Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Divácky vďačný a výpravne atraktívny film, ktorý sa inšpiroval dávnymi fantastickými príbehmi zo začiatku 17. storočia, ako ich zachytil neapolský básnik Giambattista Basile. Traduje sa, že z jeho diela neskôr čerpali všetci slávni európski rozprávkari. V troch príbehoch vystupujú šľachtici a panovníci, princovia a princezné s rôznymi slabosťami, túžbami a trápeniami. Ale sú tu prítomné aj rôzne podivné bytosti, nadprirodzené a čudesné živočíchy. Jednotlivé príbehy ako celok vytvárajú pozoruhodnú barokovú mozaiku s ohromnou výtvarnou kulisou, a to nielen ako jasný odkaz na dejiny umenia, ale aj ako citlivé upozornenie na pretrvávajúce vlastnosti a správanie ľudí. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (23)

Trailer 1

Recenzie (232)

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Že by návrat skvělé italské filmařiny, navíc se známými tvářemi světové kinematografie? Na první pohled jsem si myslel, že to bude levná záležitost bez nápadu, ale tohle je krásně vizuálně zpracované, navíc s duší skutečných pohádek, tedy hororových příběhů, které lidé tak měli a mají rádi. Neskutečné překvapení. ()

hansel97 

všetky recenzie používateľa

Tak trochu jiná pohádka, která si díky tomu, že není směrována na děti může dovolit používat aspekty, které jsou jinak "zakázané." Smrt, brutalita, sex, temnota, nahota, nechutnost a tak dále, což není pouze plus,, ale Garrone to byl do pohádkové světa schopen velmi uvěřitelně zakomponovat a vše funguje, tak jak má. Větší problém už pak mám s prolínáním příběhů, asi bych byl za rozdělení filmu na tři části, protože takhle to občas působilo zmateně a nepřehledně. Nejhůř nakonec dopadl příběh královny Salmy Hayek, nechápu to. Nedostalo se mu žádného konce, neměl skoro zápletku, byl vyloženě o ničem a pak prostě zmizel a ke konci se prolínaly jen dva zbylé příběhy. Nejzajímavější byly asi stařeny toužící po mládí, což mi také jako jediné nepřišlé jako vykrádačka známých pohádek, ale znám jen ty české, takže kdo ví... ()

