Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Česko Gomora (viac)
Trailer
Taliansko / Nemecko, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Predloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrajú:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(5) / Epizódy(58)

Obsahy(1)

Skutočný príbeh Gomory, zločineckej neapolskej kriminálnej organizácie, očami 30-ročného muža Cira Di Marzia, ktorý bol pravou rukou krstného otca skupiny, Pietra Savastana... Ciro vie veľmi dobre, čo to znamená byť lojálnym členom klanu. Lenže, keď sa ich krstný otec, Pietro, rozhodne obetovať životy svojich ľudí, len aby demonštroval svoju moc pred bossom rivalského klanu Salvatorom Contem, niečo v Cirovi zomrie, nakoľko jednou z mnohých obetí násilného krviprelievania je aj jeho nevlastný otec, Atillo, jeden z najlojálnejších členov. Keď sa Pietro dostane do väzenia, Cirov kódex cti ho nabáda poslúchať Pietrovu žiadosť zaškoliť jeho syna Gennara a ženu Immu. Obaja sú zjavne nevhodní prevziať vodcovskú pozíciu v klane, avšak učenliví. Ciro si uvedomuje svoju príležitosť stať sa novým vodcom a tak využíva situáciu vo svoj prospech, aby si pripravil novú pôdu. Napokon vytvorí tajný pakt s ich najväčším nepriateľom, Contem. Toto spojenie napokon končí drsnými čistkami v rámci Savastanovho klanu i mimo neho, až napokon, Ciro sa stane novým krstným otcom. Ale dokedy? Pietrovi sa totiž podarí uniknúť z väzenia a Neapol čaká pomsta... (STV)

(viac)

Recenzie používateľa GTS_PUNK k tomuto seriálu (3)

Season 1 (2014) (S01) 

Filmov a seriálov s mafiánskou tématikou bolo natočených už obrovské množstvo. Ďalším seriálom, ktorý do tohto veľkého zoznamu možno pridať, je dielo od tvorcov zo Sky Italia, pojednávajúce o neapolskom "gomorra" klane Savastano a jeho členoch a nepriateľoch. Divák sa od prvého dielu série zoznamuje s pestrou plejádou hlavných a vedľajších postáv, viac či menej dôležitých a má možnosť vidieť, ako funguje organizovaný zločin v jednom z najznámejších talianskych miest. Príbehová línia prvej série je z počiatku veľmi jednoduchá a preto možno dokonca povedať, že úvod je priam až nudnou záležitosťou, s ktorou určite skončil nejeden divák. Na poriadny rozbeh treba však seriálu dať čas. Okolo šiestej či siedmej časti začína mať séria zaujímavý spád, objavujú sa vnútorné intrigy, rozbroje a zrady. Nuda z úvodu razom mizne, a je sa na čo pozerať. Čoraz častejšie sa do popredia dostáva brutalita v najsurovejšej forme, zobrazená nielen okrajovo, ale poriadne naplno, doplnená o viaceré dejové zvraty, ktoré musí oceniť každý jeden divák. Viaceré takisto zobrazené v značne brutálnom poňatí a skvelo pasujúce do nevľúdneho, ošarpaného a hnusného prostredia okrajových častí mesta pod sopkou Vezuv. Príbeh, akcia a výprava sú jednoznačne pozitívami prvej série. Kvalita však klesá pri hereckom obsadení, ktoré je zložené z absolútne neznámych hereckých tvárí, navyše mnohých veľmi nesympatických. Do rolí síce pasujú dobre, ale diváka by prítomnosť hercov nemala iritovať, čo sa v tomto prípade deje hneď niekoľkokrát. Napríklad taký Salvatore Esposito, stvárňujúci jednu z hlavných postáv, je vrcholne nesympatickou tvárou. Gomorra - La Serie Saison Uno by pokojne mohla byť žánrovo vynikajúcou záležitosťou, ale to by sa musela vyvarovať niekoľkým chybám, ktoré z nej robia priemerný počin. Hlavnou chybou, na ktorej celá séria stráca, je pomalý, zaspatý a nezáživný úvod, chýbajúce navnadenie, ktoré by dokázalo diváka zaujať na solídnej úrovni. Dokonca ani vynikajúca druhá polovica série nedokáže napraviť škody spôsobené úvodnými dielmi, ale na oplátku, či v tomto prípade snáď napolitánku, divákovi na záver ponúka zaujímavý cliffhanger pre začiatok druhej série. ()

Season 2 (2016) (S02) 

