Reklama

Reklama

Expanze

(seriál)
  • USA The Expanse
Trailer 1
Sci-Fi / Dráma / Mysteriózny
USA, (2015–2022), 46 h 56 min (Minutáž: 40–63 min)

Tvorcovia:

Mark Fergus, Hawk Ostby

Predloha:

Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)

Hrajú:

Steven Strait, Dominique Tipper, Wes Chatham, Shohreh Aghdashloo, Cas Anvar, Frankie Adams, Cara Gee, Thomas Jane, Shawn Doyle, Nadine Nicole, Florence Faivre (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(62)

Obsahy(1)

Děj se odehrává za 200 let v budoucnosti, kdy lidstvo plně kolonizovalo sluneční soustavu, ale ještě nedosáhlo ke hvězdám, na pozadí vyostřujícího se konfliktu mezi Zemí, Marsem a koloniemi v Pásu asteroidů. Detektiv Miller, narozený v Pásu, dostane úkol najít nezvěstnou mladou ženu, Juliettu Andromedu Mao. Jim Holden je prvním důstojníkem z nákladní lodě - tahače ledu Canterbury, která těží led v Saturnových prstencích a rozváží ho k asteroidům Pásu, když se svou posádkou narazí na opuštěnou loď Scopuli. Aniž by o to oba stáli, jejich osudy se protnou a zjistí, že pohřešovaná dívka je klíčem ke spiknutí nepředstavitelného měřítka. (jaaara)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (69)

Expanze (2015) 

Všetko dôležité som sa snažil napísať prostredníctvom komentárov k jednotlivým epizódam, pričom tento systém komentovania je pomerne náročný, pretože zvádza ku spoilerovaniu a klady a zápory diela sa viac menej stále opakujú. Takže krátke zhrnutie: Dejovo veľmi bohaté, konotačne sa snažiace, ako každé dobré sci-fi, odrážať súčasnú ľudskú spoločnosť a The Expanse sa to darí takmer dokonale. Asi to bude tým, že ľudstvo je stále rovnaké, bez ohľadu na technológie a množstvo populácie. Na konci druhej série to máme prednesené pekne na podnose a má to svoju logiku. Že je tu najlepším hercom Thomas Jane, to je akosi dané jeho bohatými hereckými skúsenosťami a Steven Strait proste na to nemá, viac by mu to išlo na prehliadkových mólach, ale aspoň snaha sa cení. ()

Série 1 (2015) (S01) 

The Expanse sa vybral smerom takých LOST, kde sa po jednotlivých sériách toho príliš dejovo neuzatváralo, skôr ostávalo ešte viac otázok otvorených. Osobne mi napríklad stačila jedna séria Wayward pines, kde je nám presne vysvetlené o čo ide, čiže takmer všetky položené otázky boli zodpovedané a tie nové ma až tak extra nezaujímajú, aby som so seriálom pokračoval, chem, aby mi po ňom ostal dobrý pocit. Pri The Expanse je naopak sledovanie ďalšej série nevyhnutnosťou. Škoda, že si tvorcovia nedali viac záležať na interiérových scénach a ich dizajne, pretože vesmírne stanice, lode ale aj Zem o dvesto rokov v panorámach vyzerajú ak nie úplne dokonale, tak minimálne prešpekulovane a zaujímavo. Že tie rendery sú v stámiliónových blokbasteroch šťavnatejšie, ma vôbec neirituje. Aspoň si človek vychutná viac dej. ()

Dulcinea (2015) (S01E01) 

Pozerať či nepozerať po tomto prvom pokuse celý seriál, to jest priam hamletovská dilema. Za hovoria super exteriérové zábery a proti práve tie interiérové, čo by mali vďaka dialógom diváka nalákať. Trochu zmätok v postavách a deji, ale inak fajn nápad, je tam cítiť Dicka: Blade Runner a Total Recall. ()

Velké prázdno (2015) (S01E02) 

Táto epizóda ma ešte nepresvedčila o tom, či ma presvedčí aj celý seriál. Ale už je jasné, že budeme skákať minimálne medzi troma dejovými líniami a troma prostrediami. Je aj jasné, o čo asi až do konca série primárne pôjde. ()

Nezapomeňte na Cant (2015) (S01E03) 

V podstate to isté, čo 2. Politika a konotácie k našej súčasnosti asi budú dominovať aj naďalej a vďaka výbornej expozícii v úvode seriálu to funguje. Atmosféra ma ale stále nepresvedčila, exteriérové zábery na mňa pôsobia presvedčivejšie ako tie interiérové. ()

CQB (2015) (S01E04) 

