Reklama

Reklama

Westworld

(seriál)
  • Česko Westworld (viac)
Trailer
Sci-Fi / Thriller / Western / Dráma / Mysteriózny
USA, (2016–2022), 35 h 28 min (Minutáž: 48–91 min)

Tvorcovia:

Lisa Joy, Jonathan Nolan

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Sidse Babett Knudsen, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandiwe Newton, Ed Harris, Shannon Woodward, Luke Hemsworth (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(36)

Seriál inspirovaný stejnojmenným filmem z roku 1973, který napsal a natočil Michael Crichton, pojednává o futuristickém zábavním parku obydleném robotickými bytostmi. Vítejte ve Westworldu! Poznejte svět, který uspokojí všechny vaše touhy... Dramatický seriál z produkce HBO je temnou odyseou, která nás zavede do počátku umělého vědomí a evoluce hříchu. Westworld nám představí svět, kde se protíná blízká budoucnost s minulostí, s níž se dá dle představivosti manipulovat. Svět, ve kterém lze splnit každou lidskou touhu, ať už ušlechtilou, nebo zvrhlou. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (41)

Westworld (2016) 

Nedá sa nič robiť, seriál ako celok sme nútení definitívne hodnotiť po jeho zrušení už po štvrtej sérii. Napriek tomu si myslím, že do istej miery sa príbeh uzavrel, ak by sme si odmysleli napríklad cliffhager na konci štvrtej série a strohé oznámenie, o čom bude päťka, ktorá nebude. Ale ona nakoniec možno bude, pretože petícia fanúšikov a podobne. Každopádne bol Westworld veľmi hutnou sci-fi jazdou od začiatku do konca, kde prvé dve série u mňa prevažujú na druhou polovicou. Takýto komplikovaný západný kyberpunk tu nebol už dlho (vlastne nikdy) a investovať do podobného projektu vyžadujúceho si plné sústredenie diváka sa asi dlho nikto neodváži, v zmysle diela s vysokým rozpočtom. ()

Labyrint (2016) (S01) 

9 x 80% + 1 x 100% = 100%. Aby som trochu objasnil túto nezrovnalosť, tak rozoberte si ľubovoľný film, aký vás na konci dostane, na desať častí. Ako by ste jednotlivo ohodnotili každú cca desaťminútovku, a ako potom celok? ()

První výtvor (2016) (S01E01) 

Prvá ochutnávka nového, respektíve nových fikčných svetov dáva tušiť, že sa bude za a) jednať o premyslenú hru s divákom, alebo za b) bordel, ktorý sa vďaka modernej forme bude vydávať za chytrý. Pevne dúfam, že z a) sa ukáže ako správne a všetky tie hviezdy vedeli, na čo prikývli. Najväčším tromfom jednoznačne Ed Harris ako novodobý agent Smith, ktorý skvele konkuruje Weavingovej charizme. Zatiaľ trochu chaotické, ale prečo odkrývať na začiatku hneď tie najdôležitejšie karty, že... ()

Pod slupkou (2016) (S01E02) 

Začiatkok s cestou a príchodom nových zákazníkov do parku je parádny, v priebehu epizódy sa dozvedáme, čo sa s robotmi začína diať a že to predpovedá do budúcnosti zaujímavé konfrontácie. Zároveň zisťujeme, že vedci majú medzi sebou aj obyčajné medziľudské vzťahy. Odpoveď na otázku, či sa mi to skutočne páči, alebo či je isté, že sa z Westworldu nestane iba prázdne sklamanie, som zatiaľ nedostal. ()

Zběh (2016) (S01E03) 

