Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V marci 1945 bol do koncentračného tábora v Buchenwalde v kufri prepašovaný trojročný židovský chlapček. Boj o jeho záchranu sa stal medzi väzňami zároveň aj bojom o záchranu vlastnej viery v ľudskosť. Film inšpirovaný skutočnými udalosťami je adaptáciou rovnomenného klasického diela nemeckej povojnovej literatúry od Bruna Apitza, preloženého do viac ako 30 svetových jazykov. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (50)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Príbeh má skutočné pozadie ale nie je skutočným príbehom, skutočný príbeh začal v auguste 1944 kedy prišiel do koncentračného tábora Buchenwald 3 ročný chlapec so svojím otcom a bol riadne zaregistrovaný. Nebol jediným dieťaťom v tábore, ale bol najmladším a tak si ho politickí väzni zobrali pod svoju ochranu. Nemecký spisovateľ Bruno Apitz bol väzňom tohto koncentračného tábora a tak opísal skutočný príbeh tohto chlapčeka. Tretie remake filmu Nahý medzi vlkmi (1960,1963 a teraz 2015) sa zameriava na historické zobrazenie posledných 14 dní v tomto tábore a tento film nie je taký uhladený, je surovejší a drsnejší, ako ten z roku 1963. Bolo úžasné vidieť, ako ľudia fungujú v extrémnych podmienkach, boj o prežitie bola to realita v táboroch a tu potom existuje len málo solidarity. Takže tu niekde sa stráca ideológia o hrdinstve a človek je schopný všetkého. Konkrétne k Buchenwaldu. Prvým veliteľom  bol surovec Karl Koch, neskôr popravený za finančné machinácie, jeho nástupcom bol Hermann Pister. Ten ráno 11. apríla 1945 zavolal dvoch väzenských zástupcov a oznámil im, že oddiely SS odchádzajú z tábora a odovzdal im zodpovednosť za 21 tisíc väzňov nachádzajúcich sa v tábore. Vtedy sa začali pripravovať aj členovia ilegálneho komunistického výboru. Jednak mali obavy, či ustupujúci esesáci nezačnú zabíjať väzňov, jednak chceli čo najväčší počet Nemcov zadržať, aby ich po vojne mohli postaviť pred súd. O 15,00 mali väzni v rukách celý tábor. Obsadili ho bez boja, bez výstrelu a bez obeti na životoch. Zajali 76 esesákov, ktorí nestihli včas odísť. Vedenie v Buchenwaldu prevzala dočasná správa tábora zložená z väzňov 10 rozličných národností. Okolo 17. hodiny dorazil do Buchenwaldu prvý americký džíp s dvoma vojakmi – poručíkom Emmanuelom Desardom a seržantom Paulom Bodotom, príslušníci 4. tankovej divízie americkej armády. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Po všetkých filmoch o šialene krutej realite koncentračných táborov je ťažké uveriť tomuto príbehu a pohľadu na normálne tváre väzňov. Možno len nezohnali dosť štíhlych hercov. Aj to vzájomné vydieranie dozorcov a väzňov bolo akoby z iného sveta a zostáva nám len rešpektovať predlohu a svedectvá o faktoch, ktoré sa spomínajú aj tu v komentároch. Oproti filmu z roku 63 veľa zmien nie je, len retrospektívne spomienky, ktoré toho ale veľa nepriniesli. ()

Reklama

Rathalos 

všetky recenzie používateľa

Vojnova drama odohravajuca sa v koncentracnom tabore Buchenwald z produkcie Nemecka inspirovana skutocnymi udalostami,ktora velmi realne zobrazuje zivot vaznov,s ktorymi bolo surovo a neludsky zaobchadzano,vyborne natoceny film a nemam viac co dodat,plne hodnotenie a pochvala pre tvorcov tejto zalezitosti...:-) ()

mira007 

všetky recenzie používateľa

Německý zfilmovaný román ( a údajně inspirovaný skutečností ) o ukrývání malého židovského chlapce v koncentračním táboře Buchenwald pár týdnů před koncem války. Protože se natáčelo v ČR, tak se občas mihnou i nějaké známé tváře ale jestli tenhle film má nějaké plus, tak velmi realisticky vyobrazený život v koncentráku, tím mi velmi připomíná český Colette (2013) a mám pocit, že spousta scén byla točena v úplně stejných kulisách. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Premiéra na STV ma potešila, ale sledovať nemecký film z vojnového obdobia s nie veľmi vydareným dabingom , to nebolo celkom ono. Možno to však bolo samotným filmom. Tvorcom nemožno vytknúť snahu, atmosféra a život v tábore bola bezchybná, no film sa nedokáže zadrať pod kožu. Chýbali mi emócie, silnejšie postavy, o ktoré by sa divák strachoval alebo im v ohrození života fandil. Najväčší problém som však videl v postave chlapca, ktorý asi vyhral konkurz s názvom "najroztomilejší chlapec". Dieťa v takom veku nedokáže ticho a nečinne sedieť celé hodiny a tváriť sa , že všetkému rozumie. V tomto smere to nebolo dôveryhodné. Určite siahnem po originály z roku 1963, hlavne z dôvodu, že jeho režisér natočil aj veľmi vydarený Der Aufenthalt. Tento súčasný remake iba pozerateľný priemer. 60%. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (7)

  • Filmový štáb využíval až 350 komparzistů. (Yardak)
  • Film bude uveden na 70. výročí osvobození Buchenwaldu. (Yardak)
  • V koncentračním táboře Buchenwald bylo od roku 1937 do roku 1945 zabito přibližně 56 500 lidí, z toho 818 bylo z Československa. Po druhé světové válce do roku 1950, tábor fungoval jako speciální tábor pro NKVD. Po tuto dobu zde zemřelo kolem 7000 vězňů. (dom156)

Reklama

Reklama