Druhá séria príbehu o strastiach neapolskej mafie nadväzuje priamo na udalosti z posledného dielu série predchádzajúcej. Ten zanechal pomerne veľa otázok a vytvoril dobrú živnú pôdu pre pokračovanie. Zničil staré spojenectvá, vytvoril nové a poštval absolútne každého proti každému. Čo však nedokázal pre druhú sériu pripraviť je skutočnosť, že sa vyvaruje chýb, ktoré diváci už mali možnosť vidieť. Nehovoríme teraz o chybách technického charakteru, ale charakteru príbehového. Podobne ako tomu je v prvej sérii, ani tu začiatok nemožno v žiadnom prípade považovať za zaujímavý. V prvej polovici sa všetko točí iba okolo predaja drog a rozdeľovaní zisku, čo síce neskôr vedie k celkom zaujímavým vyvrcholeniam, ale sledovať toto dianie je úmorné. Podstatné dianie výrazne dôležité pre celkový príbeh sa tak opäť rozbieha až kdesi okolo siedmeho dielu. Odtiaľ postupne v každej časti padnú nejaké tie postavy z každej strany a nečakané situácie so sebou prinášajú poctivý divácky adrenalín. Niektoré sú dokonca tak šokujúce, že na divák bude iba "čumieť s otvorenou hubou". Dráma ako sa patrí. Herecké postavenie sa mení z epizódy na epizódu, ale čo je dôležité, jednotlivé postavy pôsobia vyzretejšie, pasujú do príbehu a menej lezú divákovi na nervy. Dokonca si medzi nimi môže nájsť svojich záporných favoritov. Či však prežijú si nemôže byť istý. Špinavé neapolské, ale aj rímske prostredie stále perfektne odpudzuje a na kvalitnej kamere vyniká ešte lepšie. Rovnako ako aj akčné efekty spojené s guľkami sršiacimi vzduchom, výbuchmi a litrami krvi, ktorou nasiakla talianska pôda. Gomorra - La Serie Saison Due je aj napriek opätovnému zaspatému úvodu sériou, ktorá sa kvalitatívne posunula vyššie. A to takmer po všetkých stránkach s lepšie napísaným scenárom, prepracovanejšími postavami a pomerne vysokým obsahom akcie. Karty pre pokračovanie sú takisto rozdané veľmi dobre a ako s nimi naložia tvorcovia, je už len a len na nich. ()

Season 3 (2017) (S03) 

Po dvoch relatívne úspešných a pozerateľných sériách prichádza na scénu aj tretie sériové pokračovanie z prostredia neapolskej mafie. Po smrti Dona Pietra Savastana (Fortunato Cerlino) je zrazu plná moc v rukách jeho syna Gennara, ktorého stvárňuje sériu od série čoraz viac nesympatickejší Salvatore Esposito. Klan stráca na sile, Gennarova pravá ruka, Ciro Di Marzio (Marco D'Amore) najprv odchádza do Bulharska, neskôr sa pridáva ku malému gangu, ktorý chce získať na sile predávaním drog na už zabratých neapolských spotoch. Tretia séria sa na prvý pohľad nijako neodlišuje od jej predchodcov, ale keď sa na ňu divák pozrie bližšie, zistí, že rozdiel je markantný. Zatiaľ, čo dve predchádzajúce série sú aspoň ako-tak pozerateľnou záležitosťou, hoci aj tam sa pri niektorých dieloch musí divák doslova premáhať, v tomto prípade sa musí premáhať pri všetkých dvanástich epizódach. Ak doteraz seriál vôbec oplýval nejakým "kúzlom", to sa tu stráca, a dej sa razom premieňa na nezaujímavé vozenie sa na mopedoch, predaj a "dílovanie" drog, či ešte viac nezaujímavejšie dialógy z úst veľmi nesympatických postáv, rovnako nesympatických ako ich protagonisti. Akokoľvek sa tu divák snaží nájsť niečo pozitívne, čo by ho na tejto sérii bavilo, bohužiaľ, to nenachádza. Ani akési dejové "zvraty", ktorým sa mu dostane, nepredstavujú zásadnejší zlom v nazeraní na celkovú kvalitu pokračovania tohto seriálu. V žiadnom prípade ju nevylepšujú, ba naopak. Kvalita ide mimoriadnym spôsobom nadol, pričom každý, kto videl dve predchádzajúce série, a bol s nimi spokojný, by mal dôsledne zvážiť sledovanie tejto série. Kvalitatívny rozdiel je viac než citeľný. Gomorra - La Serie Saison Tre a jej sledovanie je vyložene stratou času, ktorý môže divák využiť inak, alebo pri sledovaní lepší filmových či seriálových kúskov, než tým, že bude sledovať večné vyvážanie sa na mopedoch neapolskými uličkami a predaj drog. Príbehová časť je nezaujímavá a nesympatická. Rovnako je to aj s väčšinou hereckých tvárí, ktoré sa tu objavujú. Tretia séria je jasné "nie", ktoré sa takmer vôbec neoplatí začať sledovať, pretože nie je ničím viac, než len sklamaním a stratou divákovho času. ()

Súvisiace novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (viac)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (viac)

Reklama

Reklama