K slovu sa viac dostáva romantická linka medzi "robotmi", pričom práve tie úvodzovky budú zrejme stále viac a viac postupom deja dôležitejšie. Ono totiž nám začína záležať viac na nich, ako na ľuďoch, pričom tí hrajú tak nejak druhú úlohu. Dozvieme sa tentokrát niečo z minulosti s jedným nepríjemným CGI omladením. Inak epizódu si užijú najviac chlapi, obdivujúci nežnú krásu Evan Rachel Wood, teda aspoň tak je v tomto seriáli prezentovaná jej postava a potom romantické ženské duše. Samozrejme sa toho rieši oveľa viac, pričom jedna dejová línia ma zaujala podstatne menej, ako tie ostatné. Ale tam zase uvidíme, čo ďalej. ()

Disonanční teorie (2016) (S01E04) 

Pre mňa zatiaľ najlepšia časť. Nielen po dejovej stránke, kedy sa dostávame konečne viac z miesta ale aj po tej emocionálnej a humor tiež nie je na zahodenie. Možno je to tým, že Ed tu má väčší priestor, alebo vďaka tajomnému rozhovoru u stvoriteľa: Hopkinsa, prípadne nová tajomná indiánska hračka. Celkom ma baví sledovať, že roboti prichádzajú na to, čo my už vieme, dostávame sa tak trochu na úroveň samotných zákazníkov parku. Výčitky svedomia kvôli tomu zatiaľ nemám. ()

Contrapasso (2016) (S01E05) 

Pomerne odlišná epizóda, sme svedkami akejsi westworldovskej Sodomy, úplne chýba Sidse Babett a aj Thandie je iba ako rekvizita na chirurgickom stole. Ale konečne tu máme konfrontáciu Hopkinsa s Harrisom a napätie sa dalo až tak krájať, že sa vytiahol nôž. Padne tu jedna zaujímavá myšlienka, možno kľúč k celému seriálu, ale možno to bol iba taký filozofický bonmot, čo nič neznamenal. A možno si to nikto ani nevšimne. ()

Sabotér (2016) (S01E06) 

Tak konečne prichádza ku konšpiráciám a potvrdzuje sa, že tam, kde sa všetko tvári dokonale premyslené, sa musí nájsť niekto, kto ju musí narušiť. Pojem dokonalosť myslím v úvodzovkách, čiže ako samotní tvorcovia. Takže tu máme novú záhadu, stále sa dozvedáme viac o tajomnom Arnoldovi a osobne by som privítal viacero flashbackov, respektíve kľudne aj celú jednu epizódu z minulosti, kedy sa celý projekt rozbiehal. Ale to predpokladám až v druhej sérii. ()

Optický klam (2016) (S01E07) 

No takže máme tu konečne poriadnych motherfucker politicky nekorektných brutálnych indiánov, to to trvalo. Možno mali dostať viac priestoru, respektíve mali sme dostať možnosť ich besnenie vidieť viac explicitne. No a potom ten zvrat, ktorý sa pre fanúšikov seriálu stane asi kultový, pre tých, čo seriál stále nechytil, to ale môže znamenať jasnú stopku a znamenie, že seriál je vlastne iba nechcená paródia. Zatiaľ sa radím k prvej skupine, stále však netuším, ako sa to celé na konci série vyvŕbi. Dúfam, že záver nebude fungovať iba ako oslí mostík k sérii ďalšej. ()

Zapomenout (2016) (S01E08) 

Pôsobí to trochu ako expozícia k posledným dvom dielom, teda aspoň dúfam, že to tak bude. Teší ma, že sa konečne začínam dozvedať niečo o tajomnom labyrinte (to čo tu zaznie, vzbudzuje veľké očakávania) a taktiež o Harrisovej postave. Tej najzaujímavejšej v celom seriáli. Mrzí ma, že jedna moja obľúbená postava seriál navždy opustila v siedmej časti a jej neprítomnosť zrazu dosť negatívne pociťujem, ale podľa toho, čoho som svedkom, ani to nie je stopercentne isté. ()

Dobře temperovaný klavír (2016) (S01E09) 

