Reklama

Reklama

Posledný kráľ severu

  • Slovensko Posledný kráľ (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Píše sa rok 1206 a Nórsko je rozvrátené občianskou vojnou. Vo víre intríg umiera kráľ a tesne pred svojou smrťou odhaľuje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonsona, dediča trónu. Začína zúrivý súboj o život malého dieťaťa. Lojálni služobníci trónu Skjervald a Torstein sa snažia svojho budúceho kráľa udržať nažive zo všetkých síl. Stojí proti nim neúprosná príroda a dánski nájazdníci, ktorí nemajú zľutovania. Obstojí dvojica hrdinov v nerovnom súboji a dostane následníka trónu do bezpečia? (Film Europe)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (106)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Fajne, aj som im uveril ze ide o rok 1206 - teda o hlboky stredovek, ide tu o naslednika norskeho tronu Hakona Hakonssona, anglicka wyky tvrdi ze je to Haakon IV a ze kraloval norskym fjordom, mrazu, zasnezenym lesom a par drevenym obydliam v rokoch 1217 - 1263. No dobre, uveril som, lebo jak ja uz dlhodobo tvrdim : Verit kazdej debiline co najdem na tych internetoch, alebo co mi kto povie, je hlupost a este vacsia hlupost je neverit nikomu a nicomu. Dobre, film je to proste namakany, rezisersky sa predviedol aj Nils Gaup. Tempo je vyborne, nechyba par drsnych scen, nahanacky v zasnezenych horach som si patricne uzil. Norski herci boli pre mna dost neznami, videl som tu len sympataka Pal Sverre Hagena /*Kon Tiki 2012, Boj snezneho pluhu s mafii/. Dialogy na urovni, len poniektore sa mi zdali az ako vatovo plane plky. Mozno slo o osobnu chybu, neviem. Kazdopadne Europa este stale dokazala/dokaze natocit slusny film a stoji za filmovu pozornost. Toto s Hollywoodom nema totiz nic spolocne : 77 % ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Hákon a lyžníci je kárvingový průvodce po norských sjezdovkách třináctého století a bezostyšná reklama na lyže Prknomic, hůlky Větvignol, vázání Špagátomon a trojpřezkovou totalflex obuv Sobica. Na startovní listině je výkvět skandinávské reprezentace včele s vrchním Divočákem, specialistou na sjezd s miminem, avšak hlavní boj o titul krále fjordů se rozhoří mezi favorizovanými Dány, vedenými bezskrupulózním katolíkem Skurrvem Ukrutt Zmrdsenem, a norskou biatlonovou nadějí Skørøfurth Vøle Språvnakstedem, která nakonec zvítězí zejména díky bezchybné střelbě. No, pár nepočetných, vymydlených a přebarvičkovaných anemických vikinských shluků a záběrů kulantní krajiny z toho velkofilm rozhodně neudělalo, ale i tak se jedná o veskrze zábavnou a hezky natočenou televizní pohádku Jak měl Håkon Håkonson všechno na håku. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Vôbec nie zlé. Predovšetkým výborne natočené a zahraté. Do toho krásna nórska príroda a jeden veľký dobrodružný útek legendárneho nórskeho kráľa pred "pučistami" za pomoci dvoch hrdinov. Príbeh je plný napínavých situácií, súbojov a pretekov na lyžiach a hlavne scenár je solídne napísaný, kľudne by som filmu pridelil nálepku historický. 75/100 ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

Fascinovalo mě jejich mistrovské sjíždění kopců spojené s honbou na koních. Neměli to herci v žádném případě jednoduché, protože ta zima tam skutečně taková byla. Tudíž chválím jejich herecké nasazení, které je mně osobně neznámé. Nechybí tam nic, co k takovým žánrům nahoře vypsaných patří a tudíž nemám důvod nedat vyšší ohodnocení. ()

SaNcHeZ_cz 

všetky recenzie používateľa

Záchrana norského království na hřebenech hor. Nils Gaup natočil poměrně slušnou historickou podívanou, kterou možná trošku zbytečně táhne k průměru snaha přiblížit se zaoceánským produkcím, nicméně na druhé straně zachraňuje sympatická severská atmosféra a exteriéry. Pro fanoušky historických podívaných rozhodně dobrá volba, ostatně i pro všechny, kteří si chtějí dát výpravu do norské historie. [60%] ()

Galéria (83)

Zaujímavosti (4)

  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)
  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama