmarine na ponorkách? Film se chytře vyhnul vzpomínkám na minulost, ale v náznacích jsou drobnosti evokující Osvětim. Jako například sprcha v koupelně nebo veřejný tlampač na autobusovém nádráží. ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Jdu do plných. Pocit hnusu, který mě ovládl, je na pováženou. Nebudu prozrazovat z čeho všeho konkrétně, každopádně velké, nadčasové téma. Objektivně je film spíše na čtyři, ale jelikož mě nečekaně vtáhl snad v každém momentu, nadsadím. Přestože jsem o něm slyšela, předčil má očekávání a o samotné finále zas až tak nešlo. ()

Reklama

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Mstitel, který se nemůže spolehnout na vlastní paměť, už tu sice byl, ale Memento je přece jen poměrně extrémní případ. Zev trpí stařeckou demencí a není schopen si zapamatovat ani to, že už je vdovec. Přesto vyráží na svou smrtící pouť vybaven odhodláním a dopisem, ve kterém si může přečíst, co a proč vlastně dělá. Přiznám se, že i když tento thriller uhání tempem devadesátiletého důchodce, po celou dobu se mi líbil. Pak však přišel závěrečný zvrat, po kterém celá hlavní zápletka přestala dávat smysl. Tedy pokud jedné z postav nepřiznáme nadpřirozené schopnosti a nepřesuneme se do žánru fantastiky. Pro mne škoda a hvězdička dolů. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Když máte dopis s instrukcemi, finanční podporu, jasný záměr a nabitý Glock, nebude vám na wiesenthalovské stezce odplaty překážet stařecká demence ani košile s krátkým rukávem.. Egoyan si zkušeně pohrává s napětím i očekáváním diváka (strach ze psů, záběry na sprchu, amplion, vlakové vagóny) a po malých dávkách pouští cyklon B na představy, že život lze dožít ve lži. Škoda jen, že konec (jakési přepnutí z Mementa na Angel Heart) připomínal make-up Jürgena Prochnowa. Podařený, ale přitom ne moc přesvědčivý, a když si ho pak člověk zpětně omílá v hlavě, dojde na to, že by to dost dobře fungovalo i bez něj. Kmet Christopher Plummer podává precizní výkon každou buňkou svého vetchého těla.. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"O Auschwitzi s vami nebude hovoriť..." Prečo nikto nenominoval Ch. Plummera za tento film? Bol veľmi presvedčivý, celý film stál na ňom, takmer nezliezol z obrazovky, navyše príbeh bol výborný a dokonca s pointou! Tú som síce tušil, ale to mi nijako neznížilo radosť s podareného filmu. Veľmi ma potešil Bruno Ganz v roli bývalého nemeckého vojaka a je škoda, že nedostal väčší priestor. Jurgen Prochnow sa objaví až v závere, o dosť starší než v skutočnosti je, čím treba pochváliť maskérov. Celý ten nápad s demenciou a neustálym čítaním toho istého listu bol skvelý. Ch. Plummer odohral skvele a aby som pravdu povedal, mal byť minimálne veľkým konkurentom L. DiCapria v kategórií naj. herecký výkon . Minimálne nomináciu si zaslúžil. Skvelý film, ktorému iba tesne ušiel plný počet. 80%. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (15)

  • Plummer uviedol, že ho projekt zaujal aj pre jeho nekonvenčný pohľad na historickú tému, a preto sa do neho zapojil. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Toronte, Hamilton, Sault Ste. Mary (Kanada). (Arsenal83)
  • Počas holokaustu sa väzni koncentračných táborov tetovali iba na jednom mieste, a to práve v Osvienčime. Poradové čísla dostali len väzni vybraní do práce. Ostatní väzni, ktorí prišli vlakom a boli považovaní za nespôsobilých na ťažkú ​​prácu – ako deti, mladí tínedžeri, tehotné ženy, hendikepovaní a starí ľudia – boli poslaní priamo do plynových komôr a zavraždení. Plynové komory boli maskované ako sprchy, aby sa predišlo prípadným vzburám. Tieto obete neboli nikdy registrované a nedostali žiadne tetovanie. To je jeden z dôvodov, prečo je dnes ťažké odhadnúť presný počet obetí. (Arsenal83)

Reklama

Reklama