Dostávame odpoveď na otázku "Hú de fak is Arnold?" a keďže som blbý, tak ma to doteraz nenapadlo. Ale to je aj tým, že som celý čas čakal niečo iné. Lenže, ako hovorí Ford, človeku sa nedá veriť a to sa dá uplatniť samozrejme aj na scenáristov Westworld. Opäť padnú nejaké filozofické úvahy a obzvlášť jedna mi utkvela v pamäti. Len mám dojem, že už na nejaké veci z predchádzajúcich častí zabúdam, akoby mi niekto vymazával pamäť.... ()

Bikamerální mysl (2016) (S01E10) 

Neveril som, že sa dočkám vyriešenia všetkého, čo som dosiaľ videl, lenže príbeh Westworldu písal Nolan a nie Lindelof. V polovici prichádza prvý zvrat ako sviňa a nie je posledný. Keďže som blbý, tak ma žiaden v takej podobe, ako ich vidíme, nenapadol. Vysvetlenie línie s geniálnym Edom Harrisom je zvrat porovnateľý so Šiestym zmyslom a vlastne by tak prvá séria mohla aj skončiť, lenže scenáristi si povedali, že budú voči divákom spravodliví. Asi ako Ford voči svojim výtvorom a ľuďom. Ak vydržíte do konca, pochopíte, čo mám na mysli. Btw najlepšie ukončenie nielen série, ale aj seriálu, aký som videl. Podľa mňa ďalšia séria nie je ani potrebná, skôr sa vďaka náznakom jej dosť obávam, ale ak to budú písať opäť Nolan s Joy, tak to bude opäť "joy" sledovať. ()

Dveře (2018) (S02) 

Nedá sa nič robiť, woooooow efekt raz a navždy zmizol s posledným záberom prvej série. Som ale rád, že sa tvorivý manželský tím vydal neprebádanými cestičkami a nesnažil sa silou mocou uchovať atmosféru prvej série. Má to za následok stratu mnohých fanúšikov, mne ale osobne snaha a riziko ísť ďalej vyhovuje vic ako opakovanie overeného receptu. Občas zybtočne akčné, občas zbytočne dejovo prekombinované, ale čo sa týka filozoficko ontologických a psychologických a neviem akých ešte otázok sa išlo viac do hĺbky, len to trochu zaniklo v hluku až príliš veľkého množstva vypálených guliek. Chce to maratón prvej a druhej série, aby si človek všetko dokázal v hlave poriadne utriediť. Inak WW2 sa má k WW1 asi ako Matrix Reloaded k Matrixu a myslím, že aj preto pre viacerých sklamanie, pre iných naopak obšírnejší ponor do nastavenej problematiky. Pravdu ukáže tretia séria... VIDENÉ ZNOVA 5/20: Rozhodne je druhá séria stvorená pre opakované pozretie, tu sa nedá nič robiť a možno aj preto má kontroverznejšie hodnotenia. No a najlepšie si obe série dať krátkopo sebe a vyzbrojiť sa tak na tú tretiu. Momentálne mám celý tento fikčný svet viac utriedený a aj som si ho viac užil. Dokonca som docenil aj paralely vzťahov rodič-dieťa (ale aj partner), ktorý je tu rozoberaný u viacerých dvojíc a je akýmsi emocionálnym tmelom celej série. ()

Noci vstříc (2018) (S02E01) 

Začína to rovnako ako to minule skončilo, poriadne krvavo a s rozbúrenými vášňami. Čo ale na Journey into the night oceňujem najviac, je fakt, že ma to opäť poriadne naladilo na búrlivú vlnu s názvom Westworld a neviem sa dočkať, ako to bude pokračovať ďalej. Osobne mi mierny odklon od atmosféry prvej série vyhovuje, keby som totiž túžil vidieť opäť to isté, pustím si ju znova. ()

Shledání (2018) (S02E02) 