Reklama

Remedy 

všetky recenzie používateľa

K dokonalosti tomu chybí výraznější hudební podkres a velkolepější výprava. Scénáristicky je to poměrně odvážné a suverénně se to vyhýbá schématickým pohádkovým narativům, což jednoznačně kvituji. Sem tam se objeví nějaká nevkusná nahota (lehce evokující východoněmecké porno 80. let), ale sluší se asi poznamenat, že tohle vyobrazení vlastně dost pasuje k celkovému dekadentnímu pojetí. Originální a sebevědomé, dost nemainstreamové a ujeté. Přesto vcelku dobře koukatelné. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Artová rozprávka pre dospelých? Aj na dnešnú dobu pomerne odvážny film, ktorý sa nesnaží prvoplánovo zapáčiť divákovi (čo je u „rozprávky“ dosť nečakané), ale namiesto toho je maximálne verný pôvodným rozprávkovým predobrazom. Dnešnému divákovi rozmaznanému disneyovkami niečo podobné nemusí byť po chuti, ale rovnako ako bola aj tá Červená Čiapočka zožratá vlkom, Šípková Ruženka znásilnená, v Popoluške sa usekávali prsty a Malá morská víla spáchala samovraždu, tak aj Rozprávka rozprávok plne rešpektuje svoju predlohu a tak sú tie „rozprávky“ skôr trpkými príbehmi, ktoré neraz nemajú ďaleko od hororu. V podstate The Tale of Tales už v úvodných desiatich minútach, kde sa to hýri nahým ženským poprsím dá jednoznačne najavo, že toto je podívaná výhradne pre dospelých a nie pre deti, a že neskôr dôjde aj k sťahovaniu z kože už radšej pomlčím. A práve táto neprikrášlená podoba, v ktorej jednotlivé príbehy film servíruje mi je na ňom najsympatickejšia. Film nejde naproti tomu čo súčasný divák očakáva, keď sa povie „fantasy rozprávka“. Nesnaží sa dokonca ani o výraznú rytmizáciu jednotlivých príbehov, nejako ich dramaticky sceliť (aj keď strih je bravúrny) alebo o veľkolepý záver s morálnym posolstvom ako je zvykom z terajších rozprávok. To je totiž zakódované v samotných príbehoch, takže ho film divákovi nepotrebuje naservírovať na podnose aj s dostatočným vysvetlením. Do toho všetkého si je potrebné domyslieť pomerne pomalé tempo a divácky značne nevďačný film je na svete. Mne však práve týmto neštandardným, respektíve neštandardným na dnešnú dobu, prístupom prišiel fascinujúci. Väčšina mainstreamových divákov niečo podobné asi tak ľahko nezvládne, ale kto je trpezlivý a ochotný pristúpiť na trochu tej inakosti a akceptovať, že nie všetko je láskyplný Disney, tak ho tu čaká ojedinelý zážitok, do ktorého sa bude síce o niečo dlhšie dostávať, ale postupne ho pohltí. Rozhodne to nie je bez múch, ale garantujem, že niečo podobné tu dlho nebude. Rozprávka rozprávok tak nakoniec ani nie je rozprávkou v pravom slova zmysle, ale drsným príbehom o ľudskej krutosti, o ľudských nerestiach, roztopašnosti a závisti. V podstate o tom načo by sa mali deti od mala pripraviť a nie servírovať im naivné rozprávajúce zvieratká. Ale aj tak, na The Tale of Tales ich rozhodne neberte! Toto je film výhradne od osemnásť vyššie. CELKOVO: 3,5* (7/10) ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Bez pochyby veľmi zaujímavý, zvláštne pôsobiaci snímok. Pokiaľ sa nájde divák, ktorý si o filme nezisťuje žiadne podrobnosti, respektíve minimum, lebo má rovnako rád "prekvapenia" ako ja ;) mal by vedieť, že titulok tohto počinu mierne mätie. Nie je to veľmi určené kategórii (14 -) ako to bolo napríklad v prípade "Janka a Marienky". Čakal som že to bude vzhľadom k zaradeniu do uvedených žánrov takpovediac "tuctovka", no odstupom času ma rozvíjanie samostatných príbehov v kombinácii so svojskými prvkami akurát utvrdilo, že niečo obdobné by som skôr očakával z Japonska či Kórei (zrejme mám málo skúseností). Každopádne nenudil som sa, film ma bavil a takpovediac vnútorne poháňal k záveru s očakávaním, ako sa to všetko skončí. Z pohľadu horor žánru tu toho človek priveľa neuvidí, pričom hlavným pilierom je jednoznačne fantasy story obohatená o zvláštnosti ktoré rozhodne nemusia sadnúť každému. Popravde som naozaj prekvapený, že sa tento film dohrabal na úroveň až takmer 70%. S Garrone-m nemám doposiaľ žiadne skúsenosti. Mám dva jeho filmy v poradovníku, no a po tomto čo predviedol v "Pohádke pohádok", som naozaj zvedavý na jeho čudesnú originalitu i v ďalších snímkoch. Tak uvidíme. A aby som nezabudol :) za "toto" - 65% ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (13)

  • Když Violet (Bebe Cave) hraje na kytaru a zpívá, tak vše připomíná slavný obraz od Jana Vermeera „Kytaristka“. (aporve)
  • Natáčení probíhalo převážně v Itálii v lokalitách Neapol, Apulie, Gioia del Colle Sovano, Sorana nebo Laterza. Točilo se i ve Francii a Velké Británii. (Terva)

Reklama

Reklama