Zatiaľ (suverénne) najlepší diel. Pretože najakčnejší, najdejovejší, najtajomnejší a zároveň aj po dialógovej stránke najsilnejší. Možno práve udalosti, ktoré tu sledujeme, budú spúšťačom dynamiky celého seriálu, nechám sa prekvapiť. Priestor na vyjadrenie názorov dostávajú aj Marťania, resp. potomkovia pozemských kolonizátorov Marsu a ich vzťah k pozemšťanom. ()

Zpět k Řezníkovi (2016) (S01E05) 

Millerovi pomaly začínajú dochádzať súvislosti, ale konečné zloženie puzzle je ešte, rovnako ako pre diváka, v nedohľadne. Pribudla jedna zaujímavá dejová línia, odkazujúca na názov epizódy a dokazujúca, že keď potrebujú tvorcovia pritlačiť na pílu nekorektného násilia tak to urobia. Tentokrát sa viac kecá, ide na rozdiel od akčného CQB o investigatívnu časť. A možno vám začne byť pomaly aj samožer Miller sympatický. ()

Na dně (2016) (S01E06) 

Tak pokiaľ minule začali Millerovi veci dochádzať tak tentokrát si už rozhádzané puzzle dokázal pomerne presne zložiť. Prostriedkom bol ako inak nejaký záhadný čip s dôležitými informáciami. Uspokojivá epizóda, ktorá pôsobí ako posledný pomalší nádych pred silnými epizódami finálnymi. Poteší úvodné "balenie" meteoritu na prevoz rozheganou loďou s rozheganou posádkou. ()

Větrné mlýny (2016) (S01E07) 

Zatiaľ jedna z najnapínavejších epizód prvej série, kedy sa posádka snaží dostať z očakávania veľkých problémov. Takže tu budeme mať klasický countdown, či sa veci podaria, alebo nie. Línia na Zemi sa venuje jednej nečakanej návšteve dvoch silných žien a Miller si stále ide svoje a mám dojem, že jeho línia ma začína baviť najviac. Smerom k finále to naberá na obrátkach, ale myslím si, že by mohlo pribudnúť aj viacej tej akcie v otvorenom vesmíre, nielen férovky v interiéroch. ()

Záchrana (2016) (S01E08) 

Prvá polhodina uspokojí hard core sci-fi fanúšikov napínavým prieskumom záhadnej vesmírnej lode v meteorite. Možno toto sú presne tie momenty, na ktoré som celý čas čakal. A tým je aj zvyšná štvrťhodinka, kedy sa konečne začínajú pretínať jednotlivé dejové línie a začíname byť svedkami nečakaných zvratov. Že sme okrem krátkej scény vynechali tentokrát matičku Zem, považujem za výrazné plus. Temnota vesmíru je o niečom inom. ()

Kritická hmota (2016) (S01E09) 

V Critical Mass sa dozvieme, čo dôležité sa udialo pred úvodnými scénami celého seriálu a v dejovej línii Julie Mao aj niekoľko (zrejme) dní na to. Čiže informačne veľmi hodnotná epizóda. Tá sa takmer celá odohráva na ťažiarskom kameni s názvom Eros, ktorý vyzerá ako menší vesmírny slum. ()

Leviatan se probouzí (2016) (S01E10) 

Asi som očakával od finále prvej série niečo iné, ako podobne komorne ladený záver. Z prevažnej časti sa stále venujeme pokusu o únik z Erosu a rozhodne sa žiadne dejové línie definitívne neuzatvárajú. Na druhú stranu tento prístup asi časom, po pozretí série druhej, spätne docením. Záverečné zábery však poskytnú zaujímavý cliffhanger a asi sotva niekto skončí so seriálom teraz, pokiaľ ho samozrejme celý jeho priebeh neodradil. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Druhá séria prekonala tú prvú a to nebude vždy v tomto žánri pravidlom. Podľa ohlasov na také Wayward pines napríklad. Iba treba dúfať, že Netflix či SyFy či kto to financuje najviac nezačne zase zmätkovať a seriál nezruší, to by bola škoda, ale tri série asi budú stačiť. Dejovo podľa mňa celkom nadupané, pretože v každom dieli svižne striháme medzi viacerými dejovými líniami a tým pádom to má celé spád, tempo a rytmus. Škoda straty jednej dôležitej postavy, jej návratu sme sa na konci nedočkali a ja dúfam, že k tomu dôjde o rok. ()

Sejf (2017) (S02E01) 