Prvý krát sa vydávame obšírnejšie do sveta a hlbšej minulosti, sami si môžeme odpovedať, či sme taktiež očarení vysvietenými sklenenými kockami v nočných hodinách, keď sa snažíme zaspať. Epizóda, kde sa celkom slušne filozofuje a začínajú sa odkrývať motivácie postáv, pričom kľúčom sú začiatky celého projektu. Len by som trochu ubral na pátose a snahu o coolovosť za každú cenu. ()

Virtu e Fortuna (2018) (S02E03) 

Najlepší začiatok a koniec. Čiže nový park a veľká bitka. To medzi tým dýcha béčkovitosťou, ale máme tu nové tajomstvo ohľadom Doloresovho "otca" a filozofuje sa ďalej, i keď trochu menej ako minule. Áno, bez Eda H to stopercentné byť nemôže, ale ani som si jeho neúčasť- takmer- neuvedomil. Každopádne očakávam nabudúce niečo o niečo výraznejšie. ()

Hádanka sfingy (2018) (S02E04) 

Zatiaľ jednoznačný vrchol druhej série, až ma napadá myšlienka, prečo nemôžu byť všetky časti seriálu (vrátane niektorých dielov prvej série) takto dejovo a emocionálne nabité. Síce sa stále viac pokladajú otázky ako by sa na ne odpovedalo, ale zo "štyrky" mám dojem, že tvorcovia majú stále veľké esá v rukáve, rovnako ako v prípade záveru prvej série. No a ono to šľapalo aj bez Dolores, pričom minule to až tak bez Harrisovej postavy nebolo úplne ono. Ale ono to je aj o scenári, veď to vo fikčnom svete Westworldu všetci dobre vedia. ()

Akane No Mai (2018) (S02E05) 

Far-eastworld ponúkol niečo úplne odlišné a nové, ale vlastne sme túto časť očakávali od konca prvej série. No a mňa nesklamala, pretože ponúkla okrem odlišnej atmosféry aj jedno nečakané prekvapenie, na akom princípe okolité svety koexistujú v spojitosti s divokým západom, špeciálne teda ako tu sú napísané postavy. Osobne by som ale ako návštevník dal prednosť svetu západnému a rovnako ma aj diely zo "západu" bavia viac. ()

Fázový prostor (2018) (S02E06) 

Tak tu máme vyvážené všetky dejové línie, takže táto časť nevybočuje z celkovej atmosféry ako tá minulá (čo nemyslím ako jej kritiku) ale snaží sa skôr nalákať na veci nasledujúce, akoby niečo skutočne vyriešila (zase to nie je kritika). Len keď múdra dcérka pozná svojho tatíčka asi veľmi dobre a neodhadne jeho ďalší krok, tak pôsobí trochu nedôveryhodne. ()

Les Écorchés (2018) (S02E07) 

Prirovnanie s knižnicou v Alexandrii veľmi príhodné. Seriál naberá na filozofických aj akčných obrátkach, pričom v prvom prípade ma to veľmi teší, v tom druhom už to začína byť monotónne a ubíjajúce. ()

Súvisiace novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (viac)

Seriál Westworld byl nečekaně zrušen

Seriál Westworld byl nečekaně zrušen

05.11.2022

Přestože měli tvůrci seriálového Westworldu Jonathan Nolan a Lisa Joy potvrzenou pátou a finální řadu jejich sci-fi seriálu, HBO od plánů nakonec upustila a projekt tak byl oficiálně zrušen. Popravdě… (viac)

Seriálový Last of Us až v roce 2023

Seriálový Last of Us až v roce 2023

17.02.2022

Špatné zprávy pro fanoušky herní série The Last of Us. Šéf programu HBO Casey Bloys totiž čerstvě upřesnil, kdy si myslí, že diváci uvidí očekávanou seriálovou adaptaci od Craiga Mazina (Černobyl) a… (viac)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (viac)

Reklama

Reklama