Reklama

Reklama

Himaláje

  • Česko Himaláj - Karavana (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (106)

classic 

všetky recenzie používateľa

Himaláje-Nepál,vonia to exotikou a adrenalínom,miesto,kam by sa chcel človek ísť pozrieť,tu žijú ľudia,ktorí nepoznajú výdobytky techniky,žijú duchovne,nepotrebujú to,potrebujú žiť,prežiť,prejsť niekoľko dní spolu s dobytkom,aby si zaistili obživu na zimu,a tak sa takto vypravia dve skupiny,kde najprv pôjdu ako prví,kde vodcom je Karma,ktorý vedie rozsiahlu karavanu,lebo uznávaný starešina Tinlé je extrémne tvrdohlavý,nechce ísť s ním,tak sa vypraví o pár dní skôr,táto prvá skupina sa vydala na priepastnú cestu,Tinlé na začiatku práve stratil syna,zomrel mu,keď bol na výprave s Karmom,tento starý človek,keď si niečo zaumieni,tak ide takpovediac cez mŕtvoly,a táto cesta už nie je typická pre jeho staré nohy,pritom zoberie so sebou i malého vnuka,ktorý okúsi,aké je to prechádzať nebezpečnými priesmykmi,aby sa popritom zocelil a stal sa z neho muž! To samozrejme preháňam,je to najmä o tvrdohlavosti dedka a jeho soka,ktorí si nerozumejú,ale okolnosti sa zmenia,keď sa stretnú na konci.Ak si pamätáte na Luhrmanovu Austráliu,tak niečo na ten princíp,len o pár tisíc km vyššie nad morom,kde sa dá nadýchať čerstvého vzduchu jedna radosť! Tým práve film disponuje,panorámou kamerou a hudbou+atypickým exotickým jazykom.Film je cieľavedomý,pozerá sa naň dobre,ale ja som sa tu cítil stratený,viac než oni,nepoznám túto kultúru,nechcem ju spoznať,niekto by možno dokázal urobiť niečo viac,na tomto poli sa urobilo na polovicu! Repete si už nedám,spomínať budem na malebnú kameru a pútavú hudbu,a toho tvrdohlavého starca,ktorý si nedal nikdy ani za toho čerta povedať! ()

Bobek15 

všetky recenzie používateľa

Vždy ma uchvátia filmy, ktoré mi umožnia nahliadnuť do iných kultúr, ktoré sú svojimi tradíciami a spôsobom života tak nesmierne vzdialené tej našej (pritom však nemám na mysli iba tú vzdialenosť v kilometroch). Tento film ponúkol nahliadnutie do života domorodého kmeňa v Himalájach, ktoré bolo tak autentické, že by sa až zdalo, akoby kamera chodila pomedzi tých ľudí počas ich bežných dní, pričom oni o nej ani nevedia. Himalaya je unikátny hraný dokument, obsahujúci okrem dychberúcich lyrických záberov, ktoré verne dopĺňa hudba s príhodným hlavným motívom, aj fascinujúci príbeh o rodine, priateľstve, boji o prežitie, či sile nevzdávať sa. ()

Reklama

Meijin 

všetky recenzie používateľa

Vysokohorská vesnice se musí dobře připravit na zimu. Karavana jaků má odnést náklad soli, prodat ji a nazpátek přinést obilí, které pomůže přežít zimu. Je klíčové vyčkat na správný okamžik, kdy karavanu nezastihne bouře. Starý náčelník spoléhá stejně jako generace před ním na tradice a znamení od duchů hor. Jeho mladý syn se chce řídit svým rozumem. Na cestu se tak vydávají odděleně dvě skupiny vesničanů. V horách však není prostor na vlastní umíněnost. Pro společný cíl se musí spojit a stát při sobě. Starý náčelník umírá v jedné sněhové bouři, ale stačí ještě sdělit synovi, že mu věří a že osud výpravy je v dobrých rukou. ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Když jsem dočetla knihu E.Tomáše Milarepa, moc jsem ten film chtěla vidět. Kvůli himalajské atmosféře i proto, abych si mohla děj knihy tak trochu prožít i vizuálně. Film sice není tak úplně o čarodějích, ale podle mého názoru k tomu mají všichni obyvatelé Nepálu ty nejlepší předpoklady. Kdo má aspoň trochu rád mystiku, vřele doporučuji, stejně jako milovníkům přírodních krás a obyčejných lidských osudů. ()

Kwaichi 

všetky recenzie používateľa

Nádherný pohlad na "bežný" život, jeho nástrahy a nevyspytateľnosť v pokojnej no zároveň nebezpečnej divokej krajine Hinalájskych veľhôr. Celý čas som sa pýtal či je to natočený film podľa scenáru alebo je to len zostrih dokumentárneho filmu mapajuci pravidelnú púť karavány. Tak dobre a zároveň prirodzene bolo dielo nielen napísané, ale aj sfilmované a zahrané. V podstate dielo ničím špeciálne nevynikalo, ničím sa diváka nesnažili ohúriť, prekvapiť alebo zaskočiť. No aj tak som nevedel svoju pozornosť odthnúť od filmového plátna. V závere mi moje myšlienky vraveli: ,,S radosťou by som s karavánou putoval ďalej." ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (6)

  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)
  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené