Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 50 pred Kristom. Celá Galia trpí v obkľúčení Rimanov. Celá? Ale kdeže! Hŕstka nepoddajných Galov sa naďalej vysmieva priamo do zobáka slávneho rímskeho orla a odoláva jeho vojnovým výpadom. Julius Caesar je nesporne vynikajúci stratég a vojvodca, ktorý doteraz nenašiel premožiteľa. Aj teraz vymyslel geniálne ľstivý plán, ako sa drzých Galov zbaviť raz a navždy. Obalamutí jednoduchých vidiečanov kúzlom civilizácie a postaví im monumentálne rímske stavby z mramoru. To však v praxi zmenamá, že im vytne všetky lesy a na ich mieste postaví mramoráky - teda sídlisko mramorových panelákov s honosným názvom Sídlo bohov. Lenže Asterix a Obelix nadovšetko milujú svoju malú dedinku, ukrytú v hlbokom lese, ktorý je plný jedlých dobrôt a chutných diviakov. Nemôžu predsa dopustiť, aby sa z ich milovaného domova stal bezduchý turistický skanzen. A tak nabrúsia všetok svoj dôvtip a pokúsia sa prefíkaného Caesara v tejto podlej bitke poraziť. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (290)

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Trochu jsem se bál animace, ale byla v pohodě a ani trochu neznesvěcovala odkaz legendárních postaviček. Tradice se drží i většina vtipů, takže Obelix má radost z mlácení římanů, Idefix je krásně roztomilý a římští velící padouši jsou jedny z nejzábavnějších postav. Já mám jen radši ty výpravnější díly jako cesty do Británie, Egypta nebo do legií. Tady je alespoň ta sociální zápletka, takže alespoň něco málo nový Asterix přináší. ()

MikeCool 

všetky recenzie používateľa

Atmosféru dřívějších animovaných filmů zde fanoušek dua Asterix a Obelix prakticky ani nepocítí. Scénář psaný na koleni se také bohužel podepsal na ději viděného na plátně. Od počátku až po závěrečné titulky jsem si v duchu říkal "Bože, kdyby jsi to teď utnul, vůbec bych se nezlobil" aneb, když vás film nudí od začátku do konce. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všetky recenzie používateľa

No do pytle! Teda.. U teutatise, jsem chtěl říct, tohle je fakt neskutečně dobré a obrovské překvapení, že se francouzům podařilo geniálně navázat na první vlnu Asterix-Obelixovských animáků, kdy si troufám tvrdit, je Sídliště bohů jednoznačně mezi těmi nejlepšími. A přitom předloha není až tolik nosná, ale tady se to obrovsky povedlo a navíc, narozdíl od filmu Asterix a Vikingové, tu dopadlo dobře i přidělávání děje, jelikož z útlého komiksu nejde hodinu a půl dlouhý film vykřesat bez doplňování. Tady to zkrátka všechno ladí a dokonale zapadají věci, které jsou bizarní, nebo vyloženě retro (pasáže doplňovaným oním hrůzným francouzským sedmdesátkovým popem) a zároveň je to neskutečně vtipné nejenom dějem, ale i vizuálem (miluku divočáky!), díky kterému jsem schopnej odpustit i animaci, která se změnila na 3D. Během psaní tohoto komentáře nezemřela ani jediná zasmrádlá makrela ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Stoprocentní Asterix, tady není co řešit. Snad jen kdyby Philippe Rombi složil hudbu alespoň trochu ve stylu Vladimira Cosmy, bylo by to ještě lepší, ale jinak mě opravdu nenapadá žádná výtka. Rozdíl mezi nahlouplým Asterixem a Vikingy a tímhle svěžím dílem, které zachovává ducha komiksů a přitom působí moderním dojmem, aniž by v něm museli být puberťáci a narážky na 21. století, je snad až propastný. ()

higuain 

všetky recenzie používateľa

Po dlouhé době je tu zase Asterix, co si z legendárního komiksu nebere pouze jména hlavních postav. Sídliště bohů dokázalo částečně(!) navázat na poetiku starých dobrých (čti vynikajících) animovaných Asterixů, což mě jako jejich celoživotního obdivovatele a milovníka jednoznačně těší, nemluvě o tuně odkazů na některé nezapomenutelné scény a hlášky. Vzhledem ke stále klesající úrovni Asterixových filmů z posledních let (ať už hraných, či animovaných) působí tento film jako blesk z čistého nebe a zároveň ukazuje směr, kterým by se další adaptace mohly vydat. Jestli je Sídliště bohů pro slavné galské lovce divočáků počátkem lepších časů nebo jen světlou výjimkou, to ukáže až čas. Pro tentokrát však rozhodně může panovat spokojenost. ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (8)

  • Film se stal komerčně nejúspěšnějším animovaným filmem ve Francii v roce 2014 a vydělal v ní 26,6 milionů amerických dolarů. Po celém světě pak 51 milionů dolarů, avšak film nebyl nikdy promítán v USA. (mar48)
  • Ide o prvý animovaný film s postavami Asterixa a Obelixa, ktorý je v 3D formáte. (toi-toi)
  • Vo filme je viacero odkazov na iné filmy. Keď v závere Obelix behá po múre a hádže po Rimanoch, je odkazom na film King Kong (1993). Panoramix v závere vypustí čarovný nápoj zhora na Galov, jeden z nich drží Asterixa ako Kopa v Leví kráľ (1994). Panoramix pred Rimanmi chce uchrániť čarovný nápoj a povie formulku "neprejdete", čo povedal Gandalf v Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001). (megajalec)

Reklama

Reklama