Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taliansky životopisný film patróna mládeže a humoru, svätého Filipa Neriho. Príbeh jednoduchého svätca a jeho chovancov bol nakrútený už v roku 1983, no stále prekvapí jeho aktuálnosť a divácka obľúbenosť. Tento legendárny dvojdielny televízny film konečne vychádza i v slovenskom znení v úplnej, nezostrihanej verzii! Hlavnú úlohu v slovenskom znení stvárnil herec Marián Labuda. „Buďte dobrí, ak môžete“, týmito slovami napomínal Filip Neri svojich mladých chovancov. Tí boli ovocím opusteného a skorumpovaného Ríma v období 16. storočia. Filip Neri sa postavil proti spoločnosti, ktorá bola zahľadená do seba. Stal sa z neho vychovávateľ detí a mládeže. Prostredníctvom veselosti, hier a dobrej nálady odovzdával mládeži základne hodnoty života. V roku 1610 ho pápež Pavol V. vyhlásil za blahoslaveného a roku 1622 pápež Gregor XV. za svätého. Je patrónom mládeže a humoru. Jeho neporušené telo odpočíva v rímskej bazilike Chiesa Nuova. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (41)

me3x® 

všetky recenzie používateľa

Veľmi príjemný a vtipný film. Filip Neri obracia predstavu o svätcovi naruby. Bez problémov dá facku šľachticovi na verejnosti, do kapitána polície hodí, prepáčte za pejoratívum, hovno, nadáva do blbcov pápežovi a ten ho aj tak chce vymenovať za kardinála. Deti v jeho oratóriu sprosto rozprávajú a on im hovorí: "Buďte dobrí,.... ak môžete!" ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

O dobrote Neriho nepochybujem, taktiež tu bolo mnoho pamätných momentov z jeho života, ktoré skrátka svojou hĺbkou sú nad mnohé iné filmy, no prišlo mi to často veľmi ľahkovážne a bol to pridlhý film na to, čo v ňom bolo. Z jeho života som sa veľa nedozvedel, akurát niečo z jeho osobnosti, je to tak príjemný film, no určite nemal na mňa tak silný dopad ako napríklad ten o Pátrovi Piovi. ()

Reklama

Vesecký 

všetky recenzie používateľa

Dlouho jsem nevěděl, co si o tomto filmu mám myslet. Jedná se o propagaci umírněného katolicismu oproštěného od nejhrubších jezuitských dogmat? Ale nakonec i Ignác z Loyoly je zde vykreslen v nějakém lepším světle, takže film skutečně asi není určen nám, vědeckým ateistům. Herecký výkon P. Leroye však nezpochybňuji a krásná byla i radostná ústřední písnička, mohly u ní být aspoň české titulky... ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Divák očakávajúci dramatický životopisný príbeh o historickej postave sa bohužiaľ nedočká, aj keď niekoľko historických momentov sa vo filme vyskytne. V globále ide skôr o trápnu taliansku komédiu, ktorej hlavná postava je tiež vykrelená ako komik. Netvrdím, že občas sa niektoré hlašky nepodaria, ale do takéhoto filmu by patriť nemali. Ďalšou vecou je, že film, v ktorom sa vyskytuje množstvo detí, je nečakane vulgárny a tieto vulgárnosti musia hovoriť dokonca aj deti. Blbosťou je zasa prítomnosť (troj)diabla, ktorý prínaša fantizijný prvok, čo je pre takýto druh filmu neprijateľné. Odporúčam si radšej niečo prečítať o tomto svätcovi zo 16. storočia, skutočný a filmový Filipo Neri sú dve úplne rozdielne osoby. Za toto by si film zaslúžil ešte o jednu hviezdu dole. ()

Aidan 

všetky recenzie používateľa

Laskavý a moudrý portrét laskavého a moudrého světce Filipa Neriho. Film se nesnaží o hagiografické kolorování ani o historickou doslovnost, spíše uvádí do fantaskního světa, v němž se to jen hemží velikány 16. století a také spoustou dětí (které by mohly být snímku též vděčným publikem). Několikrát jsem se musel nahlas chechtat, abych byl vzápětí, jen co výbuch smíchu opadl, překvapen hloubkou té které scény. Třeba když se za zvuků nebeské hudby Filipovi zjeví Panna Maria... a on jí vzápětí plivne do tváře. Rouhání? Vůbec ne. Ale pointu neprozradím. Světcova dobrosrdečnost bez afektovanosti a bez odsudků je kvasem celého snímku. Jen trochu lituji sv. Ignáce a sv. Jana od Kříže - oba byli přetvoření v chodící anekdoty (byť sympatické); první v kulhavého asketu, druhý v blouznivce s pohledem upřeným do ztracena. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama