Reklama

Reklama

Kráľ Artuš: Legenda o meči

  • Česko Král Artuš: Legenda o meči (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Keď mladému Artušovi (Ch. Hunnam) zavraždia otca, vlády a anglickej koruny sa ujme jeho strýko (J. Law). Artuš príde o detstvo i vlastnú identitu, až kým nenarazí na čarovný meč Excalibur. V okamihu, keď ho ako vyvolený vytiahne zo skaly, obráti sa mu život hore nohami. Donútený uznať svoju pravú identitu (následník trónu), musí začať bojovať nielen za seba... (Continental film)

(viac)

Videá (11)

Trailer 1

Recenzie (1 206)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Temná fantasy rozprávka očami talentovaného režijného šialenca, urvaného zo všetkých reťazov. Nie je easy pristúpiť na jeho pravidlá hry, no keď sa vám to podarí, čaká vás delikátne anarchický zážitok. Hlučný, testosteronový, zbesilý. Ja som sa doaklimatizoval až v druhej polovici a finále si užil luxusne. Preto idem do druhého zhliadnutia, už pripravený a správne "nastavený”. Pozitíva: Charlie Hunnam dobrý, ale kráľom je tu Jude Law! Ritchieho odvaha a neurvalosť, splnenie si detského snu po svojom (berte alebo si trhnite). Brutálne efektný soundtrack - najakčnejšia scéna honičky cez mesto pripomína (aj v kontexte s dejstvom) "Mombasu" z Inception. A paradoxne všetky pomalšie, plynulé, epicky snímané scény. Mínusy: Často zbytočne rýchle v rozprávani príbehu, ktorý má byť drámou až shakespearovských rozmerov. Čím nedáva priestor sa doň úplne ponoriť, a zostáva na zážitkovej úrovni klipovej atrakcie. A príliš skratkovité v niektorých scénach, ktoré by ináč mohli hnúť silno príbehom. Slabšie CGI, holt na WETU či ILM nebol rozpočet, už tak je to hodne riskantný producentský podnik. ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Tak trochu jsem se bál dalšího Šitloka nebo Muže ze strýce, avšak musím s potěšením konstatovat, že Ryčí je díkymadoně zpátky z piči a legendy o vzniku hnusného piva, ledvinkového pudingu a vypatlaných čutálistů se zhostil vskutku kůl a důstojně. Ártý Pendragon je sice hlavou londýnské bordelové mafie, je to plné afrosaských rytířů, čínských kugfistů a vikingů vypraných v Perwolu, nicméně Karlík Huhňan v prehistorické džisce je charismatický sympoš, Žid Zákon kulantně slizký záporák, Bubla Bůčková skvělá v roli sklepní chobotnice, Exkalibr konečně předvedl, proč je výjimečným výkovkem, a sysluplná, místy i vtipná dějová linka, podpořená Gejovým originálním kulometným střihopisem, se tentokrát k hranicím pomateného homokokotismu ani nepřiblížila. Asi nejlepší fantasy za posledních pár let a s výbornou hudbou. ()

Reklama

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Ultrafrajerská gangstersko-partizánska multikulti dark heroic sword & sorcery, v ktorej sa Guy Ritchie nadobro odtrhol z reťaze a je to celé ohromná zábava - od scén, v ktorých sympaťáci len tak hláškujú pri ohni až po megaslony, megahady, kung-fu a súboje so svalnatými megazabijakmi v obrovských čarodejníckych vežiach, pričom to všetko vyzerá ako zhmotnené obrazy Franka Frazzetu a Kena Kellyho. Všetko fantasticky natočené a zostrihané a geniálne ozvučené (keď po uštipnutí hadom začne hrať ústredná pieseň, je to najviac cool filmový moment za mnoho mesiacov, ak nie rokov). Charlie Hunnam obrovský sympaťák (pekne sa chlapec rozohral, už v Stratené mesto Z bol výborný) a k zloduchovi v podaní Juda Lawa ani netreba nič dodávať, lahoda. Negatívne recenzie tomu vyčítajú prznenie legendy a roztrieštený príbeh, mňa najviac bavili práve tie drzé variácie na klasiku (Merlinica) a rôzne rozprávačské finty (nespoľahlivý rozprávač, zámerne prehádzaná chronológia záberov, fóry typu "a keby sme zvolali anglických barónov, prebiehalo by to asi takto...", pričom je to tam fakt natočené, hoci je to udalosť, ktorá sa vlastne nestala). Šialený náhul, ktorý vstrebe málokto. Veľmi by som chcel pokračovanie, aj keď k tomu asi nedôjde... ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

