Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternatívna 120 min)

Réžia:

Jay Roach

Predloha:

Bruce Cook (kniha)

Scenár:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrajú:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (viac)
(ďalšie profesie)

Portrét legendárneho hollywoodskeho autora Daltona Trumba, ktorý sa podobne ako desiatky ďalších tvorcov stal obeťou politického prenasledovania počas americkej antikomunistickej hystérie v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch... Dalton Trumbo bol jedným z najnadanejších hollywoodskych scenáristov, keď bola jeho kariéra násilne prerušená a on sa kvôli svojmu ľavicovému presvedčeniu stal obeťou politického prenasledovania. Strávil takmer rok vo väzení a po prepustení sa ocitol na čiernej listine, podobne ako desiatky ďalších hollywoodskych tvorcov, pre ktorých politické prenasledovanie znamenalo nútený koniec kariéry. Dalton Trumbo však ďalej pracoval potajomky a scenáre podpisoval pseudonymami, či menami svojich priateľov. Dva z nich (Prázdniny v Ríme a Statočný) boli dokonca ocenené Oscarmi, ktorých si nemohol prevziať. Jeho podiel na týchto filmoch bol v USA oficiálne priznaný až po jeho smrti. (RTVS)

(viac)

Videá (7)

Trailer 2

Recenzie (216)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Na to, ze nemam rad zivotopisne filmy, filmy zaoberajuce sa obdobim protikomunistickeho honu a hercov v hlavnych ulohach (Cranston, Louis C.K.), tak som sa pri filme vôbec nenudil a nemal som potrebu ho pretacat. Takze moje 3 hviezdicky su vzhladom na to vsetko dost velkoryse a komu tento typ filmov sedi, tak urcite prihodi dalsie. Je to proste taky poucny film podobne ako Sully. Nie je nejak teatralny a napriek prikoriu, ktore sa hlavnemu hrdinovi deje sa nesnazi citovo vydierat. Podobne ako Sully je aj Trumbo inteligentny a dost flegmaticky clovek. Najviac ma bavila linia s jeho dcerou v podani nadhernej Elle Fanning. Pobavili ma aj niektore sceny s Goodmanom. Z hercov ma najviac zaujal Michael Stuhlbarg. Takze som nakoniec rad, ze som tento film videl. Prijemna jednohubka. 6/10. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Bryan Cranston předvádí naprosto neskutečný výkon ve filmu, který ukazuje, jak je Amerika paranoidní a jak je schopna se obrátit i proti svým nejlepším, a to čistě jen na základě nepodloženého strachu a předsudkům. Lidská nenávist je skutečně jen za rohem a je možné ji vyvolat snadno. Stačí jen něco špatně říct a mít "špatné" názory. Tohle je odporný svět, ale skvělý film. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Aj Amerika prešla svojim politickým peklom, keď pod hrozbou komunizmu nesmeli mnohí ľudia tvoriť a pracovať... Dalton Trumbo bol významným scenáristom, ktorí je podpísaný pod skvelé snímky a tento film rozpráva o jeho životnej púti v povojnovom Hollywoode. Bryan Cranston potvrdil svoje herecké umenie a úlohy sa zhostil dokonale. ()

malylada 

všetky recenzie používateľa

Asi povinnost pro nás filmové fanoušky shlédnout tento hold pro jednoho z nejlepších scénáristů, autora mnoha hitů. Je to takové shrnutí toho nejdůležitějšího v jeho kariéře a velmi precizně odvyprávěný příběh, kdy hrdina musí překonávat překážky ve svém životě. Podle tématu bych na první pohled čekal pikantnější příběh, ale možná pro film dobře, že se to neneslo jen v politické hašteření. Tvůrci asi udělali maximum, co mohli, ale nebyl to úplně jeden z těch strhujících životopisů, který by dokázal vyvolat nějaké emoce. Prostě velmi dobře odvedená rutina......7/10 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ máte radi Johna Waynea, tak si tento film radšej nepustite a žite v "sladkej nevedomosti". Na obranu všetkých pro-aktivistov za zachovanie tradičných amerických hodnôt, ako kapitalizmus a individualizmus nutno poznamenať, že bola skrátka iná doba, začínajúca studená vojna a všetkým dosť z toho drbalo. Veľkú radosť nebudete mať ani z "Judáša" Robinsona. Pokiaľ máte radi Trumbove filmy, tak taktiež nebudete možno s jeho zápalom pre komunistické ideály úplne stotožnení, ale každopádne je tu vykreslený samozrejme ako kladná postava. Ide najmä o slobodu slova a tak neostáva nič iné, len s ním súhlasiť. Inak príťažlivosť snímky pramení najmä z toho, že ide o obrovský fan-service pre znalcov dobovej kinematografie, náhodný divák bude často mimo. ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (10)

  • Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho). (Kubeska)
  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)

Súvisiace novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (viac)

Reklama

Reklama