Reklama

Reklama

Smrť na Níle

  • Československo Smrt na Nilu (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (228)

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Okrem faktu, že vraždenie na Níle je páchateľmi neskonale komplikovane naplánované, z čoho plynie, že je nepravdepodobné v ňom uspieť či jeho vinníkov napokon odhaliť, ide o takmer dokonalú konverzačnú detektívku, kde sa stretáva hádam toľko kultúr, nátur, zvykov a prízvukov, koľko je na palube pasažierov. Medzi nimi nájdeme krásne ženy, noblesné staršie paničky, uhladených gentlemanov, aj rebela či podvodníka. Ale keď Poirot začne nahlas dedukovať možnosti totožnosti páchateľa, jediné svedomie na prvý pohľad neostane čisté. Kto je teda vrah, to odhalí až jeho klasický záverečný monológ, na ktorý sa oplatí počkať. Videné v rámci Season Challenge Tour (týždeň s krimi/thrillerom sedemdesiatych rokov). ()

Krt.Ek 

všetky recenzie používateľa

Má to výbornou pointu, na kterou se vyplatilo si počkat, ale tu to má díky stejnojmenné literární předloze A. Christie, ne filmařům. Když to dále porovnávám s knihou tak některé vedlejší linky byly zkráceny (nebo rovnou vynechány), což se týká i postav (logicky: jako nositelů těchto linek), ale to nevadí, za prvé s tím jsem tak trochu počítal, přeci jen film toho neunese tolik jako kniha, za druhé příběh filmu se pod všemi těmi úpravami (zjednodušováním) nezbortil. Už u Vraždy v Orient expresu jsem si stěžoval, že mi nesedl představitel H. Poirota, Albert Finney, jeho projev mně přišel až moc teatrální, extravagantní, a ani Peter Ustinov jakožto brilantní belgický detektiv se bohužel neukázal být šťastnou volbou, jeho herecký projev musím v protikladu k Finneymu označit za příliš fádní a nevzrušivý. A tak to herecky táhnou hlavně dámy: Bette Davis jako kleptomanická hraběnka Van Schuylerová, Maggie Smith jako její věčně frustrovaná služka, slečna Bowersová, Angela Lansbury jako poněkud otravná spisovatelka červené knihovny Salome Otterbournová a hlavně Mia Farrow jako opuštěná a zhrzená snoubenka Jacqueline De Bellefortová. Summa summarum: Filmová Vražda v Orient expresu mně přišla o malý kousíček lepší (u knih se neumím rozhodnout, která se mi líbila více). 70 % ()

Reklama

elizabeth_ba 

všetky recenzie používateľa

Pro mě příliš dlouhé a oproti předloze bylo ve scénáři provedeno hodně úprav, takže vše mně vše nakonec (navzdory 3 vraždám) vyznělo jaksi příliš romanticky... Vypuštěná jedna část příběhu, redukce postav... Novější, televizní zpracování s Davidem Suchetem, jež sice nemělo tak úchvatné exteriéry, se líbilo mi o dost více, a nejen kvůli hlavnímu představiteli (Ustinov, kterého jinak mám moc ráda, ale jak už píše i Faidra, příliš popisu Poirota nedodpovídá) ale také kvůli pragmatičtějšímu závěru. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Jedno je isté, a to, že prachatú Linnet Doyle - nenávideli viacerí na ľodi, ktorá sa plavila po rieke Níl, ale kto ju úkladne zavraždil ? Áno, nachádzajú sa tu ľudia, ktorí ju zrovna nemajú príliš v láske, majú s ňou nevyriadené účty, de - facto, sama si o to koleduje, ale to ešte neznamená, že jej teraz priložím revolver k hlave a stlačím spúšť. Páchateľ / lia má / jú smolu, lebo sa práve, belgický detektív, Hercule Poirot, tu objaví, on sa tu nevykryštalizoval, len si chcel oddýchnuť, zrelaxovať, načerpať nové sily, namiesto toho, bude mať plné ruky práce, kde mu bude pomáhať plukovník, ktorý ho zachráni aj pred úštipačnou kobrou, a ďalšími pasažiermi na palube, prekrásnej ľodi, ktorá za nič, prakticky nemôže. Fakt, brilantný film, ktorý ma ihneď nenadchol, trochu som sa obával prílišnej dĺžky, 2 hodiny a 20 minút, sa mi zdalo akosi veľa na detektívku, ale nepociťoval som nudu, od prvej vraždy, naberá fantastické obrátky, vrážd bude pribúdať, ako húb po daždi, ale to ešte nie je všetko, prichádza do úvahy, vynikajúci ZVRAT, ktorý si ma získal. Rozmýšľal som, ako sa veci vlastne majú, a neprišiel som na to, ba, nechal som sa odrbať, až tak mi to nevadí. Nečakal som takúto krasojazdu od režiséra - Guillermina, ktorý ma naštval Sklenenným Peklom, a ani , že Peter Ustinov zo Spartacusa, Stanleyho Kubricka, bude takýto šikovný detektív, vôbec vidieť množstvo výborných hercov, Bette David, David Niven, či Mia Farrow, Maggie Smith, Angela Lansbury, je prospešné, perfektné obsadenie, kde sa každý dostane na radu. Kvaitné spracovanie látky, podľa nápadu Agaty Christie. ()

MIMIC 

všetky recenzie používateľa

Pán Suchet síce dokonale zodpovedá literárnej predlohe, no vo filme je táto afektovaná a štylizovaná figúrka naozaj ťažko akceptovateľná, pretože v inom médiu pôsobí jednoducho nedôveryhodne (klasická "literárne zaťažená" postava). Zato pán Ustinov je natoľko komplexný a "reálny", že bez najmenších problémov dokáže konkurovať exemplárne exkluzívnemu hviezdnemu súboju, ktorý patrí k tým najlepším v histórii kinematografie. Ťažko povedať, kto vlastne je v Smrti na Níle od Guillermina "number one". Pre mňa je to Mia Farrow. Tá žena má natoľko uhrančivú tvár, že už pri pohľade na ňu človeku tuhne krv v žilách. Ak k tomu vertigu prirátam jej herectvo (prinajmenšom rovnako emocionálne intenzívne), jednoznačne mi vychádza jazda (či skôr plavba) prvej kategórie (s fakultatívnym výletom k Abu Simbel grátis). Pretože taká notorická literárna klasika akou je Smrť na Níle môže byť vo filme opretá jedine o herecké "panoptikum". A aby som z tohto filmu definitívne "urobil" nehynúcu klasiku, nemôžem nespomenúť perfektnú výpravu a hudbu Nina Rotu. PS: "What time is it? "There´s a clock. Use your eyes." ()

Galéria (102)

Zaujímavosti (31)

  • Na lodi neměl nikdo z herců vlastní šatnu. Dokonce i Bette Davis, Maggie Smith a Angela Lansbury sdíleli jednu společně. (Kulmon)
  • Producent John Brabourne povedal, že počas pobytu v Egypte neboli k dispozícii žiadne telefóny. Komunikovať museli cez sieť Telex. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (viac)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (viac)

Reklama

Reklama