O kráľovi Artušovi a jeho excalibru už toho bolo natočené toľko, že ma už nové verzie vlastne ani nezaujímajú a už vôbec nie v blockbusterovom balení s veľkou dávkou fantasy, ale Guy Ritchie je predsa len zaujímavý režisér a zvesti o tom, že si to natočil úplne po svojom ma prilákali a musím povedať, že som teda mimoriadne spokojný. Aj napriek faktu, že s takýmto rozdielom kvality medzi akčnými a neakčnými scénami v neprospech akcie som sa snáď ešte nestretol. Akcia je síce celkom netradične pojatá, vizuálne nápaditá a aj technicky slušne zvládnutá, ale väčšina je tak prehaná práve tým spôsobom, ktorý neznášam a tak ma skôr otravovala. Skutočne nevidím žiadny kladný význam napríklad v akcii, kedy hlavný hrdina konečne pochopí silu meča a vo fantasy digitálnom móde s ľahkosťou zlikviduje desiatky nepriateľských bojovníkov. Nielen, že sa tu absolútne vytratí akékoľvek napätie, ale ani sa nedá vychutnať nejaká choreografia alebo zaujímavé úmrtia, toto je len otravná nuda. Jedine úvodná veľkolepá bojová sekvencia pôsobí celkom slušne a v priebehu sa ešte nájde pár menších neprehnaných, ale ani to nie je nič, čo by upútalo a ten zvyšok ma už rušil vrátane celého finále. Ale keď si odmyslím akciu, tak som prakticky nadšený. Guy Ritchie takéto dialógy a prácu s postavami zvláda bezchybne a tu to dokazuje naplno. Všetci sa tu síce správajú a vyjadrujú dosť moderne, ale cez to sa dokážem preniesť, filmu to dodáva na zaujímavosti a vďaka vysokým kvalitám aj na zábavnosti. Dejovo je to samozrejme predvídateľné, ale aj tak sa tu nájde nespočet výborných scén, dialógov, hlášok a skvelo načasovaných vtipov, pričom mnohé sekvencie sú skvelo zostrihané, takže skutočne mimo akcie som bol väčšinu času mimoriadne prekvapený a spokojný. Sadli mi aj postavy, Charlie Hunnam zvládol hlavného hrdinu až prekvapivo dobre a pritom som mu pôvodne moc neveril, pomáha mu Djimon Hounsou, skvelá postava čarodejnice, ktorá mi bola veľmi sympatická a ďalšie slušné vedľajšie postavy. V malej úlohe poteší aj Eric Bana a ako hlavný záporák Jude Law, ktorého som si v takejto úlohe tiež moc nevedel predstaviť, ale bavil ma. A technicky tu nemám moc čo vytknúť, skvelá vizuálna stránka, pekné lokácie a výborná netradičná hudba. Na to, že ma tento film pôvodne vôbec nezaujímal som pri ňom dokonca premýšľal aj nad plným hodnotením, ale výhradne mimo akcie, tá to celé len kazila. Ale aj tak si to určite ešte s radosťou pozriem. 79% ()

kleopatra 

všetky recenzie používateľa

Králi Artuši nemůže nikdo vytknout přehnaný respekt k legendě, naopak je to zase rocková jízda, které v kině ve 3D oči navrch hlavy odpustí, že pro samou akci a řežbu jsou motivace postav někde za horizontem událostí a dojemné pasáže nedojímají. Guy Ritchie si opět dělá radost po svém a tak bude minimálně jeden člověk absolutně spokojený - on. Za mne dnes 4* s tím, že opakování v telce se z obavy o hvězdičkový sešup vyhnu. ()

Galéria (131)

Zaujímavosti (19)

  • Film byl hotový už na začátku roku 2016 a měl jít do multiplexů 22. července tohoto roku. Následně se uskutečnila schůzka užšího vedení Warnerů a premiéra byla odložena na 17. února roku 2017, pak ještě na 24. března a nakonec se dostal do kin až 12. května 2017. (CrypzzXD)
  • Sám režisér Guy Ritchie se ve filmu objevuje jako obchodník, který odmítne nabídku, jelikož tvrdí, že by jej oběsili. (Dr_Virus12)

Súvisiace novinky

Charlie Hunnam najde psího kámoše

Charlie Hunnam najde psího kámoše

25.05.2020

Málokterý herec by si zasloužil více práce než právě Charlie Hunnam. Hvězda seriálu Sons of Anarchy, nebo snímků Král Artuš: Legenda o meči či Gentlemani za sebou doposud nemá jediný komerční hit, v… (viac)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (viac)

Sherlock se znovu porve s Avatarem

Sherlock se znovu porve s Avatarem

08.05.2018

Možná už jste na to zapomněli, ale na konci roku 2009 šel proti Avatarovi do kin Sherlock Holmes. Modrásci skončili jako nejvýdělečnější film všech dob a dvojka dorazí 17. prosince 2020 (ano, po… (viac)

Ritchie chystá novou gangsterku

Ritchie chystá novou gangsterku

05.05.2018

Guy Ritchie se v roce 2009 přesunul od gangsterek k blockbusterům. Po dvou dílech Sherlocka Holmese se vrhnul na Krycí jméno U.N.C.L.E. a loni mu propadnul Král Artuš, na kterého příští rok naváže… (viac)

Reklama

Reklama