Tak konečne, ale konečne sa vydáme aj na povrch Marsu a pribúdajú nám aj nové postavy z tejto novej "samostatnej kolónie". A ich motiváciám začíname rozumieť aj ako pozemšťania. Lenže tí vo fikčnom svete seriálu majú od toho pomerne ďaleko. Dôležitá je ale tiež premena Millera-noir detektíva na Millera- bojovníka s týždňovým strniskom. Hustnúť to začína ja na zemi. Je fajn, že nová séria do dovolenej miery mení trochu aj atmosféru, možno sa zvýšil rozpočet, neviem. ()

Dveře a rohy (2017) (S02E02) 

Nejak takto akčne som si predstavoval finále prvej série a tak trochu prvé dva diely série druhej beriem ako keby boli záverečnými tej prvej. Ale to sú iba prázdne reči. Dostáva sa nám solídnej vesmírnej bitky a na konci sa dočkáme pomerne prekvapivého rozuzlenia, kedy začneme konečne chápať, o čo tu v skutočnosti ide, pretože nám (aj hlavným postavám) to objasní niekto, kto doteraz najviac ťahal za nitky. ()

Statické (2017) (S02E03) 

Názov epizódy Static zodpovedá aj jej tempu. Čo nemyslím vôbec v zlom, po akcii totiž prichádza ukľudnenie a to so sebou prináša aj zopár zaujímavých dialógov. Miller je zásadový chlap, nedalo mu to a je z neho zase detektív, zhadzuje strnisko a upgraduje starý účes na ďalšiu úroveň. Či by chcel vyzerať ako Hamšík? ()

Šťastnou cestu (2017) (S02E04) 

Zatiaľ jednoznačne najlepšia časť nielen druhej série. Strhujúce tempo, skvelo napísaný a hlavne v posledných sekundách vypointovaný scenár. Miller a spol. vymyslia beťársky plán a my na jeho realizáciu nemusíme čakať celú večnosť, všetko sa odohrá v Godspeed. Samozrejme v prípade, kedy sa takmer celá epizóda odohráva v otvorenom vesmíre, je cítiť podvýživený rozpočet, ale ako som už raz písal, ak je kvalitný scenár a nadupaný dej, je to úplne jedno. ()

Domov (2017) (S02E05) 

Miller osamotený na Erose prichádza k veľkému poznaniu pri cieli svojej cesty. Asi najezoterickejša časť, ktorá posúva dej smerom, ktorý mu môže pomôcť, ale aj ublížiť. Rozhodnutia pozemských generálov a Spojených národov sa síce zdajú byť logické, ale ako z našej histórie vieme, nie úplne bezchybné a nakoniec v tomto konkrétnom prípade aj zbytočné. Pekná, možno nezámerná paralela s realitou. ()

Změna paradigmatu (2017) (S02E06) 

Paradigm Shift prináša do The Expanse dve novinky. Za prvé sledujeme jednu dejovú líniu ďaleko v minulosti, majúcu súvislosť z udalosťami "dneška", za druhé sa konečne pozrieme aj tam, kde sme sa v slnečnej sústave ešte nepozreli a v tomto smere môžeme podľa vývoja deja očakávať "svetlé zajtrajšky". Po ostatných stránkach ide ale skôr o priemer, akési opätovné nadychovanie sa pred väčšími vecami, ako sme to zažili aj v prvej sérii. ()

Sedmý muž (2017) (S02E07) 

Tajomne znejúci názpv epizódy, ktorá necháva priestor dvom najnesympatickejším postavám seriálu. Z môjho uhľa pohľadu. Militaristická mladá Marťanka by zaslúžila zopár zaúch a belťan Dawes by si zaslúžil rovno odstreliť. Možno práve preto týchto neakčných 42 minút v sebe obsahuje toľko vnútorného napätia medzi všetkými postavami. Vojna či mier, každý má na vec iný pohľad a zákonite tak dochádza k nezhodám...Na to, kto je siedmy muž,si ale musíme ešte chvíľu počkať. ()

Súvisiace novinky

Amazon chystá God of War

Amazon chystá God of War

08.03.2022

Společnost Sony to s adaptacemi svých herních sérií myslí vážně a po The Last of Us, Uncharted nebo Ghost of Tsushima nás tak čeká oficiálně také fantasy řežba God of War. K té se nakonec přihlásilo… (viac)

Amazon chystá Mass Effect seriál

Amazon chystá Mass Effect seriál

24.11.2021

Streamovací služba Amazon pomalu ale jistě začíná rozjíždět svoji vysokorozpočtvou televizní produkci. Před pár dny si tak odbyla premiéru seriálová adaptace fantasy ságy Kolo času, kterou příští rok… (viac)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (viac)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (viac)

Reklama

Reklama